ANKETA: Jak startupy řeší dárky? Vlastním merchem, výletem na Šumavu i tajným Santou
Ilustrační foto: Unsplash

ANKETA: Jak startupy řeší dárky? Vlastním merchem, výletem na Šumavu i tajným Santou

21. pro 2022 Anna Jurečková 5 min

Vánoční dárky pro zaměstnance, firemní merch nebo pozornosti pro klienty. Dárky sice nejsou výsadou Vánoc, co si ale budeme povídat, právě v tomto období jsou tématem číslo jedna. Zeptali jsme se šesti startupů, jak k dárkům obecně přistupují, i na jejich konkrétní tipy.

Petra Fritsch
Talent & People ve Snuggs

Co se týče jakýchkoliv dárků, tak si ve Snuggs zakládáme na smyslu a udržitelnosti. Raději se držíme hesla „méně znamená více”, než abychom někomu pořídili dárek, který nevyužije a bude se mu na něj prášit na poličce. Nechceme dávat generické dárky, které druhá strana tolik neocení a pak ho doma odloží a časem na něj zapomene.

Hodně také dbáme na to, aby byly dárky v souladu s našimi hodnotami, a proto u nás poměrně dost jedou knížky a obecně cokoliv, co se týká rozvoje. Nedávno jsme byli s celým týmem na Šumavě, kde jsme společně předem oslavili Vánoce a každý dostal kulicha ve firemních barvách vyrobeného z eko materiálu. Pro každou příležitost se snažíme zkrátka hledat to nejlepší a co nejvíc personifikované, ale zároveň efektivní řešení.

Aneta Lechnýřová
Customer Happiness Officer ve StartupJobs

Letos by se za vánoční dárek pro zaměstnance dal počítat celý den. Hned ráno jsme začali dárkem tak trochu jinak, nebyli jsme to totiž my zaměstnanci, kdo jsme dárek dostali, ale měli jsme možnost zapojit se do focení, jež bylo součástí sbírky Fotkou proti rakovině. Následoval společný oběd a odpoledne kurz vaření v Ola Kala, kde jsme si společně připravili večeři o čtyřech chodech, vyzkoušeli sabráž a degustovali vína. Na afterpárty k nám do kanceláře jsme jeli stylově limuzínou, a poté už na řadu přišlo posezení u stromečku a rozdávání dárků.

Dárky se u nás rozdávají dva, jeden dárek je vždy za firmu, tedy pro všechny stejný a letos obsahoval: obrandovanou deku, balíček cukroví, žraločí čokoládu, víno a univerzální dárkovou poukázku Givery. Druhý dárek si dáváme navzájem v rámci tzv. Secret Santy. Každý z nás si vylosuje jednoho z kolegů, kterému pak vymyslí a obstará dárek v maximální hodnotě 300 korun. Náš tým se vyznačuje prapodivným smyslem pro humor, a tak se pod stromečkem objevila třeba sada pro princezny, poukaz na kurz břichomluvy nebo ručně malovaný portrét ze světa Tima Burtona.

Anna Marie Rybáčková
Talent Acquisition Leader & Community Builder v Applifting

V Appliftingu nám opravdu záleží na tom, co naši lidi nosí. Začalo to klasickými college mikinami v barvách našeho loga a došlo to až ke kampaním k různým příležitostem, jako jsou například vánoční dárky Applifterům. Protože u nás máme rádi minimalismus a jednoduché prvky, náš aktuální merch je tzv. „minimální”. Věci se snažíme dělat jednoduše, z kvalitních materiálů, udržitelně a hlavně s nápadem.

Proces vzniku merche je po nás důležitý, proto do něj zapojujeme nejen náš designový tým, ale i ty, kteří jej budou reálně nosit – Appliftery s jejich neotřelými nápady a postřehy. Aktuálně máme merch velmi nenápadný, využíváme převážně černou barvu a naši lide si pro něj opakovaně rádi chodí, což nám dělá radost největší.

