Investiční měsíčník: Opět na cestě k novému dnu. Na všech frontách
Ilustrace: SJ News 

Investiční měsíčník: Opět na cestě k novému dnu. Na všech frontách

30. zář 2022 Lukáš Vincent 5 min

Opatrný optimismu července a první poloviny srpna zmizel. Inflace bude mnohem větší problém, než si investoři byli ochotni připustit: zvýšení sazeb o tři čtvrtě bodu ze strany amerického Fedu v druhé polovině září poslalo trhy zpět na doposud nejnižší bod tohoto propadu, kde byla burza naposledy v červnu. A další propady nejsou vyloučeny.

Tohle období nervozity nebude krátké, jak si někteří optimisté představovali. Naprosto chybí optimistické signály, naopak přibývají nášlapné miny. V Evropě jen za září přibyla na seznamu potenciálně nevyzpytatelná vláda v Itálii a ekonomický program nové britské premiérky.

Finanční trhy: Jako kostky domina. Washington. Londýn. Řím

Aktuální návrat špatné nálady pomyslně odstartoval Jerome Powell, který trhům sdělil, že problém inflace bude mnohem delšího charakteru, než by si burza přála, a v rámci boje s inflací zvedl Fed sazby hned o 0,75 bodu. „Musíme inflaci porazit. Přál bych si, aby to šlo udělat bezbolestně. Ale takový způsob neexistuje," okomentoval zvýšení sazeb Powell.

PŘEČTĚTE SI: Srpnové škrtnutí opatrného optimismu Jeromem Powellem

A tato bolest se hned začala projevovat na trhu. Tedy, ona tam byla již dřív, finanční trhy zvýšení sazeb anticipovaly, takže index S&P 500 odepsal za září více deset procent a v současném bear marketu vytvořil nové dno. Americké firmy se zkrátka připravují na situaci, kdy budou mít ztížený přístup k investičnímu kapitálu. Zároveň se do jejich hospodaření začíná nepříznivě propisovat silný kurs dolaru, který globálně rozkročené tahouny připravuje o zisky.

Jestliže se pak američtí investoři v září probudili z růžového snu o krátké (a snadné) korekci, ti britští si ve stejném měsíci prošli noční můrou. Jednak pochovali královnu, druhak přivítali novou ministerskou předsedkyni, která pro britskou ekonomiku na úvod své vlády připravila velmi ambiciózní (a zároveň riskantní) plán. Liz Truss totiž společně s ministrem financí Kwartengem vsadila všechno na vizi budoucího růstu a významně osekala všechna plánovaná zvýšení daní, které podle plánů předchozí vlády Borise Johnsona měly zaplatit aktuální zvýšené výdaje státu ve spojitosti s energetickou krizí. Burza na tento plán zareagovala propadem, libra se dokonce dočasně přiblížila paritě s dolarem. Británie už stojí úplně mimo Unii, Brusel tak potíže Londýna sleduje s jistým pobavením. A zároveň se děsí toho, co v tomto směru vypadne z Říma, kde Maria Draghiho nahradí na postu premiéra čtvrté největší unijní ekonomiky Georgia Meloni. A mohou se dít velké věci.

Technologie: Globálně rozkročený byznys nemusí být vždy dobrá věc

Jak se propisuje výše zmíněný silný dolar do výsledků firem? Třeba Microsoft vyčíslil dopad na svých kvartálních výsledcích ve výši téměř 600 milionů dolarů. Řada technologických firem vydala varování, že jejich výsledky za třetí čtvrtletí roku se mohou jevit slabší než čísla za čtvrtletí předchozí. Podle Morgan Stanley by silný dolar mohl mít za následek osmiprocentní pokles zisku na akcii u společností z indexu S&P 500. Další analýza zase ukazuje, že americké odvětví informačních technologií  generuje téměř šedesát procent svých tržeb mimo Spojené státy.

