Zásadní otázky života a byznysu: Odpovídá CEO Appliftingu Kalenda

Zásadní otázky života a byznysu: Odpovídá CEO Appliftingu Kalenda

24. led 2023 Jakub Zahurský 3 min

Vratislav Kalenda je Co-Founder a CEO startupu Applifting. Toto softwarové studio z Karlína založil v roce 2014 spolu s Filipem Kirschnerem. Vratislav vede Applifting v souladu s principy tyrkysové organizace, takže si zakládá na svobodě, upřímnosti a zodpovědnosti. Jako první se ujal role protagonisty našeho seriálu Otázek života a byznysu na startupové lídry.  

Kdybyste mohl zvrátit nějaké své rozhodnutí z končícího roku, které by to bylo?

Skoro by se mi chtělo říct, že bych chtěl zvrátit rozhodnutí odjet na sabatikl. Byl jsem pryč tři měsíce, začala finanční krize a firmě se tou dobou úplně nedařilo. Na druhou stranu, kdybych neodjel, tak bych byl tou dobou už asi v Bohnicích a firmě bych stejně nebyl schopný pomoci. Potřeboval jsem si zkrátka po osmi letech odpočinout. I díky tomu jsem pak byl schopný pomoci svým kolegům vše vytáhnout.

Jaké zásadní věci chystáte se svým startupem na rok 2023?

Standardem softwarových studií je dnes prodávat práci svých lidí v agilním módu bez jakýkoli garancí. Zákazník v zásadě platí za odpracovaný čas, tzv. time-and-material. Nemá garanci, že na konci dostane to, co potřebuje.

Chtěli bychom se více specializovat jen na některá odvětví (začínáme s FinTechem a HealthTechem) a v nich nabízet větší garance a větší přidanou hodnotu.

Jak zjišťujete, jestli jste dobrý leader? Ptáte se svých lidí?

Mám nějaké indicie, že to se mnou zatím není tak strašné. V rámci rozdávání vánočních odměn si navzájem necháváme v dotazníku vzkazy. Spousta kolegů mi píše, že si mě jako lídra váží. Věřím, že kdybych byl špatný lídr, tak mi to lidi sami od sebe psát nebudou. Ale je to už nějaká doba, co jsem si vyžádal direktivní zpětnou vazbu od svých nejbližších kolegů. Měl bych to zase udělat.

Vzpomenete si na moment, kdy vás něco rozčílilo tak, že jste praštil do stolu?

Já se moc nerozčiluji. Spíš bývám smutný. Na nic konkrétního si nevzpomínám, co by stálo za zmínku.

Jak se díváte na fenomén „quiet quitting”, měli by podle vás lidé pracovat nad rámec svých stanovených povinností, nebo jen striktně plnit to, za co jsou placeni?

Chtělo by se mi věřit, že ve svobodné firmě nemáme quiet quittery, ale myslím si, že se to při 200 lidech už nedá vyloučit. Každý jsme v různé životní fázi a je přirozené, že někdo do práce dává 120 procent a někdo pracuje přesně tolik, kolik se po něm chce, a zbytek času věnuje například sobě či rodině.

Přijde mi důležité o tom hlavně upřímně mluvit. Potřebuji dočasně zpomalit? Je to v pohodě, pokud o tom ostatní vědí. Applifting dává hodně svobody, a s tou přichází i odpovědnost. Odpovědnost říct Padám. Chytáš?" a nebo Sorry děcka, už mě to tu nebaví. Jdu jinam." Osobně mě ale hodně mrzí, když nám kolega nic neřekne, a přitom namátkou zjistíme, že už půl roku jede na půl plynu.

Jaké osobnosti (historické i současné), byste se zeptal na radu ohledně svého byznysu, kdyby to šlo?

Zeptal bych se Yvona Chouinarda, zakladatele Patagonie, jak si udržel skvělou firemní kulturu ve firmě, co má 1000 zaměstnanců.

Na co byste se chtěl zeptat Elona Muska?

Jestli těm svým prohlášením a slibům, co dává, sám věří, nebo jestli ví, že je to bullshit a dělá to jen kvůli hypu.

Chci vědět o dalších dílech!
Váš e-mail

První tři věci, které byste změnil, kdybyste měl neomezenou moc a chtěl Česko udělat lepší?

1. Vymyslet způsob, jak zavést meritokracii do státu. Pokud úředník ušetří peníze občanům a nebo zvýší jejich well-being bez zvýšení nákladů, měl by za to být odměněn. Myslím si, že by to vedlo k tomu, že by ve státu pracovali lidé, kteří by měli motivaci stát zlepšovat a zeštihlovat.

2. Udělat rewrite a refactor všech zákonů. Vydat v2 Českého práva. Něco, co by bylo stručné, srozumitelně napsané i pro normálního člověka a ideálně krátké.

3. Uzákonit psychedelicky asistovanou psychoterapii.


V příštích dílech naší série se můžete těšit na startupové osobnosti jako Radim Tvrdoň z WeBoard, David Špinar z Mitonu, Lubo Smid z STRV, Filip Mikschik ze StartupJobs, Matěj Žák z Trezoru nebo Daniel Hejl z productboardu!

Jakub Zahurský

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články