V Nevadě pomáhá s obnovou ekonomiky, teď chystá vzdělávací metaverse v čínských školách. Český Lifeliqe míří po USA do Asie
Ředitel české pobočky Lifeliqe Matouš Tlapák. Foto: Lifeliqe

V Nevadě pomáhá s obnovou ekonomiky, teď chystá vzdělávací metaverse v čínských školách. Český Lifeliqe míří po USA do Asie

1. pro 2022 Anna Jurečková 2 min

Oboustranné monitory, do kterých se nahraje software v podobě 3D modelů. V monitoru se zobrazí jako hologramy a student nebo učitel je ovládá dotykem prstu. Bez použití VR brýlí. To je vzdělávací metaverse neboli holoverse, se kterým český startup Lifeliqe digitalizuje školství v Číně.

Český startup Lifeliqe je u nás známý především ze školního prostředí pod původní značkou Corinth. Školákům pomáhá pomocí virtuální a rozšířené reality a 3D modelů zpřístupnit probíranou látku zejména z přírodovědných oborů. Teď chystá vzdělávací metaverse v čínských školách. Do stovek škol v Šanghaji a jejím okolí dodávají inovátoři z Brna monitory s hologramy 3D modelů a digitalizují tak čínské školství.

„Budoucnost vzdělávání je v IT technologiích a jsme rádi, že se díky podpoře skupiny Creditas můžeme v této sféře dále rozvíjet. Spolupracujeme v Číně se silnými partnery. Například největším mobilním operátorem na světě – společností China Mobile,“ uvádí ředitel české pobočky Lifeliqe Matouš Tlapák.

„Holoverse neuzavírá lidí do brýlí virtuální reality“

Dalším partnerem je firma General Plan Menco, která dodává hardware. Ten představuje řešení v podobě oboustranných monitorů umožňujících holografické zobrazení. Do těch český startup nahrává software v podobě 3D modelů, jenž se v monitoru zobrazuje jako hologram a student nebo učitel jej ovládá dotykem prstu. Nejčastěji nachází uplatnění v hodinách biologie, fyziky nebo chemie.

Školáci čínských škol si mohou výuku přírodních věd osahat prostřednictvím softwaru brněnského startupu. Foto: Lifeliqe

V polovině roku 2023 Lifeliqe rozjede i vlastní „holoverse“ laboratoře. „Holoverse je takový náš interní pojem pro vzdělávací metaverse. Neuzavírá lidi do brýlí virtuální reality, ale umožňuje spolupráci na displejích s holografickým zobrazením,“ popisuje Matouš Tlapák. Samotné slovo metaverse označuje virtuální svět, kde se lidé pohybují prostřednictvím svých avatarů a právě VR brýlí.

Čína představuje už druhý globální trh, kde Lifeliqe slaví úspěch. Jeho virtuální obsah pomáhá lidem v Nevadě získat zaměstnání tím, že je připraví na klíčová odvětví budoucnosti skrze certifikační programy. Více jsme o tom psali v článku Rekvalifikační kurzy ve virtuální realitě pomáhají s obnovou ekonomiky v Nevadě. Vyvíjí je český startup Lifeliqe.

PŘEČTĚTE SI: Jak vypadá život v metaverse? Vyzkoušeli jsme na vlastní kůži virtuální svět od české firmy

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články