PŘEČTĚTE SI: Červencová pokračující nervozita Evropy, Amerika už je v recesi

Tato čísla tak naznačují, jaká výzva čeká americký technologický sektor v nadcházejících měsících ve spojitosti s posilováním dolaru. Na druhou stranu, toto jsou firmy, které už nějaké zisky generují. V daleko horší situaci se kvůli zdražujícímu kapitálu ocitly ty rozjíždějící se společnosti, které žádné zisky nemají. Ty se změnou nálady v Silicon Valley stále častěji slyší: Změňte se. Přičemž tlak na udržitelnost a schopnost samofinancování podle řady signálů nebude časově limitovaná epizoda. Místo nějakého toho miliardového IPO (jejichž počet teď na všech burzách obecně klesá) se tak snem dneška stává „Přežít”.

KRYPTO: The Merge je za námi, Ethereum je odpákováno a padá

Dlouho připravovaná změna, v rámci které se druhá největší kryptoměna ethereum přesunula z konceptu Proof-of-Work na Proof-of-Stake (vysvětlit na tomto rozsahu nejde, v češtině o proměně píše třeba Patrick Zandl ve svém newsletteru), konečně proběhla. Z hlediska cenového vývoje na kryptotrzích pak došlo k tomu, že spekulanti, kteří měli vsazeno na Ethereum, zlikvidovali po Merge svoje pozice a tato kryptoměna začala oslabovat. Za čtrnáct dní po Merge pak ether oproti bitcoinu oslabil o téměř dvacet procent (podobně oproti dolaru). A navíc se v současnosti zdá, že úspěšným Mergem z kryptoměnových trhů na dlouhou dobu odešel jakýkoliv impuls, který by k nim mohl přitáhnou pozornost davu.

Krypto v čele s bitcoinem je dál pod tlakem zdražujících se peněz, takže výše zmíněné rozhodnutí Fedu pro bitcoin znamenalo zhruba sedmiprocentní pokles. A pokud Powell a spol. budou dál zdražovat peníze, korekce mohou pokračovat. A komunita se shoduje, že jsme v tzv. kryptozimě, ze které nás pravděpodobně vysvobodí až další halving na bitcoinu, který je plánovaný na květen 2024.

PŘEČTĚTE SI: Květnové flirtování s medvědem

Česko: Ve vleku silnějších psů. A tudíž též v pádu

Bez významných fundamentálních informací fungovala během září pražská burza. Necelá čtyři procenta, která trh odepsal za tuto dobu, tak lze z největší části přičíst vývoji ve světě, který náladu v Praze do značné míry ovlivňuje. Zdražování kapitálu stáhlo peníze z rizikovějších investic a malá pražská burza z perspektivy globálních finančních center prostě stále je rizikovější destinací. V neprospěch české burzy navíc v těchto měsících též hovoří hrozící daň z mimořádných/nadměrných zisků, jejíž jasnější obrysy zatím nedokázali politici dohodnout, respektive navenek zkomunikovat (v Česku by se mohly týkat třech největších emisí na burze: ČEZ, Erste a Komerční banky).

Návdavkem je tady též pokračující odpor nové rady České národní banky, která se zatím drží své dříve proklamované strategie a nechce zvedat sazby. Což ve světle dějů v okolním světě zvyšuje tlak na korunu. Její kurs zatím centrální banka hájí za pomocí rozpouštění devizových rezerv, přičemž aktuální tempo intervencí ve výši půl bilionu eur za kvartál jí dává munici na následujících 12 až 18 měsíců. Co bude potom, pokud se situace nezlepší? Málokdo ví...  

Zdroje: Do čeho a jak nyní investovat? Inspirujte se

Trhy jako celek si myslí, že sazby centrálních bank ještě porostou. Existují ale opačné názory. Pro investora mnohem atraktivnější.

Poslední skutečný bear market finanční trhy zažily před čtrnácti lety. Tehdy řada z nás asi ještě měla úplně jiné záliby. Jak se vyrovnat s první zkušeností, kdy vaše investice jen „ztrácejí na váze?”. (anglicky)

Michael Saylor patří k největším roztleskávačům světa kryptoměn. V rámci aktuálního propadu na trzích byl sice odvolán z pozice šéfa MicroStrategy, ze které udělal největšího individuálního držitele bitcoinu, optimismus, respektive v jeho případě spíš víru, ale zjevně neztrácí. (anglicky)



Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články