Zásadní otázky života a byznysu: Odpovídá CEO Trezoru Žák

Zásadní otázky života a byznysu: Odpovídá CEO Trezoru Žák

28. úno 2023 Jakub Zahurský 2 min

Matěj Žák je nově jmenovaným CEO Trezoru a nahradil tak v této roli spoluzakladatele společnosti Marka "Slush" Palatinuse. Trezor je tvůrce první hardwarové bitcoinové peněženky a Matěj se bude kromě zvyšování uživatelské přívětivosti produktů soustředit i na větší přijetí kryptoměn širokou veřejností. Žák má bohaté zkušenosti s produktovým řízením, pro které v Trezoru zastával pozici produktového ředitele a historicky spoluzaložil několik technologických startupů. Jak si Matěj poradil s našimi zásadními otázkami života a byznysu se dozvíte na následujících řádcích.

Kdybyste mohl zvrátit nějaké své rozhodnutí z minulého roku, co by to bylo?

Odjel bych na dovolenou dříve. Všechno to roztálo.

Jaké zásadní věci chystáte se svým startupem na rok 2023?

Launch kompletně nové série hardwarových produktů a mobilní aplikace.

Jak zjišťujete, jestli jste dobrý leader? Ptáte se svých lidí?

Za jedno z dobrých měřítek považuji pomyslnou jednotku zmatenosti, chaosu, a neurčitosti. Pokud tým(y) věří a rozumí směru, kterým jdeme — a to včetně občasného modu “disagree and commit” — pak věřím, že náš leadership, ne jen já, dělá dobrou práci. A stejně to platí i naopak.

Vzpomenete si na moment, kdy vás něco rozčílilo tak, že jste praštil do stolu?

Přiznám se, že se moc nerozčiluji. Do stolu bouchám zpravidla do rytmu.

Jak se díváte na fenomén “quiet quitting”, měli by podle vás lidé pracovat nad rámec svých stanovených povinností, nebo jen striktně plnit to, za co jsou placeni?

Dočasně? Chápu. Jako styl života? To mi přijde trochu smutné.

Motivovat a pozorovat, jak kolegům hoří plamínky v očích, je jedno z největších zadostiučinění, které se mi v roli leadera dostává. I proto v Trezoru hledáme a maximálně podporujeme srdcaře a poskytujeme jim plnou flexibilitu, co se času a lokace výkonu práce týče.

Věřím na jeden život – kombinace kariéry, koníčků, kamarádů, kolegů v jeden 'balík', který vede ke štěstí jednotlivců i celku. A pokud ne? Něco s tím udělej, už včera totiž bylo pozdě.

Jaké osobnosti (historické i současné), byste se zeptal na radu ohledně vašeho byznysu, kdyby to šlo?

Ředitele Applu Tima Cooka.

Chci vědět o dalších dílech!
Váš e-mail

Na co byste se chtěl zeptat Elona Muska?

How often do you get to see a therapist, bro?

První 3 věci, které byste změnil, kdybyste měl neomezenou moc a chtěl Česko udělat lepší?

Rád bych viděl vzdělávací systém a způsob výuky na všech úrovních, který odpovídá tomu, co je pro “úspěch” v životě skutečně důležité. Biflování a encyklopedické znalosti to dle mého názoru rozhodně není.

Potěšilo by mě, kdyby Češi více cestovali do vyspělejších, ale i méně vyspělých ekonomik, než je ta naše. Hledali inspiraci v kulturních rozdílech a ocenili vlastní identitu.

Kéž bychom měli (vyšší) hory!

V příštích dílech naší série se můžete těšit na startupové osobnosti jako Daniel Hejl z Productboardu nebo Petra Nulíčková z Pale Fire Capital!

Jakub Zahurský

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články