Blíží se Černý pátek. Jak poznat, kdy je sleva skutečně výhodná?
Blíží se oblíbený svátek obchodníků i spotřebitelů. (Foto: Unsplash) 

Blíží se Černý pátek. Jak poznat, kdy je sleva skutečně výhodná?

15. lis 2022 Ivan Horák 6 min

S tradicí Black Friday, tedy Černého pátku, se u nás rozmohl také nešvar falešných slev. Podle obchodní inspekce tvoří asi třetinu z celkového počtu nabídek. Zatím je hlavní obranou dlouhodobé sledování ceny vybraného zboží. Už příští rok by si ale na podvodníky měla posvítit nová právní norma.

Černý pátek přichází den po americkém svátku Díkůvzdání. Ten připadá na čtvrtý čtvrtek v listopadu, což bude letos 25. 11. Obchodníci se již léta snaží navýšit své prodeje v mezičase před Vánoci lákavými slevovými akcemi a daří se jim to. Od roku 2005 je Černý patek v USA tradičně dnem, kdy se prodá nejvíc zboží, někteří prodejci dokonce začínají se snižováním cen o několik dní dříve.

V České republice si začal nacházet své místo na trhu až později a spolu s ním se přidaly i různé ne zrovna korektní praktiky. Lidé by si  měli dát pozor, protože každá sleva není ve skutečnosti taková, jak se může zdát na první pohled. Částka, ze které se hodnota zboží snižuje, může být zcela vymyšlená, případně se stává, že obchodník výrobek přechodně zdraží třeba jen na den, aby se pak výše snížení ceny v reklamách hezky vyjímalo. Podezřelé jsou také inzerované slevy ve výši „až“ 90 procent. Takové snížení hodnoty zboží může platit třeba jen pro jednu položku z celého sortimentu prodejce.

Přesto ale existují způsoby, jak se podvodným nabídkám bránit. „Na internetu existuje mnoho cest a nástrojů, jak si ověřit, zda je výsledná cena po deklarované slevě opravdu výhodná. Doporučujeme zkontrolovat si výslednou cenu i s ostatními hráči na trhu. Na Heurece může být rozdíl v ceně nabídek jednotlivých prodejců až 50 procent, což už je slušná úspora,“ uvedla pro SJ News Adéla Berková z cenového srovnávače Heureka.

Dobrým pomocníkem je také graf vývoje ceny, který zákazníci najdou na Heurece na detailu konkrétního produktu. Tam je vždy dobře vidět, v jakých relacích se pohybovala průměrná i nejnižší cena daného produktu na trhu, a podle toho lze odvodit, jak výhodná sleva je,“ připomíná Berková. Dalším cenovým srovnávačem je Zboží.cz, historii ceny produktů nabízí i Hlídačshopů.cz. Do určeného pole stačí zkopírovat link s výrobkem, jak je nabízen v e-shopu, a graf vývoje cen se hned zobrazí.    

Nekalá obchodní praktika

Nabízení smyšlených slev, kterých je podle České obchodní inspekce mezi výhodnými nabídkami asi třetina, může mít pro neférového prodejce i právní důsledky. „Falešné slevy představují jednu z nekalých obchodních praktik spadajících do okruhu soutěžního jednání naplňujícího minimálně obecné vymezení takzvané nekalé soutěže ve smyslu občanského zákoníku. Často jsou falešné slevy uváděny přímo v reklamních sděleních soutěžitelů. V takových případech je lze označit za klamavou reklamu,“ uvedl pro SJ News Robert Plicka, šéf z advokátní kanceláře Plicka & Partners.

Ochrana proti nekalé soutěži a s ní související sankce mají dva rozměry – soukromoprávní i veřejnoprávní. Soukromoprávní nástroje ochrany proti nekalé soutěži jsou k dispozici samotným poškozeným (ať už jde o spotřebitele, nebo o konkurenty), kteří se mohou domáhat především náhrady škody, vydání bezdůvodného obohacení, či přiměřeného zadostiučinění. Zároveň mohou požadovat zdržení se nekalé soutěže a odstranění závadného stavu (například stažení klamavé reklamy).

Veřejnoprávní nástroje ochrany proti nekalé soutěži jsou zakotveny ve správním právu i v právu trestním. Spotřebitel se může obrátit s podnětem na dozorové orgány, zejména na Českou obchodní inspekci, která může prodávající za protiprávní jednání sankcionovat. Za nekalé obchodní praktiky hrozí prodejcům pokuta až do výše pěti milionů korun,“ upřesňuje Plicka.

