Vyber prachy, postav dům: Startup CroFunGo umožní investovat do realit už od 500 korun

Vyber prachy, postav dům: Startup CroFunGo umožní investovat do realit už od 500 korun

10. srp 2020 David Budai 7 min

Roky se pohyboval ve světě velkých korporací a zaměřoval se na pojišťovnictví, bankovnictví nebo problematiku důchodů. Nyní ekonom Vladimír Bezděk zkouší poprvé prorazit mezi startupy a rovnou chce měnit oblast tuzemských realitních investic. Ambiciózního cíle hodlá dosáhnout s investiční platformou CroFunGo, která se zaměřuje na drobné i větší investory a v podstatě dělá crowdfunding pro developery. A má to být velmi svižná jízda, Bezděk by totiž už v příštím roce chtěl dostat startup do zisku.

Svou kariéru odstartoval Vladimír Bezděk před více než 20 lety v České národní bance a jako expert na důchody se proslavil i tím, že vedl dvě důchodové komise, které měly připravit návrhy na důchodovou reformu. Po bezmála deseti letech ho ale zlákal soukromý sektor a prošel několika různými firmami zaměřenými hlavně na finance a pojišťovnictví. Za všechny lze zmínit třeba Aegon, ČSOB, Generali nebo naposledy EY, kde působí jako konzultant.

Jako by ho ale korporátní křesla začala trochu „svrbět“, protože nyní vstupuje do neprobádaných vod a staví se do popředí nového investičního startupu CroFunGo. Sám říká, že hledá nové zkušenosti, které se vymykají tradičnímu korporátnímu světu. A v neposlední řadě má tento ostřílený manažer jistě čuch na nové finanční příležitosti – ostatně ceny nemovitostí v Česku poslední roky rychle rostou a developeři mají v plánu postavit řadu zajímavých projektů.

Nový projekt každý měsíc

A právě do těch budou lidé přes CroFunGo investovat, ať už velké peníze, nebo ušetřené drobné. Na rozdíl od konkurence v oblasti investičního crowdfundingu do realit a podobných platforem nabízí možnost investovat do vybraných projektů řádově stokoruny.

„Naše investice je skutečně myšlena pro lidi, kteří chtějí diverzifikovat své portfolio,“ potvrzuje Bezděk v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom a počítá, že díky dobře nastaveným podmínkám bez skrytých poplatků začnou touto cestou investovat pravidelně. A nepřímo tak naznačuje, že by zapojením drobných investorů mohl celý trh trochu provětrat.

Bezděk je hlavní tváří a jednatelem. Ve vedení s ním sedí také Ondřej Tauchen (obchodní ředitel, první zleva) a Bohuslav Kyjánek (provozní ředitel, ztřetí zleva)

V zisku už příští rok

Rozjezd startupu, který začal reálně fungovat a nabízet své služby teprve v posledních měsících, má být velmi rychlý. Každý měsíc by měl přibývat nový investiční projekt a Vladimír Bezděk očekává break-even už příští rok. Momentálně se investuje do výstavby bytových domů ve Vrchlabí nebo v Solnici, oba projekty slibují výnos na úrovni 5,7 % p.a. Dalším projektem by mohly být byty v pražských Čimicích. A do budoucna Bezděk nevylučuje ani projekty mimo segment nemovitostí.

Jak se zrodil nápad na vznik CroFunGo, jak funguje a v čem je unikání? I o tom Vladimír Bezděk hovoří v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom:

Popište mi, prosím, o jakou službu jde a jaká jsou její specifika? V čem je tento projekt unikátní?

CroFunGo je platforma spojující investory a zájemce o úvěr. Investorům umožňuje investovat do vybraných projektů již od částek v řádu stokorun. Zkusit to tedy může prakticky každý, investování je opravdu snadné. Na začátku půjde o projekty z oblasti nemovitostí, posléze se na platformě mohou objevit úvěrové příležitosti i z dalších oborů.

Investorovi platforma nabízí své služby zcela zdarma, bez poplatků, přičemž projekty nabízejí slušný úrokový výnos. Pro zájemce o úvěr budeme schopni sehnat potřebný kapitál na zajímavé projekty během několika měsíců.

CroFunGo je složenina slov Crowdfunding, Fun a Go a vyjadřuje, aby investice na bázi crowdfundingu byly trochu i zábavou a vše hladce fungovalo.

Jak vás takový projekt napadl? A kde jste případně brali inspiraci?

Jde o společný nápad lidí ze skupiny RN Solutions. Idea projektu u kolegů již existovala, když jsem s nimi v závěru roku 2019 začal spolupracovat. Inspirací byly některé podobné platformy – tuzemské i zahraniční.

Zároveň jsme se snažili přinést něco nového, například umožnit – vedle on-line akvizice klientů – i možnost získat a oslovit klienty cestou fyzické distribuce přes sítě finančních zprostředkovatelů. Těší mě, že si nás potenciální zprostředkovatelé již všimli, a začínáme s nimi vážně diskutovat o možné spolupráci.

Řekněte mi více o skupině RN Solutions. Přece jen to není úplně nejznámější jméno…

Parta šikovných lidí se zajímavými nápady (úsměv). CroFunGo je jedním z těchto nápadů, nikoliv však jediným. Ale vážně, skupina RN Solutions není navenek příliš známá, což mně vyhovuje. Vím, že velikost má řadu výhod, ale i řadu omezení. Mezi ty patří hlavně dlouhé schvalovací procesy. Tady jdou zkrátka věci mnohem rychleji a snadněji. To je mi sympatické.

RN Solutions působí na českém trhu téměř deset let. Má diverzifikované portfolio s hlavním zaměřením na energetiku, gastro a nemovitosti.

