Martin Fortelný z Advanto po roce fungování: „Chceme být multisportkou pro finance zaměstnanců“

Martin Fortelný z Advanto po roce fungování: „Chceme být multisportkou pro finance zaměstnanců“

4. bře 2021 David Budai 7 min

Nabízet Čechům novou finanční službu je vždycky trochu dobrodružství, a když jde navíc o jejich výplaty, platí to dvojnásob. Přesně do této oblasti ale míří Advanto a zaměstnancům nabízí možnost nechávat si vyplácet část mzdy kdykoliv v měsíci. Nyní uplynul rok od založení startupu a jeho spoluzakladatel Martin Fortelný v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom prozradil, co se povedlo a jaké novinky se chystají. Zajímavá bude například spolupráce s Člověkem v tísni i možnost automatizovaného spoření.

Na úvod několik základních údajů, to pro případ, že byste o ambiciózním startupu Advanto ještě neslyšeli. Jde službu, která se inspiruje v zahraničí: velkým zaměstnavatelům zjednodušeně řečeno nabízí, aby svým pracovníkům mohli vyplácet část mzdy za odpracované dny kdykoliv během měsíce.

Advanto založili na začátku loňského roku Martin Fortelný a Jan Kőlbl, velmi rychle získali první klienty a během léta také investici 220 tisíc euro od fondu Nation 1. Zlomovým okamžikem roku 2021 by se mělo stát získání licence poskytovatele platebního styku u ČNB.

Na otázky k fungování Advanto odpovídal Martin Fortelný:

Jak vaše služba funguje?

Využíváme existující infrastrukturu. Práce každého zaměstnance, tedy kolik toho odpracoval, se eviduje v nějakých systémech a my jsme schopni se na většinu těchto systémů v Česku a na Slovensku integrovat. Když nás osloví firma, že s námi chce spolupracovat a službu svým zaměstnancům poskytnout, tak se její zaměstnanec přihlásí do naší aplikace – a ta se systémů zeptá, kdo to je, kolik času pracoval a na jaké číslo bankovního účtu mu můžeme výplatu poslat. A to je celé.

Jsme pojidlo mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci. Důležité je, že do toho vkládáme vlastní finanční prostředky, což znamená, že věříme naší technologii. A zároveň má finanční ředitel radost, protože to, že si lidé vybírají výplaty dříve, nijak neovlivní firemní cashflow. Kapitál jde přes nás, my peníze „předsuneme“ a při výplatě nám je zaměstnavatel splatí.

Financování služby Advanto je založeno primárně na transakčních poplatcích, za každý výběr se platí 50 korun. Ukázalo se to jako funkční model?

Model za transakci je funkční. Je srozumitelnější a lidé jsou motivovanější platit spíše za transakce. Máme ovšem i model poplatku za měsíc. Zatím to děláme tak, že se firma na začátku rozhodne, jaký model svým zaměstnancům poskytne. Model může být takový, že si zaměstnanec hradí vše sám, nebo vše hradí zaměstnavatel, anebo se domluví na něčem mezi tím.

Popište mi úplné začátky vzniku Advanta…

S Honzou Kőlblem se známe dlouho, už z vysoké školy. A nápad vznikl, když jsem byl v Creative Dock a hodně si povídal s Davidem Bystrzyckým o tom, jak fungují finanční produkty. Zajímal jsem se, proč jsou některé produkty a služby nedostupné, drahé a neefektivní.

Třeba když někdo přijde do banky, že mu na konci měsíce chybí 5000 korun, banka mu je sice poskytne na základě dat, která nashromáždila v různých rejstřících, ale je to rizikové a proto drahé. A já jsem přemýšlel, jak to udělat efektivněji a levněji. Inspiroval jsem se v zahraničí, kde to funguje, a uvědomil si, že obrovský obnos peněz je „zamčený“ u zaměstnavatelů. Oni jsou v podstatě naše největší „banky“.

