Nový investiční fond Czech Founders VC chce změnit financování startupů v počáteční fázi
Tým Czech Founders VC, zleva: Vít Horký, Václav Pavlečka, Ondřej Smýkal, Jiřina Dunková, Ivan Kristeľ a David Přerovský. Foto: Czech Founders VC

Nový investiční fond Czech Founders VC chce změnit financování startupů v počáteční fázi

7. zář 2022 Anna Jurečková 2 min

Nový investiční fond Czech Founders VC oznámil ve středu oficiální spuštění. Projekt českých a slovenských podnikatelů a investorů chce v příštích měsících a letech podpořit ambiciózní začínající firmy a přinést do oblasti investic a startupů víc příležitostí, know-how a férovější podmínky.

Dobrá zpráva pro české startupy. Podnikatelé a investoři Vít Horký, Václav Pavlečka a Ivan Kristeľ dali dohromady 45 zakladatelů startupů, podnikatelek a investorů, aby v rámci nového fondu Czech Founders VC investovali do startujících společností s globálními ambicemi. Mezi investory jsou třeba Hubert Palán, Richard Valtr, Andrej Kiska nebo Jakub Havrlant.

Podpora od zkušených podnikatelů by se podle fondu měla obejít bez odevzdávání vysokých podílů a kontroly nad firmou. Plánuje investovat jeden milion až devět milionů korun, a to za podíl 3 až 15 procent.

„V létě 2021 jsme uspořádali v Czech Founders průzkum na téma, co trápí lokální startupy při rozjezdu. Netušili jsme tehdy, že nás to zavede až k založení vlastního fondu,“ říká Vít Horký, mimo jiné zakladatel neziskové komunity Czech Founders a startupu Brand Embassy.

Ztráta kontroly nad firmou i nevýhodné podmínky investic

Zmíněný průzkum, kterého se zúčastnilo více než 140 zakladatelů nebo výkonných ředitelů startupů v Česku, poukázal třeba na to, že české startupy mají problém se získáváním financí v tzv. pre-seed, tedy počáteční fázi. Čtyři z deseti začínajících firem navíc poskytnou investorům více než 20procentní podíl, řada z nich se upíše k nevýhodným podmínkách investic.

„Firmy s vysokým podílem investora ztrácejí kontrolu zakladatelů nad firmou v příliš ranné fázi vývoje, čehož se následně bojí jak potenciální investoři na Západě, tak možní zahraniční kupci,“ poukazuje na problematičnost tohoto trendu jeden ze tří partnerů Czech Founders VC Ivan Kristeľ.

Fond už během léta uzavřel první investice. Podpořil startup Digital Transformation Systems (DTS), který digitalizuje stavebnictví, nebo hlasového asistenta pro hráče počítačových her GitGut.

PŘEČTĚTE SI: Startupový inkubátor v Karlíně? Zapojit by se mohla velká jména, tvrdí Procházka z Donia

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články