Virtuální superpočítač z chytrých telefonů urychlí výzkum léčby rakoviny nebo covidu-19. Zapojit se díky aplikaci DreamLab může každý

Virtuální superpočítač z chytrých telefonů urychlí výzkum léčby rakoviny nebo covidu-19. Zapojit se díky aplikaci DreamLab může každý

23. lis 2021 Anna Jurečková 7 min

Bádání na poli medicíny není jen o vývoji nových léků. Důležitou součástí vědecké práce je také analýza již schválených léčiv, která pomáhají v boji s jinými onemocněními. K prozkoumání všech možných dostupných údajů je ale zapotřebí obrovské množství výpočetní energie, kterou výzkumníci nemají k dispozici. Běžný počítač by při nepřetržitém provozu ke zpracování dat potřeboval 300 let. Pomoci se snaží aplikace DreamLab, která spojuje výkon tisíců mobilních telefonů k napájení virtuálního superpočítače, který dokáže za mnohonásobně kratší dobu zpracovat miliardy výpočtů. Čím více lidí se do projektu zapojí, tím rychlejší budou výsledky. 

Nacházení nových indikací nebo alternativního použití existujících léků je jednou z odpovědí vědců na pandemii covidu-19. Jde o to co nejrychleji zastavit šíření nákazy, vývoj zcela nových léčiv zaměřených na tuto konkrétní infekční chorobu by byl podstatně komplikovanější, delší a nákladnější. Testování kombinací ale zahrnuje miliony matematických výpočtů. Na běžných počítačích by to tak trvalo několik let. Proto s výzkumem pomáhá aplikace DreamLab. 

Ta jednoduše řečeno spojuje umělou inteligenci a kolektivní výkon nevyužívaných smartphonů. Výhodou je jednoduchost použití. Stačí před spaním zapojit telefon do nabíječky, zapnout aplikaci a vybrat projekt, který chce uživatel podpořit. Díky DreamLab mobilní telefony vytvoří virtuální superpočítač, který je schopen zpracovat miliony výpočtů za noc, a tím výrazně urychlit konkrétní vědecký výzkum. To vše bez nutnosti registrace či přístupu k soukromým údajům. „Obava z toho, že je aplikace bude šmírovat a sbírat data, je mezi lidmi hodně rozšířená. Naše práce spočívá i v tom, že vysvětlujeme, jak platforma funguje, že do telefonu pošle určitý objem dat, telefon ho spočítá jako matematickou úlohu, a pak ho pošle zpátky,“ vysvětluje manažerka komunikace Nadace Vodafone ČR Veronika Řídelová. 

První hmatatelné výsledky má oceněná aplikace již za sebou. Vznikla totiž už v roce 2015 za podpory Nadace Vodafone pro Garvanův institut v Austrálii. Primárním účelem bylo efektivnější hledání účinných postupů pro léčbu rakoviny. V této oblasti si DreamLab podle Nadace Vodafone může připsat podíl na čtyřech zásadních objevech. Konkrétně prostřednictvím výpočetní síly telefonů pomáhá s mapováním genových, lékových a hyperpotravinových interakcí u rakoviny a s hledáním, jak lze různé typy rakoviny léčit existujícími léčivy nebo jejich kombinacemi. Do současné chvíle si aplikaci stáhlo přes dva miliony lidí v 17 zemích světa. 

Aplikace průběžně uživateli ukazuje, jak přispěl konkrétnímu výzkumu a kolik zbývá do jeho dokončení.


Od minulého roku pomáhá DreamLab v rámci projektu Corona-AI vedeném Dr. Kirillem Veselkovem z Oddělení chirurgie a rakoviny na Imperial College v Londýně také v boji s pandemií koronaviru. Konkrétně se zaměřuje na léčbu těch, kteří covidem-19 onemocní. Díky tomu londýnský akademický ústav dokončil loni v prosinci po šesti měsících první fázi výzkumu. Studie například zjistila, že v léčbě mohou být použity běžné léky nasazované v případě kardiovaskulárních a metabolických poruch. 

Kromě screeningu schválených léků umělou inteligencí se zjištění týkala také identifikace molekul s antivirovými vlastnostmi v každodenních rostlinných potravinách, jinými slovy potravin, které mohou posílit imunitu proti koronaviru. Tyto výsledky se podařilo přetavit v online kuchařku, která pracuje se superpotravinami, u nichž bylo prokázáno, že mají antivirové účinky. 

Aktuálně je možné podpořit fázi pět, kde je podle informací přímo v aplikaci zapotřebí provést přesně 98.664.907 výpočtů, uživatelé se zatím podíleli na více než 7 milionech z nich. Výsledky budou zpřístupněny lékařské komunitě pro usnadnění klinických studií.

Kolektivní výpočetní výkon může pomoci i v oblasti klimatu

V Česku představila platformu zdejší Nadace Vodafone zhruba před rokem. Masově rozšířit se jí u nás ale zatím příliš nedaří. Podle Řídelové lze mluvit o stažení v řádech tisíců. „Většina aplikací, které má člověk v telefonu, mu zjednodušují život. Hledají dopravní spojení, objednávají jídlo a podobně. DreamLab je specifický, protože benefit z jeho používání má někdo úplně jiný a ještě je to organizace, která je třeba na druhém konci světa. Je potřeba mít altruisticky nastavenou mysl,“ podotýká a dodává, že zajímavé je srovnání třeba s aplikací Záchranka, která registruje 1.800.000 stažení. „Lidé vědí, že jim dokáže pomoci v nějaké kritické situaci. DreamLab životy akutně nezachraňuje, uživatelům osobně to nic nedává, je tedy zapotřebí nějaká víra ve vědu a chuť ji podpořit.“ 

Přesvědčit se Nadaci Vodafone nepodařilo ani české instituce či univerzity, aby se zapojily do projektu, nebo ho podpořily jiným způsobem. „Aktivně jsme se o to snažili před rokem, ale setkali jsme se spíše s nepochopením. Žádná spolupráce se nám nepodařila navázat, pro většinu oslovených byl koncept příliš těžko uchopitelný. Nedovedli si představit, pro jaký typ výzkumu by aplikaci mohli využít, nebo jak výsledky z dosavadního výzkumu využít ve své praxi,“ popisuje Řídelová. 

Potenciál tzv. crowd computingu chce Vodafone čerpat do budoucna na řešení dalších problémů. Aktuálně se zaměřil na ekologii a vyhlásil mezinárodní výběrové řízení na partnery pro výzkum změny klimatu. Tedy organizace, jež provádějí výzkum vyžadující rozsáhlý výpočetní výkon k analýze dat, který by byl navíc technicky kompatibilní s aplikací DreamLab. „Výběrové řízení má na starost globální Nadace Vodafone sídlící v Londýně, my již aktivně nikoho neoslovujeme, ale přihlásit se může každý, takže vidíme příležitost pro spoustu českých institucí nebo vědeckých týmů, aby se zapojily. Podle mého odhadu by projekt týkající se výzkumu změny klimatu mohl být do aplikace zařazen na jaře,“ uzavírá Řídelová.  

Spolu se spuštěním české verze aplikace, přišel Vodafone také s nabídkou Pass for Good, kterou chce podnítit více lidí k participaci na projektech se společenským dopadem. V podstatě jde o balíček bezplatných dat pro využívání společensky prospěšných aplikací, kromě DreamLab dále třeba Záchranka, eRouška nebo Bright Sky.

Foto: Unsplash

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články