Co letos četli úspěšní lidé z českého byznysu? Atomové návyky i Arnolda Schwarzeneggera

Co letos četli úspěšní lidé z českého byznysu? Atomové návyky i Arnolda Schwarzeneggera

14. pro 2021 Zuzana Hübnerová 7 min

Stejně jako vloni jsme se i letos zeptali zajímavých a úspěšných lidí z nejrůznějších sfér českého byznysu, po jakých knihách sáhli a které je nejvíc oslovily. Ve výběru se objevují novinky i stálice knižní scény. Zde je inspirace, co ještě pořídit nejbližším pod stromeček či po čem sáhnout ve volných svátečních chvílích.

Václav Staněk

CEO Vasky

Doporučená kniha: Umění vítězit, Phil Knight 

Nakladatelství: Ikar

„Více než kniha o podnikání společnosti Nike, je to hlavně kouzelný životopis - o cestě kolem světa, sportu a budování světového brandu Nike. Odnesl jsem si z ní spoustu poučení do života, do kamarádství, ale i do byznysu. Pro mě jako podnikatele, majitele značky obuvi a vášnivého cestovatele to byla ta nejlepší kniha právě na cesty." 


Lumír Kunz

Co-Owner FérMakléři.cz, partner ve skupině Laverage, ex-CEO AUKRO

Doporučená kniha: Jak funguje Google, Eric Schmidt a Jonathan Rosenberg 

Nakladatelství: Jota

„V knize padlo velké množství zajímavých rad a poznatků a v mnoha částech jsem viděl skvělou aplikovatelnost do praxe, případně jsem si díky knize pojmenoval některé své zkušenosti z vedoucích pozic. Google má jeden z nejpropracovanějších HR přijímacích systémů a dbá na to, aby se do firmy dostávali v maximální míře takzvaní ,chytří kreativci', což jsou senioři nejen po stránce odborné, ale také po stránce způsobu přemýšlení. S tím souvisí i to, abychom se snažili do firmy dostávat v maximální míře áčkové hráče, protože právě ti přitahují další áčkové hráče. Pokud chcete růst rychle a efektivně, obklopujte se ve firmě áčkovými hráči, i když jsou mnohem dražší. Další výstižnou radou je například to, že dobré zprávy budou dobré i zítra, ale špatné budou zítra horší. Z toho vyplývá, že problémy je potřeba řešit okamžitě a zbytečně je neodkládat, i když jsou někdy velmi nekomfortní. Jako poslední zmínku bych uvedl, že hlavní představitelé Google vidí největší budoucnost v platformních marketplacových byznysech a vyhledávačích, což je mimochodem rovněž hlavním zájmem také u nás ve skupině Leverage." 

Michelle Losekoot

Digitální vypravěčka, školitelka, autorka několika blogů a spoluautorka bestsellerů Jak na sítě a Bez jablka.

Doporučená kniha: Proces, Seth Godin

Nakladatelství: Audiolibrix

„Jedna z nejlepších knížek o tvůrčím procesu a kreativní tvorbě vůbec. A konečně ji máme nově i v češtině. Chcete začít tvořit? Konečně napsat román, spustit blog, podcast, kreslit nebo skládat hudbu? Začněte s touhle knížkou."

Petr Furch

CEO Furch Guitars

Doporučená kniha: High output management, Andrew S. Grove

Nakladatelství: Management Press

„Na knihu jsem narazil v knihovně našeho oblíbeného hotelu Chateau Mcely, kam několikrát ročně jezdíme s rodinou na krátkou relaxaci. Kniha hodně jednoduchým a snadno pochopitelným způsobem popisuje procesy řízení a důležité pilíře ke kvalitnímu řízení. Hodně knih a pojednání na toto téma dělá z řízení, ať už záměrně nebo náhodou, příliš velkou vědu. Tato kniha jde dostatečně do jádra samotného mechanismu řízení, a tím dosahuje zmíněného zjednodušení a lehkého pochopení. Troufám si ji doporučit jako výchozí učebnici k dalšímu manažerskému růstu pro kohokoliv, kdo se s řízením i jen vzdáleně setkává."

Veronika Holomková

Zakladatelka a CEO Verra

Doporučená kniha: Atomové návyky, James Clear 

Nakladatelství: Jan Melvil Publishing 

„Za mě by to byla stoprocentně kniha Atomové návyky. Zvolila jsem ji na doporučení mé dobré známé. Moc dobře vím, že jsem měla pár horších návyků, které mě mnohdy zbytečně stresovaly a odváděly od práce. A tato kniha? Je tak skvěle napsaná, že mi denně stačily malé krůčky k tomu, abych se špatných návyků zbavila a vytvořila si mnoho nových a dobrých, které mě posouvají dál. Člověk by ani neřekl, o jak snadné kroky může jít."

Tomáš Páral

CEO MoroSystems

Doporučená kniha: Zrození kmenového vůdce, Dave Logan; John King; Halee Fischer-Wright 

Nakladatelství: Synergie

„Inspirativní kniha pro všechny lídry, kteří si kladou otázku, jak vést týmy za vynikajícími výsledky a radostí z práce. Autoři lídrům dávají praktický a jednoduchý návod, jak rozpoznat stupeň vyspělosti lidí a týmů na základě běžné komunikace a předkládají praktické návrhy, jak tyto jednotlivce a týmy posunout na vyšší levely vyspělosti, kde mohou dosahovat řádově lepších výsledků nejen pro sebe ale i své okolí."

Doporučená kniha: Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh, Arnold Schwarzenegger 

Nakladatelství: XYZ

„Vždycky jsem přemýšlel o tom, jak je možné, že se z hrdiny akčních filmů stal kongresman Kalifornie. Nyní vím, že to nebyla náhoda. Pokud Arnolda něco charakterizuje, tak houževnatost a vytrvalost. Pro něco se rozhodl a prostě udělal vše proto, aby to dopadlo. Tuto strategii v průběhu života opakoval a naplňoval své sny."

Doporučená kniha: Blackout - zítra bude pozdě, Marc Elsberg 

Nakladatelství: Omega

„Kniha Blackout je o výpadku proudu v Evropě. Zaujalo mě na tom, jak jsme na energii závislí a kolik si toho člověk neuvědomuje. Například to, že by neměl kdo dojit krávy, jak křehký systém máme vybudovaný a jak lehce by ho šlo napadnout."

Doporučená kniha: Gobi - Poušť v mé duši, Reinhold Messner 

Nakladatelství: Marco Polo

„Zachycuje Messnerův skutečný přechod pouště pěšky a sám. V pokročilém věku přechází na vlastní pěst celou Gobi. Zaujaly mě otázky, které si při cestě pokládá, jako je smysl života, čemu člověk věnuje čas versus co je opravdu důležité. A jak v průběhu cesty poznává sám sebe z jiné perspektivy."


Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články