Jakou vy sám máte roli? Nakolik se CroFunGo věnujete v kontextu vašich dalších aktivit, kterých je docela hodně?

Na CroFunGo se podílím relativně dost. K týmu, který celý projekt připravoval, jsem se připojil ve chvíli, kdy bylo vše ještě v plenkách, a na projektu jsme další půlrok velice intenzivně pracovali. Jsem jednatelem společnosti a odpovídám celkově za její aktivity vůči investorovi. CroFunGo je pro mě energeticky významná aktivita, byť není samozřejmě jediná, které se aktivně věnuji.

Vladimír Bezděk se místo řízení velkých korporací rozhodl měnit svět realitních investic.

Kolik lidí nyní za vším stojí?

Na projektu se podílí tým lidí složený z interních i externích spolupracovníků a také partnerských firem, se kterými spolupracujeme, a to například v dodávkách ICT řešení, právního poradenství, služeb platební instituce a podobně. Pokud to vše nasčítám, lze říci, že příprava a start CroFunGo je výsledek práce přibližně 15 kolegů.

Pojďme blíže k fungování. Pro koho je tato forma investic určena a jaká je hlavní cílovka?

Platforma je určena pro úplně běžné retailové investory a lze díky ní zhodnocovat finance jak jednorázově, tak na pravidelné bázi. Investice je možná už od 500 korun, což je podstatný rozdíl od jiných podobných platforem.

CroFunGo je určeno také pro investiční zprostředkovatele, kterým jako přidanou hodnotu přináší komplexní systém, v rámci něhož zcela snadno a rychle zaregistrují nového investora. Poradenské sítě mohou také využít přímé napojení platformy do svých systémů a CroFunGo plánuje také další IT podporu, která potom ulehčí práci poradcům.

Do čeho se konkrétně investuje a bude investovat? Budou to jen reality, nebo se rozkročíte i dále?

Ještě nějakou dobu se chceme a budeme pohybovat jen v oblasti nemovitostního developmentu. Počet projektů budeme postupně rozšiřovat. Už nyní nás začínají oslovovat různé developerské společnosti. V dalších etapách můžeme přidávat projekty i z jiných oborů, než jsou jen nemovitosti.

Nyní nabízíme dvě investiční příležitosti – projekt Solnice, což je poblíž obce Kvasiny, kde se vyrábí Škodovky. Druhý objekt je Viva Vrchlabí, což je vstupní brána do Krkonoš. Je tam perfektní občanská vybavenost, skvělé možnosti z pohledu sportovního vyžití.

Jaké jsou výhody investování přes crowdfunding a konkrétně přes CroFunGo?

Výhodou investice s CroFunGo je bezesporu to, že tam je úrokový výnos a na konci splacená jistina. Rizikem, jako u všech jiných úvěrů, je, že dojde k problémům se splácením. A to i přesto, že si s tím v CroFunGo dáváme práci, máme zde investiční komisi, přes kterou projekty procházejí.

Takže výhody investování ve zkratce – od nízkých částek, bez poplatků, velmi jednoduchý proces, který je na podobné bázi, jako zná každý z internetového bankovnictví.

Zaujalo mě, že jste zmínil investice od 500 korun. To je opravdu netypické, opravdu cílíte i na takto malé investory?

Ano, možné je investovat už od pěti set korun. I malý investor pro nás má hodnotu a věříme, že s naší platformou udělá dobrou zkušenost a bude investovat opakovaně. Naše investice je skutečně myšlena pro lidi, kteří chtějí diverzifikovat své portfolio.

Jak vnímáte současné ceny nemovitostí v Česku? Podle čísel Eurostatu patří mezi nejvíce rostoucí v EU. Bude tomu tak i nadále a nejsou zde rizika nadhodnocení cen?

Nemovitosti mají tu výhodu, že si na ně lze sáhnout, dají se relativně snadno popsat a vykomunikovat s koncovými investory. V neposlední řadě je to také oblast, kde je analýza koncové nabídky relativně standardizovaná. Ale samozřejmě pokud by přišla opravdu dlouhodobá krize, tak ovlivní všechny segmenty, nemovitosti nevyjímaje.

Vždy ovšem záleží i na konkrétních projektech, takže těžko komentovat obecně, liší se to oblast od oblasti a segment od segmentu. Zdá se, že nyní – během korona doby – se růst cen nemovitostí prakticky zastavil. Další vývoj bude zřejmě hodně souviset s tím, oživí-li se ekonomika rychle, či naopak upadne-li do dlouhodobější recese.

Do kolika projektů je možné nyní investovat a kolik jich bude k dispozici v následujících měsících?

Začali jsme přibližně před měsícem. V tuto chvíli lze investovat do dvou konkrétních projektů. Rádi bychom přidávali alespoň jeden projekt každý měsíc či ob měsíc.

Plánujete výhledově vstup dalších strategických investorů?

Momentálně to není na pořadu dne. Ale platí obligátní nikdy neříkej nikdy.

Jaké jsou vaše finanční ambice pro rok 2020 a potom pro roky následující?

CroFunGo je klasický startup, takže nemá příliš smysl řešit naše číselné cíle třeba pro rok 2025. Soustředíme se na mnohem bližší časový horizont – chceme, aby rok 2021 byl break-even, tedy aby startup začal vydělávat a byl z hlediska tvorby cash flow plně soběstačný. Pokud se toto podaří, budu se startem velmi spokojený. V delším časovém horizontu budu rád, pokud CroFunGo přispěje k vybudování většího povědomí o crowdfundingu jako možnosti investice pro běžné investory. A také pokud budeme vnímáni jako firma, která na tomto poli přichází s inovacemi a nebojí se udávat trend.

Foto: CroFunGo

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články