Zásadní otázky života a byznysu: Odpovídá spoluzakladatel a CEO STRV Smid

Zásadní otázky života a byznysu: Odpovídá spoluzakladatel a CEO STRV Smid

14. úno 2023 Kamila Gottsteinová 4 min

Čtvrtou osobností, která nám odpovídala na naše otázky ze série Zásadní otázky života a byznysu, není nikdo jiný než Lubo Smid, technologický podnikatel a CEO společnosti STRV, která se rychle vypracovala na největšího vývojáře mobilních aplikací v Česku. Jak odpovídal na naše zásadní otázky života a byznysu?

Kdybyste mohl zvrátit nějaké své rozhodnutí z minulého roku, co by to bylo?

Určitě bych takové rozhodnutí našel. Člověk by vždycky spoustu věcí udělal jinak, ale není potřeba plakat nad rozlitým mlékem – třeba by to bylo ve finále ještě horší. Ze všeho si beru ponaučení a posouvám se dál, protože vím, že někdy musím o krok couvnout, abych mohl udělat dva nebo tři kroky dopředu. Přesně to mě potkalo tento rok.

Jaké zásadní věci chystáte se svým startupem na rok 2023?

Po více než dekádě budování STRV jsme se loni soustředili na hledání nových příležitostí. Ještě víc se v tomto roce ponoříme do vlastních projektů pod STRV Labs a já plánuji, že většinu svého času budu věnovat našemu novému startupu ve web3 prostředí Enter.xyz.

Jak zjišťujete, jestli jste dobrý leader? Ptáte se svých lidí?

Bez toho se to nedá! Myslím, že se na to dá koukat z mnoha rovin. Dobrý leader naslouchá, dává lidem prostor sdílet jejich názory, adresuje jejich obavy, odpovídá na dotazy. Na druhé straně je důležité, aby leader měl jasnou a konkrétní vizi, za kterou si jde. Jasně, ta se může v průběhu času měnit, ale je klíčové ji řádně komunikovat, aby každý věděl, kterým směrem právě míříme. Dobrý leader by se tedy neměl lidí jen ptát, ale řadu věcí musí z týmu vycítit pomocí emoční inteligence.

Vzpomenete si na moment, kdy vás něco rozčílilo tak, že jste praštil do stolu?

Většinou do stolu nebouchám. Vlastně nikdy, nejsem výbušný typ, který by takto musel dávat své emoce. Umím je nechat v klidu odeznít. Musím ale říct, že práce s lidmi je někdy prostě těžká, je to tak, takže se člověk musí naučit spoustu věcí prostě vstřebat. Můj styl není dělat zbytečné dusno, ale když na to přijde, nemám vůbec problém dělat agresivní rozhodnutí. A když na to přijde dělám je naprosto v klidu a na základě detailního odůvodnění.

Jak se díváte na fenomén „quiet quitting“, měli by podle vás lidé pracovat nad rámec svých stanovených povinností, nebo jen striktně plnit to, za co jsou placeni?

Tohle je něco, co jde proti naprosto fundamentálním principům STRV. My stavíme na „strive for more“ a věřím, že takhle to má každý v týmu. Jen proto firma funguje už přes 18 let a jsme tam, kde jsme. Každý se snažíme dělat maximum, aby byl výsledek úplně nejlepší. Na druhé straně se to snažíme balancovat tím, že každý má dostatek prostoru relaxovat, odpočívat, na chvíli vypnout. Špičkovou práci lze odvádět jen, když se člověk cítí dobře, a to nejde bez toho, aby se mohl realizovat ve svém životě.

PŘEČTĚTE SI: Lubo Smid ze STRV o dvouměsíčním sabatiklu, práci pro Porsche i plánech do budoucna

Jaké osobnosti (historické i současné), byste se zeptal na radu ohledně vašeho byznysu, kdyby to šlo?

Když mě někdo takový napadne, snažím se k němu dostat. V dnešním světě nic není nemožné, stačí na tom zapracovat. Mám okolo sebe mnoho lidí více či méně známých, se kterými věci konzultuji. Daleko důležitější je pro mě ale možnost si s někým sednout než jen získat spojení, ze kterého ostatní půjdou do kolen. Mnohem raději bych budoval silný vztah s někým, kdo není příliš známý, než měl prostor na jednu otázku.

Chci vědět o dalších dílech!
Váš e-mail

Na co byste se chtěl zeptat Elona Muska?

Když už by na jednu otázku došlo, tak v případě Elona by mě zajímalo, proč se pustil do tolika věcí naráz. Chápu, že pro někoho může být náročné vydržet u jedné věci, do té skupiny patřím totiž dost pravděpodobně také. Moc dobře si ale uvědomuji, že když člověk něco nedělá full-time, je to vždy něco za něco. Během let jsem se naučil, že mít možnost delegovat na super schopné lidi je mnohem mocnější nástroj než se snažit všechno dělat sám.

U Elona je to už docela za hranou a některé firmy nedostatkem leadershipu a delegování dost trpí. To jsme nedávno viděli na rozpadu co-founding týmu společnosti Neuralink, který kvůli nejasné vizi a Elonově malé časové dotaci pro tento projekt odchází. Místo toho je tu trochu zbytečně Twitter, který mi přijde jen jakýsi ego manévr, i když se s některými Elonovými myšlenkami a vizemi umím plně ztotožnit.

Dohromady je to ale člověk, který toho hrozně moc dokázal, a má proto můj obdiv. Když někdo dokáže mít takový dopad na řadu odvětví, je to naprosto neskutečné. A je to jedno jestli to je Elon Musk nebo Arnold Schwarzenegger.

První 3 věci, které byste změnil, kdybyste měl neomezenou moc a chtěl Česko udělat lepší?

Takovou moc nemám a vlastně ani nevím, jestli bych ji mít chtěl. Podle mě se tu ale nemáme vůbec špatně. A když nám něco chybí, aspoň máme důvod cestovat a poznávat svět, protože mít všechno by nás asi ani nebavilo. Kdybych ale měl říct aspoň jednu věc, tak bych Česku přál větší diverzitu lidí, abychom měli šanci dostat se mezi světovou špičku. Jsou to totiž právě různé pohledy na stejnou věc, které pomáhají posouvat věci hrozně moc dopředu.

V příštích dílech naší série se můžete těšit na startupové osobnosti jako Filip Mikschik ze StartupJobs, Matěj Žák z Trezoru nebo Daniel Hejl z Productboardu!

Kamila Gottsteinová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články