Druhé kolo StartupBox Validation Challenge vyhrála zakladatelka  studia, které vytváří barrier-free mobilní hry
Brněnské studio vytvořilo hru, které si mohou zahrát i nevidomí. Foto: Kikiriki Games

Druhé kolo StartupBox Validation Challenge vyhrála zakladatelka studia, které vytváří barrier-free mobilní hry

15. zář 2022 Natálie Vopařilová 4 min

Na začátku letních prázdnin zahájila organizace StartupBox druhé kolo Validation Challenge. Cílem je naučit účastníky ověřovat si, zda je jejich produkt dobře zacílený na trh. Ve finále prezentovalo své nejnadějnější nápady deset týmů; za nejlépe validovaný vybrala porota herní studio Jany Kuklové Kikiriki Games, které si dává za cíl rozšířit nabídku mobilních her (nejen) pro nevidomé.

StartupBox je platforma pro začínající podnikatele, která je má individuálně provést od nápadu až po fungující podnikání. Své zkušenosti na ní sdílí celá řada úspěšných českých startupistů, namátkou Juraj Atlas (Liftago), Michaela Steihauser (Skinners), Petr Kasa (Pilulka), Václav Staněk (Vasky) a mnoho dalších. „Naším cílem je podporovat podnikání v České republice. Startupisté jsou do svých projektů zamilovaní a zapomínají na důležitost ověření jejich životaschopnosti. Chceme proto do budoucna každý rok pořádat deset kol Validation Challenge, které dají možnost celkem stovce vybraných startupů ověřit si svůj nápad přímo u investorů” popisuje Petr Mandík, organizátor akce.

ČTĚTE TAKÉ: Za samotný nápad vám nikdo nezaplatí, za úspěchem stojí tvrdá práce, říká co-founderka StartupBoxu. Čemu se vyvarovat a jak projekt financovat?

Zatímco první Validation Challenge probíhala offline na akci E15 Technologic festival, druhou moderoval Mandík online. Pro účast bylo třeba podat přihlášku, zahrnující vyplněný podnikatelský plán a krátký motivační dopis. Přijatí uchazeči pak měli za úkol vyplnit si takzvaný startupistův deník a připravit krátkou prezentaci o svém projektu. Prostřednictvím události měli možnost zapojit se do startupové komunity, získat relevantní feedback a setkat se s potenciálními investory. Vítězný tým získá, kromě nových kontaktů, know-how a zkušeností, také marketingovou podporu v rámci StartupBox seriálu Vycházející hvězdy české startupové scény, který bude mapovat jeho cestu k úspěchu.

Online událost Validation Challenge. Zdroj: LinkedIn profil Petr Mandík

Výherce vybírala porota složená z Petra Vitka (spoluzakladatel Impact Hub & Tilia Impact Ventures a člena správní rady Nadace České Spořitelny), Petry Gordana (manažerka Impulse Ventures), Lukáše Hudečka (zakladatel akcelerátoru StartupYard a coworkingu Node5), Davida Přerovského (analytik Czech Founders VC), Darya Yanovich (analytička DEPO VENTURES), Petry Hudeček Končelíkové (zakladatelka investičního fondu Nation1) a Lucie Jurystové (mentorka Czech Founders VC).

Vítězem se stalo studio Kikiriki Games, které založila Jana Kuklová. Jeho misí je rozšířit sortiment mobilních her pro nevidomé hráče. Vývoj jejich prvotiny To The Dragon Cave v minulosti podpořila Nadace Vodafone.

ČTĚTE TAKÉ: Nové české studio chce zpřístupnit herní svět i pro nevidomé. Začalo jako projekt manželů

Menu hry To The Dragon Cave. Zdroj: Kikiriki Games

Zeptali jsme se Markéty Kuklové na její zkušenosti se soutěží a na další plány.

Gratulujeme k výhře. Co pro vás znamená?
Výhra ve Validation contestu od StartupBox je pro nás především velkým povzbuzením. O tom, jaké má náš produkt místo na trhu, diskutujeme ve studiu denně. Výhra v soutěži nás ujistila, že jsme na správné cestě. Mám radost, že smysl v našem projektu vidí i ostřílení startupisti.

Co jste se v průběhu Validation Challenge naučili?
Naše prezentace byla zaměřená na naši první hru To the Dragon Cave, kterou jsme vydali letos na jaře. V rámci Validation Challenge jsme si potvrdili, že nestačí dělat věci, které milujete; je velmi důležité ujistit se, že váš produkt má smysl, tedy že máte dostatečně velkou cílovou skupinu, která je ochotná zaplatit za vaše řešení konkrétního problému. Tato soutěž nás naučila vést důkladné rozhovory s našimi potenciálními hráči a zjistit tak, co je baví a jaké návyky mají.

To the Dragon Cave je audio mobilní hra, která u nevidomých sklízí úspěch, zjistili jsme ale, že pro vidící hráče příliš atraktivní není. Aby naše hry hráče spojovaly, budeme do budoucna klást na grafickou stránku větší důraz, abychom docílili toho, že budou stejně atraktivní a přístupné bez ohledu na to, zda na ně člověk vidí, nebo ne.

Mimochodem, naším cílem není vytvářet pouze zábavné hry pro nevidomé, ale rovněž je chceme zapojovat do běžné společnosti. Proto vytváříme pracovní místa pro osoby se zrakovým postižením.

Jaký jiný startup vás osobně zaujal?
Osobně se mi líbil projekt Resisto, který bohužel do užšího výběru nepostoupil. Jde o síť kamenných prodejen, do kterých budou lidé moci donášet nepoškozené oblečení, které již nenosí, výměnou za kredity, které budou moci směnit za jiný kousek. Téma udržitelnosti mi je velmi blízké.

Co v Kikiriki Games chystáte dále?
V září jsme vydali německý překlad pro naši první hru To the Dragon Cave, aktuálně dokončujeme polský. Vyjít by měl na přelomu září a října.

Začínáme také pracovat na nové mobilní hře. Prozradit zatím můžu pouze to, že její název bude The Brave Brain a půjde o multiplayer. Vydat ji plánujeme v první polovině příštího roku.

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články