Čeští tvůrci hry pro nevidomé chystají nový titul. Fanoušky vyzývají, aby se zapojili do jeho příprav
Po úspěšném vydání audio střílečky To the Dragon Cave pracuje české studio Kikiriki Games na nové hře. foto: Kikiriki Games

Čeští tvůrci hry pro nevidomé chystají nový titul. Fanoušky vyzývají, aby se zapojili do jeho příprav

2. lis 2022 Natálie Vopařilová 3 min

Po úspěšném vydání audio střílečky To the Dragon Cave pracuje české studio Kikiriki Games na nové hře. Ačkoliv prioritou tvůrců zůstává přístupnost pro nevidomé, chystaná vědomostní hra má kromě barvitého audia nabídnout také unikátní vizuál, kterým chtějí autoři oslovit i vidomé a spojovat hráče nehledě na jejich hendikep. Na tvorbě hry se navíc můžete v rámci výzvy podílet do února i vy.

Píše se rok 6184. Poté, co lidstvo opustilo zničenou Zemi a začalo obývat Mars, uvažují jeho obyvatelé o návratu na rodnou planetu. Lidé, kteří se v průběhu let vyvinuli ve velké mozky se zakrnělými končetinami, jsou totiž nepoučitelní, a i z tak nepříznivé planety, jakou je Mars, dokázali vytvořit ještě více neobyvatelné místo.

Hráč se tak zodpovídáním kvízových otázek vydává na dobrodružnou výpravu přes útesy, zátoky, deštné pralesy, zchátralé instituty a chrámy. Správné odpovědi mu odemykají nové lokace a získávají na jeho stranu takzvané Neurony, které se na Zemi v průběhu let vyvinuly ze zapomenutých vzpomínek na lidstvo. Ty mohou hráči usnadnit jeho průchod světem a zvýhodnit ho v multiplayerových soubojích. Řeč je o nové mobilní hře The Brave Brain, která vzniká ve studiu Kikiriki Games.

Připravovaná hra The Brave Brain má vyjít příští rok na jaře. (Foto: Kikiriki Games)

Studio založila Jana Kuklová spolu se svým manželem minulý rok. „Tituly, které můžou hrát nevidomí hráči, spočítáte na prstech ruky,” komentuje stav trhu s mobilními hrami zakladatelka studia. „Vždy jsem manželovi záviděla, z kolika her si může, jako vidomý hráč, vybrat. Oba nás mrzelo, že neexistuje hra, která by nás bavila oba a mohli jsme ji hrát společně. A tak jsme se rozhodli si ji sami vytvořit,” popisuje počátky vývoje audio fantasy střílečky To the Dragon Cave Kuklová.

Hra si získala pozornost nejen mezi nevidomými hráči. Manželé za ni byli později oceněni například v rámci soutěže Vodafone Nápad roku v kategorii Sociální startup roku 2022. „Naši prvotinu jsme vydali na jaře, sklidila velmi pozitivní ohlasy a to nás motivovalo ihned začít vytvářet další hru. Tentokrát se jedná o vědomostní hru, ve které budeme klást větší důraz i na grafické zpracování, abychom oslovili i vidomé hráče a vytvořili tak naprosto inkluzivní komunitu,” sděluje pro SJ News Kuklová.

Manželé Kuklovi přebírající ocenění Vodafone Nápad roku v kategorii Sociální startup roku 2022. (Foto: Kikiriki Games)

Nová mobilní hra The Brave Brain má být dokončena a vydána na jaře příštího roku. Zapojit se do její tvorby se může od listopadu tohoto roku do 28. února 2023 každý. „Chceme vytvořit soubor zajímavých otázek z celého světa, aby hráči neobjevovali pouze nové lokace ve hře, ale skutečně získávali nové vědomosti z různých oborů a kultur. Rozhodli jsme se proto vyhlásit výzvu, do které se může zapojit kdokoliv," uvádí Kuklová.

Jak na to? Stačí prostřednictvím webového formuláře sdílet co nejvíce zajímavostí formou otázek s odpověďmi. „Účastníci výzvy tak získají nejen možnost otisknout kousek sebe do naší hry, ti nejlepší mají navíc možnost vyhrát atraktivní ceny,” popisuje probíhající crowdsourcingovou kampaň Kuklová.

Vývoj hry podporuje Nadace Vodafone a iniciativa Kreativní Brno. K dispozici má být zdarma na mobilní telefony s operačním systémem iOS a Android.

PŘEČTĚTE SI: Nové české studio chce zpřístupnit herní svět i pro nevidomé. Začalo jako projekt manželů

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Gaming
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články