Česká startupová scéna sílí. Loni zakladatelé získali kapitál ve výši 1,5 miliardy eur
Tým Czech Founders VC, zleva: Vít Horký, Václav Pavlečka, Ondřej Smýkal, Jiřina Dunková, Ivan Kristeľ a David Přerovský. Foto: Czech Founders VC

Česká startupová scéna sílí. Loni zakladatelé získali kapitál ve výši 1,5 miliardy eur

1. úno 2023 Ondřej Černý 2 min

Přes přítomnost covidu-19 a ruskou ofenzivu na Ukrajině, která způsobila volatilitu na trzích a výrazný nárůst inflace, se v roce 2022 českým startupům dařilo. Jejich zakladatelé nabrali od investorů v různých investičních kolech více než 1,5 miliardy eur. Oproti roku 2021 jde o nárůst o 64 procent. Ještě výraznější je nárůst oproti roku 2019 - loni investoři nabrali rizikového kapitálu desekrát více!

Z průzkumu Czech Founders, neformální komunity zakladatelek a zakladatelů firem pocházajících z Česka a majících globální ambice, vyplynulo, že na venture kapitál dosáhlo 111 startupů, meziročně o 30 procent méně. Průměrná investice se ročně zdvojnásobila na 13 milionů eur (ze šesti milionů eur v roce 2021).

Sedm z deseti startupů loni zvýšilo tržby a 93 procent ze zakladatelů pokračuje se svou firmou i nadále (ve srovnání s rokem 2021 nárůst o šest procent). Třináct procent z founderů loni také spustilo nový startup (meziročně o tři procenta více). Exitů bylo loni čtrnáct.

Jako velmi dobrý loňský rok viděla většina zakladatelů (7,4 z deseti, oproti roku 2021 beze změny). Velmi spokojených je o 80 procent více zakladatelů (deset z deseti) ve srovnání s rokem 2021.

Optimistických směrem k roku 2023 je 86 procent zakladatelů, přičemž za hlavní výzvy považují prodej a rozvoj podnikání a vývoj produktů a řízení. Naopak jako problémy, které je potřeba pro další růst vyřešit, zakladatelé vidí zastaralou politiku zaměstnanosti a vízovou politiku.

Startupový ekosystém personálně stabilně roste. Za posledních deset let se o práci ve startupu přihlásilo více než 530 tisíc uchazečů. Dle dat StartupJobs loni startupy ve srovnání s rokem 2021 inzerovaly nové pozice o něco méně.

PŘEČTĚTE SI: Rekordní exit, nejvyšší investice i nový jednorožec. Česká startupová scéna v roce 2022 rostla krizi navzdory

PŘEČTĚTE SI: Nový investiční fond Czech Founders VC chce změnit financování startupů v počáteční fázi

PŘEČTĚTE SI: Je to proces a píle, ne alchymie štěstí a super nápadu. Ženy v Česku se učí nebát se rozjet vlastní byznys

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články