V té době jsem byl na stáži v Malajsii v iPrice, firmě založené Davidem Chmelařem, a hodně jsem se tím zabýval. Oslovil jsem Honzu, řekl mu o svém nápadu a jemu se to líbilo. Během týdne k tomu udělal web a během tří týdnů jsme měli MVP. Vrátil jsem se z Malajsie, udělal jsem k tomu hezký PowerPoint a šel jsem shánět první klienty. Loni v lednu jsme založili firmu, sehnali prvních pár klientů a šli obíhat investory.

Zakladatelé Jan Kőlbl (vlevo) a Martin Fortelný. Znají se z vysoké školy.

Jak se na to tvářili?

Zpětná vazba investorů byla ohromně pozitivní a nakonec jsme si hezky sedli s klukama z Nation 1. David Bystrzycký se potom připojil jako co-investor, protože se mu nápad líbil.

A co říkaly firmy? V Česku je to úplná novinka, takže to vůbec neznají…

To je pravda, je pro ně těžké si představit, že mohou platit zaměstnancům nebo kontraktorům častěji. Jistá míra skepse tam navíc je kvůli tomu, že mzdy jsou něco, co firma ráda dělá jen jednou měsíčně. Ale když jsme jim vysvětlili výhody a že to jejich účetnictví nijak neovlivní, tak jsme rychle první klienty sehnali.

Je to o edukaci trhu. V Americe podobné služby fungují sedm let a ani tam ten náběh nebyl přes noc. Ale odhaduje se, že do roku 2023 bude pětina firem z žebříčku Fortune500 podobnou službu využívat. V Česku jsme zatím jen my, takže jsme nadšení z toho, že můžeme tento trh budovat.

Kolik lidí je možné v Česku potenciálně oslovit? Máte nějaké konkrétní představy?

Cílíme na to, abychom se stali multisportkou na finanční zdroje zaměstnanců. V Česku je 1,5 milionu zaměstnanců, kteří pracují pro firmy větší než 500 zaměstnanců, to je přibližně třetina pracující populace. A těm bychom chtěli pomoct.

Můžete uvést některé z dosavadních klientů?

Můžu zmínit Dopravní podnik Ústí nad Labem a společnost DoDo. Celkem máme čtyři klienty a souhrnně 7000 zaměstnanců a brigádníků, kteří mají k naší aplikaci přístup.

Jak jste během roku 2020 vyrostli a kolik peněz jste už v rámci dřívějších výplat zaměstnancům poslali?

Vzhledem k orientaci na B2B byl rok 2020 náročný, jelikož byly firmy paralyzované pandemií. Nicméně přesto se nám podařilo meziměsíčně růst o 29 % a v prosinci 2020 jsme ohlásili rekordní měsíc – zdvojnásobil se objem financování i tržby. Zaměstnanci si přes Advanto vybírali přibližně 30 % svých měsíčních výdělků a profinancovali jsme jednotky milionů korun na dřívějších výplatách.

V roce 2020 jsme také otevřeli jednání s většinou významných zaměstnavatelů a diskuze se nyní překlápí v to, že budeme řešit 12 až 15 velkých integrací. Tempo růstu chceme udržet na 25 %.

Oslovit firmy je jedna věc, ale co zaměstnanci? Jak se daří přesvědčovat běžné lidi?

Hodně se učíme, kam v komunikaci můžeme zajít, protože pokud službu špatně vykomunikujeme, u lidí se vytvoří averze a vyberou si spíše kreditní kartu nebo kontokorent. Češi jsou na finance hodně citliví, mnohem více než v západní Evropě, takže k tomu musíme přistupovat velmi opatrně.

Rozhodně tedy netlačíme na pilu. Lidem dáváme vědět o tom, že možnost existuje, ale nenabádáme je k užívání aplikace, to by nefungovalo. A výsledkem je, že každý měsíc nás vyzkouší stále více zaměstnanců.

