Rekvalifikační kurzy ve virtuální realitě pomáhají s obnovou ekonomiky v Nevadě. Vyvíjí je český startup Lifeliqe

Rekvalifikační kurzy ve virtuální realitě pomáhají s obnovou ekonomiky v Nevadě. Vyvíjí je český startup Lifeliqe

9. kvě 2022 Anna Jurečková 3 min

Ztráta zaměstnání mnohdy přináší nutnost přizpůsobit se měnícímu pracovnímu trhu skrze nové dovednosti. V Nevadě probíhají rekvalifikace ve virtuálním prostředí a pomocí 3D výukových materiálů. S rozvojem tamní ekonomiky po pandemii pomáhá český technologický startup Lifeliqe, který je v Česku známý především ze školního prostředí pod značkou Corinth.

Český startup Lifeliqe podporuje zaměstnanost v USA. Konkrétně ve státě Nevada, kde firma vyvíjející simulace ve virtuální realitě pomáhá s rekvalifikací. Rozvoj zaměstnanosti skrze certifikační programy v oblastech, jako jsou chytrá výroba, technologie a zdravotnictví, má zmírnit ekonomické dopady pandemie covid-19 a následné transformace pracovního trhu.

Zapojení technologického startupu zahrnuje i spolupráci s institucemi pro rekvalifikaci nezaměstnaných a probíhá v rámci grantového programu pro ekonomické oživení amerických států Nevada a Kalifornie Sandi. Lifeliqe je integrální součástí obnovy nevadské ekonomiky. Jeho virtuální obsah pomáhá dospělým připravit se na klíčová odvětví budoucnosti skrze certifikační programy,“ uvádí Tammy Westergardová, šéfka projektu a bývalá hlavní knihovnice státu Nevada. Právě knihovny hrají ve státě na jihozápadě USA důležitou roli v systému rekvalifikací a průzkumu kariérních příležitostí.

Chceme pomoci i českému pracovnímu trhu

„Výukové 3D materiály na mobilních zařízeních a simulace pro virtuální realitu umožňují zefektivnit učení, které je dostupné odkudkoliv. Rozpohybovaný vizuální vjem je mnohem silnější, než klasická učebnice nebo statický obrázek. Lidem, kteří přišli o práci, pomáháme získat certifikát, který jim pomůže k lepšímu platu, kariéře v nejžádanějších profesích a vyšší ekonomické mobilitě,“ říká ředitel české pobočky Lifeliqe Matouš Tlapák. Součástí řešení jsou kurzy ve virtuální realitě, 3D obsah nebo virtuální prohlídky pracovišť.

V Česku platforma funguje pod sesterskou značkou Corinth. Po boku ostatních projektů, jako jsou VR School nebo Vividbooks, pomáhá pomocí virtuální a rozšířené reality zpřístupnit probíranou látku školákům. Interaktivní doplněk do vyučování v ČR nabízí primárně pokrytí přírodovědných oborů. 

PŘEČTĚTE SI: Virtuální realita jako oficiální součást výuky. Program VR School žáky vtáhne do tajů vesmíru i lidského těla

„Naším dlouhodobým cílem je stát se přední platformou pro rekvalifikace. Začínáme v USA, které jsou pro nás klíčové. Chceme ale pomoci i českému průmyslu a pracovnímu trhu. V krátkodobém horizontu se zaměřujeme na rozšíření našeho týmu, abychom našim vizím mohli dostát,“ dodává Tlapák.

Foto: Lifeliqe

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články