Dobrý sluha, ale zatím žádný pán. AI zatím hraje v oblasti práva druhé housle
Využití umělé inteligence si hledá cestu i na český trhu advokátních služeb. (Foto: Unsplash)

Dobrý sluha, ale zatím žádný pán. AI zatím hraje v oblasti práva druhé housle

4. čvn 2023 Ondřej Černý 4 min

Možnosti umělé inteligence nacházejí stále širší uplatnění. V oblasti justice už jsou ze zahraničí známy případy, kdy soudce pro vynesení rozsudku používal chatbot ChatGPT. Ambicí je také etablovat robota jako právníka. V Česku zatím AI slouží jako pomocník na webu.

Advokátní kancelář Frank Bold Advokáti byla na začátku letošního května vůbec první, která v České republice spustila veřejné testování právního poradenství poháněného umělou inteligencí. Pod názvem Frank Bold AI nabídla poradnu využívající databázi tisíců zodpovězených dotazů, kterou kancelář za desetiletou existenci disponuje.

Při odpovědi systém pracuje s obsahy z webových stránek Frank Bold Advokáti a s rozsáhlou databází právní poradny Frank Bold. Kromě odpovědi dostane dotazující také doporučení na zdrojové články, kde se může dozvědět víc, a také jak mu Frank Bold může v této oblasti dál pomoci,“ vysvětlil Michal Kuk, vedoucí právní poradny Frank Bold.

Tisíce dotazů za měsíc

Systém je založený na možnostech ChatGPT ve verzi 4, kdy odpovědi sestavuje z databází a know-how Frank Bold. Po registraci odpověď nenabídne okamžitě, ale s časovou prodlevou, která nepřesahuje tři minuty. Frank Bold AI ve své současné verzi nabízí nejlepší výsledky především v oblastech, kterým se advokátní kancelář dlouhodobě věnuje, jako je  územní plánování, energetické a stavební právo, fungování obcí a úřadů,  životní prostředí nebo třeba právo na informace. V ostatních případech se zatím spoléhá na standardní kapacitu GPT 4.

Stejně jako ve Frank Bold propojujeme veřejně prospěšné aktivity s byznysem, chceme také propojovat expertizu zkušených právníků s moderními přístupy v poradenství. Naším cílem je proto využití umělé inteligence pro zefektivnění právních služeb a zpřístupnění základního servisu rychle a dostupně. Budoucnost právních expertů je pak v efektivním navázání tam, kde umělá inteligence nestačí,“ konstatoval Pavel Franc, CEO Frank Bold Advokáti.

Advokátní kancelář využívá pro generování odpovědí nejnovější verzi systému od společnosti OpenAI GPT 4. Ta je aktuálně dostupná za poplatek. Frank Bold Advokáti se ale rozhodli v rámci zkušebního provozu zodpovědět 3000 otázek zdarma. Za měsíc fungování se této hranice téměř dosáhlo, zbývalo pouze posledních 500 možných otázek.

Současná verze nástroje je prvním experimentem k otestování možností a potenciálu technologie. Pokud se osvědčí, chceme jej dále rozvíjet pro další právní oblasti a komplexnější odpovědi a také hledat užší propojení se službami advokátní kanceláře a právní poradny Frank Bold,“ doplnil Kuk.

V České republice byla Frank Bold AI v oblasti právního poradenství v době svého spuštění unikátní službou, v zahraničí už s umělou inteligencí právní experti v různých formách pracují. Příkladem je startup Harvey přímo podpořený společností OpenAI, který už v praxi na interní úrovni testuje mezinárodní advokátní kancelář Allen & Overy. Partnerství se startupem oznámila také poradenská společnost PricewaterhouseCoopers.

Pomocník bez kontextu

Zatímco Frank Bold AI byla první službou tohoto typu na českém trhu, zlínská advokátní kancelář Petráš Rezek spustila specializované webové stránky, na kterých zájemcům poskytuje rady „právník robot“. Virtuální právník bude skutečnými advokáty kanceláře, která má pobočky také v Praze, Brně, Uherském Hradišti a Bratislavě postupně vybaven znalosti jednotlivých zákonů a judikatury tak, aby zájemcům mohl poskytovat fundované odpovědi na jejich právní dotazy.

S rostoucími možnostmi umělé inteligence jsme rychle začali přemýšlet nad tím, jak ji můžeme využít při poskytování právních služeb a spolu s našimi IT partnery z Riganti jsme začali pracovat na specializovaném webu,“ popsal partner Lukáš Rezek. Zároveň ale zdůrazňuje, že umělá inteligence zatím nemůže nahradit právníky. Její rolí je sloužit jim jako užitečný pomocník při jejich práci. Zkušený právník totiž podle Rezka dokáže posoudit kontext a aplikovat své odborné znalosti na konkrétní situaci. Jde o schopnost, kterou zatím umělá inteligence nedokáže nahradit.

V současnosti umí umělá inteligence ve službách AK Petráš Rezek odpovědět na řadu právních dotazů, které běžného klienta advokátní kanceláře zajímají. Její výhodou je, že na rozdíl od člověka nemusí odpovědi složitě dohledávat nebo poptávat. Dalším plusem je také rychlost zpracování odpovědi.

Bez záruky

Ať už advokátní kanceláře využívají umělou inteligenci jakkoliv, vždy klienty upozorňují, že podle právního řádu České republiky zatím nástroje AI nemohou poskytovat právně závazné poradenství. Jde tedy o informace, které je potřeba ověřit u advokátů z masa a kostí.

Zdůrazňuje to i Jakub Dohnal, řídící společník ARROWS advokátní kancelář. I pro právníky je ChatGPT totiž zatím ne zcela relevatním pomocníkem, protože pracuje pouze s informacemi z neplacených částí internetu. „Aktuálně tedy ChatGPT nemůže sloužit k řešení složitých právních otázek, protože jednoduše nemá z čeho čerpat,“ konstatoval Dohnal.

Zároveň ale upozorňuje, že umělá inteligence může být pro právníka šikovným pomocníkem, který usnadní běžné úkoly a pomůže s analýzou dat. Může tak například dobře posloužit při vyhledávání relevantních právních předpisů. Další využití Dohnal vidí v možném předvídání výsledků sporů na základě analýzy předchozího jednání či instrukcí o tom, jaké jsou role stran. „Může také zefektivnit proces e-discovery tím, že rychleji a přesněji identifikuje relevantní informace ve velkých objemech elektronických dat,“ doplňuje výčet Dohnal.

Přesvědčen je také o tom, že umělá inteligence do budoucna vůbec neohrožuje roli seniorních advokátů. Roli právních asistentů s dosud neukončeným právnickým vzděláním (paralegal) podle Dohnala ale do značné míry zastat může.

PŘEČTĚTE SI: Konkurence pro advokáty? Umělá inteligence vstupuje do soudní síně

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články