V krajním případě odnětí svobody

V nejzávažnějších případech hrozí obchodníkům podle advokáta i trestněprávní postihy, a to v případě, že jejich nekalé obchodní praktiky naplní znaky skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže nebo také například trestného činu podvodu či jiných trestných činů. Podle trestního zákoníku takovým prodávajícím hrozí peněžitý trest, zákaz činnosti, ale v krajních případech i odnětí svobody.

Plicka také připomíná, že se pravidla pro obchodníky již brzy změní, a to v souvislosti s nedávno přijatou novelou zákona o ochraně spotřebitele, jíž dochází k tranzici evropské směrnice. „Cílem této úpravy je posílení transparentnosti při informování spotřebitelů o poskytovaných slevách výrobků a zabránění tak umělému navyšování ceny a klamání spotřebitelů o výši poskytované slevy. Nyní bude novela postoupena prezidentovi ČR k podpisu a následně bude vyhlášena. Účinnosti novela nabude třicátým dnem po jejím vyhlášení,“ uvádí Plicka.

Základní změnou, kterou novela přináší, je rozšíření informační povinnosti prodávajících při zlevňování výrobků. Informace o slevě z ceny výrobku bude nově obsahovat mimo jiné také údaj o nejnižší ceně výrobku, za kterou jej prodávající nabízel a prodával za posledních třicet dnů před poskytnutím slevy, případně informaci o nejnižší ceně od začátku prodeje, nabízí-li prodejce výrobek po dobu kratší 30 dnů, nebo v případě postupného navyšování ceny informaci o nejnižší ceně, za kterou prodejce výrobek prodával v době třiceti dnů před prvním poskytnutím slevy.

PŘEČTĚTE SI: Velké změny pro e-shopy jsou na spadnutí. Jste připraveni?

Novela rovněž zakotvuje právo spotřebitele dotčeného nekalou obchodní praktikou na odstoupení od smlouvy ve lhůtě devadesáti dnů ode dne uzavření smlouvy, nebo na požadování přiměřeného snížení ceny v rozsahu odpovídajícím povaze a závažnosti nekalé obchodní praktiky,“ upozorňuje advokát.

Slevy využije necelá polovina uživatelů internetu

O letošním Černém pátku nová právní úprava ještě platit nebude. Tato sezona je ale specifická v tom, že řada lidí už začala vzhledem k nepříznivé ekonomické situaci šetřit a více než jindy nakupují ve slevách. Potvrzují to i výsledky průzkumu Heureky mezi internetovými uživateli. „Slevové akce, a především Black Friday letos plánuje využít čtyřicet procent internetových uživatelů, kteří se rozhodli ušetřit na dárcích. Slevy se během Black Friday pohybují každý rok zhruba kolem devatenácti procent,” říká Michal Buzek, šéf analytiků Heureky.

Odhady toho, jak silný bude Black Friday, jsou ale podle něj velmi nejisté. „Naše dosavadní kvartální čísla ukazují zlepšující se tendenci, naučili jsme se ale, že nepředvídatelnou roli může v nákupním chování zákazníků hrát cokoliv. I když se dá předpokládat, že lidé budou čekat na slevové akce, aby peníze ušetřili, velikost útrat v porovnání s loňskem se dá odhadnout velmi těžce,” dodává Buzek.

K nejoblíbenějšímu sortimentu během Black Friday tradičně patří elektronika - od televizí, notebooků a mobilních telefonů po kávovary, kuchyňské roboty nebo třeba vysavače. Prodejům spotřebního zboží se v Česku zatím relativně daří, i když zrovna žádné slevové akce nejsou. Někteří odborníci vzhledem k ekonomické situaci očekávali daleko větší propady. „Češi utrácí více, než se čekalo. S nástupem podzimu a s nástupem topné sezóny překvapivě navýšili své spotřební výdaje, zatímco v létě je snižovali. Meziročně sice stále prodeje vykazují pokles, o 5,6 procenta, ten je však citelně nižší, než se předpokládalo. Čeští i zahraniční analytici oslovení agenturou Bloomberg předpokládali ve střední hodnotě svých odhadů, že maloobchodní tržby vykážou za září meziroční pokles 7,8 procenta,“ říká pro SJ News hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

V porovnání se srpnem lidé v Česku své spotřebitelské výdaje v září navýšili meziměsíčně o 0,8 procenta. Obecně se přitom čekalo, že se jejich výdaje opět meziměsíčně sníží, podobně jako předtím v srpnu a červenci.

Češi omezili podle statistiků své výdaje zejména za výrobky pro domácnost a za elektroniku. Tržby obchodníků za výrobky pro domácnost klesly o zhruba desetinu, tržby za mobily, počítače a další podobné vybavení byly meziročně nižší (po očištění o inflaci) zhruba o osm procent. Naopak Češi reálně – po očištění o inflaci – navýšili meziročně své výdaje za léky a zdravotnické potřeby.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články