PŘEČTĚTE SI: Konec klíčenek, těžítek a placek na tričko. V Česku startuje e-shop s firemními dárky, které mají smysl

Václav Martin
spoluzakladatel Sloneek

Naše společnost letos dárky klientům neposílá. Hlavní důvod je, že jsme startup, který zatím není v provozním zisku, tudíž na provoz využíváme investiční peníze, ze kterých se snažíme maximum nasměrovat do rozvoje produktu, salesu a marketingu. Dárek vnímáme jako pozornost, od které neočekáváme protislužbu, což je mindset, který u dárků zákazníkům nebývá standardem. Naše zákazníky chceme potěšit především kvalitou naší služby a přátelským přístupem.

Je pravda, že jsme uvažovali o tom, že bychom se zapojili do nějaké CSR akce typu sázení stromů nebo podpory potřebných, ale nakonec jsme se rozhodli toto odložit na později. Aby taková akce dávala z komunikačního pohledu smysl, museli bychom vyvinout hodně úsilí k napojení na marketingovou komunikaci, a aby dávala smysl společenský, tak bychom do ní museli investovat řádově více, než jsme v současné době a kontextu investovaného startupu ochotni.

Do budoucna se k dárkům možná vrátíme, a to ne nutně ve spojení pouze s koncem roku. Velmi pravděpodobně půjde o dárky spojené s naší vlastní kreativitou v oblasti personalistiky. Třeba jednou vydáme nějakou pěknou knihu.

Aneta Vopálková
HR Business Partner ve Slevomatu

Ve Slevomatu máme prosinec velmi nabitý, i proto chceme kolegům poslední měsíc v roce zpříjemnit. Letos jsme si pro kolegy připravili ve spolupráci s maséry z Novida masáže, aby si při tom všem shonu taky trochu odpočinuli. Samozřejmě myslíme i na rodiče s dětmi. Pro děti jsme připravili Mikuláše s čertem a andělem, pro rodiče posezení nad svařákem.

V prosinci u nás rozhodně nemůže chybět vánoční večírek. Tentokrát jsme zavítali do pražského klubu Nebe. Kromě občerstvení jsme měli pro kolegy připravené hry i hudební překvapení v podobě bubeníka. Abychom si i do firmy přenesli vánoční atmosféru, vyzdobili jsme kanceláře, ozdobili živý stromeček, přichystali interní event – vánoční jamování s ochutnávkou cukroví, zahráli si na Ježíška a rozdali každému z nás dárky. Naší každoroční tradicí je vánoční tombola - kde losujeme o dárky od našich partnerů/dodavatelů. Na naše partnery také s dárky myslíme.

Martin Bazala
CEO Raynet

Ostravská společnost Raynet, která působí na trhu se super softwarem pro obchodníky, pojala letos darování po svém. Protože si neumí představit Vánoce bez měkkých dárků, rozdala klientům merino ponožky. „Není to poprvé, co jsme se rozhodli udržet klientům nohy v teple. Tentokrát každému s dárkem přišla i vlastní originální visačka. Rozhodli jsme se totiž, že odměníme tisíc top nejaktivnějších uživatelů. Na štítku má každý své pořadí a jméno," říká Martin Bazala, CEO. Raynet sklízí za tento nápad pozitivní reakce. Obdarovaní jsou nadšení nejen z funkčnosti raynetího CRM, ale i z personalizovaného štítku.

Útulnou vánoční atmosféru navodí také raynetí PFko. „Není totiž nic důležitějšího, než strávit tento sváteční čas doma, v teple a s rodinou. Brašnu s povinnostmi nechte v kanceláři a oddejte se pohodovému světu, kde voní smažené ryby, břicha se plní cukrovím a v uších vibrují staré známé odrhovačky," dodává Bazala.

PŘEČTĚTE SI: Jakou knihu si přát letos od Ježíška? Poradí lidé z českého i slovenského byznysu

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články