Bulánci 2.0 jsou v předběžném přístupu. Projekt, na který se vybralo přes 7 milionů korun, vyvolává mezi hráči smíšené pocity
Ukázka ze hry Bulánci 2.0. (Foto: SleepTeam)

Bulánci 2.0 jsou v předběžném přístupu. Projekt, na který se vybralo přes 7 milionů korun, vyvolává mezi hráči smíšené pocity

24. lis 2022 Natálie Vopařilová 4 min

Legendární české polštáře nevykročily z postele tím správným rožkem. Autoři remaku kultovní akční střílečky z pohledu shora se potýkají řadou problémů a ostrou kritikou.

Loni, k dvaceti letům výročí od vydání původní hry, oznámilo herní studio SleepTeam práci na Buláncích 2.0 a žádalo o půl milionu na realizaci tohoto projektu. Na crowdfundingové platformě Startovač vybrali vývojáři nakonec od více jak 7 tisíc fanoušků přes 7 milionů korun. Svůj cíl tak naplnili téměř na 1500 procent a jejich kampaň se tak stala nejúspěšnější v historii této platformy. Hru si nyní v předběžném přístupu mohou hráči zakoupit na platformě Steam za 16 eur, tedy necelých 400 Kč. Projekt ale zatím, v kontrastu k velikému úspěchu crowdfundingové kampaně, vyvolal vlnu negativních ohlasů.

Na základě informací uvedených v rámci odměn bylo očekáváno, že hra bude v předběžném přístupu vydána již v únoru a to výhradně jako forma odměny pro podporovatele, kteří za jeden takový klíč zaplatili 600 Kč. Někteří přispěvatelé považují prodej hry v předběžném přístupu veřejnosti, navíc za nižší pořizovací cenu než v kampani, za podvod.

Nepříjemností, která autory i příznivce krátce po vydání hry zastihla, byl únik osobních informací některých přispěvatelů a jejich klíčů. „Včera, ve večerních hodinách, došlo na dvě minuty k zobrazení některých informací z naší databáze v bulánčí zóně odměn. Tato zóna není veřejně přístupná. Prostřednictvím jednoho podporovatele se na veřejnost dostaly e-maily některých podporovatelů a velké množství klíčů na Steam. V souladu s GDPR podáváme hlášení na Úřad pro ochranu osobních údajů a přijímáme další kroky, aby se situace neopakovala. Na osobu, která údaje na veřejnost vynesla, podáváme trestní oznámení,” vyjádřil se o den později k incidentu na oficiálním Discordu Jaroslav Wagner, jeden z autorů hry.

Aktuálně hra nabízí tři prostředí: Pohádka, Továrna a Disco. Ty lze hrát v klasickém deathmatch módu, v módu týmové bitvy a v módu boji o vlajku a to dohromady až ve čtyřech hráčích u jedné klávesnice. Hra obsahuje také první dvě animované kapitoly bulánčí historie.

Hra momentálně nabízí 3 herní prostředí. (Foto: SleepTeam)

První hráči se po většinou shodují, že nabízený obsah je za požadovanou částku nedostatečný. Stěžují si rovněž například na krkolomné ovládání, množství nejrůznějších chyb, hloupou umělou inteligenci nehráčských postav a především absenci online multiplayeru. „Vzhledem k době vývoje a částce, která byla vybrána, je současný stav zarážející,” komentují recenzující. Plusové body získávají Bulánci 2.0 u recenzujících zejména za vydařené grafické zpracování a zvládnuté zachování správné nostalgické nálady.

Více jak polovina vybraných peněz šla do odměn pro podporovatele,” vysvětluje v diskuzi na platformě Steam jeden z vývojářů Jan Zmeškal. „Není to tedy tak, že bychom všechny získané peníze investovali do vývoje. Ani ten ale není levný,” doplňuje. „Věřte, že to, co chybí a vadí vám, chybí a vadí i nám. Bohužel není v našich silách vyřešit všechny nedostatky tak rychle, jak bychom si přáli. To ale neznamená, že na nich nepracujeme, právě naopak. Nadcházející patche a aktualizace jistě řadu palčivých problémů vyřeší a my vám je přineseme tak rychle, jak jen to budeme umět,“ ujišťuje SleepTeam. Vzápětí dodává, že ještě v tomto roce mohou hráči očekávat aktualizaci, která přinese funkci, po které volají nejvíce. Ačkoliv nezachází do podrobností, lze na základě dosavadních recenzí očekávat, že půjde o online multiplayer.

Předprodej her v předběžném přístupu studia spouští proto, aby získala peníze na další vývoj a získala užitečnou zpětnou vazbu od širší skupiny hráčů. Při porovnání požadované částky s tou skutečně vybranou, při přihlédnutí k počtu předplacených předběžných přístupů, fungujícímu obchodu s merchem a vzhledem k současnému stavu hry se fanoušsci táží, zda bylo spuštění prodeje hry již nyní správným krokem. „Hráčům, kteří jsou z hry v předběžném přístupu zklamaní, doporučujeme, aby počkali na plnou hru. Jsme přesvědčeni, že svůj názor změní. Předběžný přístup není pro každého, je především pro ty, kteří s námi chtějí být už během vývoje a ovlivňovat jeho směr,” odůvodňuje rozhodnutí pro SJ News Kamila Hurníková, jedna z autorek.

Datum finální verze je určen na druhou polovinu následujícího roku. Autoři slibují, že hra navíc nabídne příběhovou kampaň s doprovodnými scénami, nová prostředí, rozšířenou bulánčí historii, nové zbraně, několik nových různých multiplayer herních módů, možnost přizpůsobení si charakteru a editor map. Vyjít má pro počítače, mobilní telefony a většinu populárních konzolí.

PŘEČTĚTE SI: Čeští tvůrci hry pro nevidomé chystají nový titul. Fanoušky vyzývají, aby se zapojili do jeho příprav

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Gaming
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články