Co se v prvním roce existence povedlo a kde byl problém?

Mám radost, že jsme produkt postavili. Vybudovali jsme velmi bezpečnou platformu na úrovni finančních institucí. Povedl se i tým zkušených lidí, někteří pracovali pro velké firmy, ale máme i hodně mladé, ambiciózní krve.

Vidle nám do toho hodila pandemie. Osobní schůzky nebyly možné, firmám se změnily priority, najednou měly jiné potíže, a také se změnil trh práce. Firmy, které by nás před pandemii rády oslovily, jsou teď na hranici přežití.

Ale nevidím to negativně, protože pandemie tady nebude donekonečna. Je tady i spousta firem, kterým se daří ještě více a se kterými nyní aktivně řešíme budoucí spolupráci.

Aplikace Advanto je intuitivní a obsahuje i kvízy finanční gramotnosti.

Co tedy v letošním roce plánujete?

Máme u ČNB zažádáno o licenci poskytovatele platebního styku a doufám, že se ji podaří získat do léta tohoto roku. V této souvislosti se nám osvědčil důraz na bezpečnost. Od začátku vše zabezpečujeme jako v případě finanční instituce a spolupracovali jsme také s konzultanty, kteří navrhovali řešení pro banky a jejich zabezpečení.

Na podzim plánujeme nový produkt v podobě spoření. Chceme zaměstnancům umožnit, aby si nastavili pravidelné spoření, třeba tisícovku měsíčně. Z každé výplaty, než jim dorazí na účet, se automaticky odloží tisícovka bokem, a peníze se budou „kupit“ na jednom místě podle toho, jaký budou mít spořicí cíl. Důležité je, že odpadne největší blok, kvůli kterému lidé nespoří – jakmile peníze přijdou na účet, zaplatí složenky, účtenky, koupí si něco nového a najednou zjistí, že většinu peněz utratili. A tento element chceme odblokovat. Nyní řešíme, aby to bylo co nejjednodušší a lidé nemuseli vyplňovat složité formuláře nebo si zakládat nové účty v bance.

A příští rok chceme jít do zahraničí. Už teď s některými partnery řešíme spolupráci v rámci Slovenska, takže se dá říct, že jednou nohou už na Slovenku jsme. Ale příští rok budeme vstupovat i na další trhy.

Chystáte v dohledné fundraising?

To je aktuální téma a během března nebo dubna nové kolo ohlásíme. Tyto peníze chceme využít právě i na zahraniční expanzi.

S tím asi bude souviset nabírání nových lidí…

Ano. Nyní máme tým deseti lidí a rozrůst se chceme hlavně po byznysové stránce. Budeme rozšiřovat tým obchodníků a nabírat account manažery. Ale s tím samozřejmě musíme zaručit, že technická stránka bude dostačovat, takže rozšíříme i tým vývojářů.

Zaznamenal jsem, že opakovaně hovoříte o hrozbách dluhové pasti nebo nevýhodných půjčkách. Máte ambici v této souvislosti Čechy vzdělávat?

Určitě. Přímo v aplikaci máme modul finančního vzdělávání, je to něco jako Duolingo. Procházíte si kvízy, většinou jsou to velmi praktické věci a ukázky toho, jak fungují peníze, a sbíráte za to body. Po domluvě se zaměstnavatelem můžeme tyto body vyměnit za něco hmatatelného. Můžeme také podmínit výběr mzdy tím, že si zaměstnanec projde několik kvízů.

Úplnou novinkou je spolupráce s organizací Člověk v tísni, která má poradní linku ohledně dluhů a financí. Tu jsme integrovali do naší aplikace, takže pokud se zaměstnanec bude chtít poradit o dluzích, může se přímo spojit s jejich pracovníky a dostat kvalifikovanou radu.

Foto: Archiv Advanto

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články