Urychlí vývoj a zavádění autonomního řízení. Krabička z ostravské univerzity šlape na plyn
Foto: Unsplash

Urychlí vývoj a zavádění autonomního řízení. Krabička z ostravské univerzity šlape na plyn

26. led 2023 Ondřej Černý 3 min

Krabička nainstalovaná do sítě systémů automobilu, která umožní jeho ovládání prostřednictvím počítače. Produkt sice není určený pro běžné uživatele, ale plány společnosti Autinno jím rozhodně nekončí.

Co vlastně název Autinno znamená? Jedná se o akronym slov automotive a innovations. Startup vznikl na na Fakultě elektrotechniky a informatiky (FEI) Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO). Jeho vůbec první produkt nazvaný Drive-by-Wire Car Interface 2 (DbWcar2) má posloužit k tomu, aby auta poslouchala jako hodinky a samořiditelná vozidla se co nejdříve stala přirozenou součástí dopravního provozu.

Zákazníky Autinna by měly být automobilky, případně jejich dodavatelé a výzkumné organizace. „DbWcar2 představuje důležitou etapu na cestě za novým produktem, ať už jde o pokročilý asistenční systém (ADAS), který pomáhá řidiči například při řízení či parkování, nebo je schopen zajistit autonomní jízdu pro vyšší úrovně autonomie,“ konstatoval jednatel Autinna Petr Šimoník, který má na FEI na starost spolupráci s průmyslem.

Věda i aplikace v praxi

Systém, který výzkumníci vyvinuli na VŠB-TUO ve spolupráci s pracovníky R&D centra společnosti Valeo, má urychlit vývoj a zavádění autonomního řízení do sériových vozidel. Na celém projektu ale participuje více firem.

Na univerzitě jsme v rámci širšího výzkumného týmu vedeného rektorem Václavem Snášelem použili první generaci tohoto produktu pro zcela nový asistenční systém Follow the Vehicle, který jsme jako řešení ověřené laboratorně vyvinuli pro společnost Škoda Auto,“ uvedl Šimoník s tím, že první generace je pro výzkumné účely zcela dostatečná.

S jejím využitím Autinno pořizuje například datové sety z nejrůznějších jízdních scénářů. Ty posléze využívá k výzkumu v rámci mezinárodního vědeckého týmu.

Druhá generace systému splňuje požadavky, které jsou kladeny na bezpečnost experimentálních vozidel pro vývoj vyšších úrovní autonomie. Za tímto účelem má DbWcar2 integrovány bezpečnostní a ochranné prvky a procedury. To s sebou přináší značnou konkurenční výhodu.

S růstem se počítá

Vnímají to tak i zájemci o využití technologie vyvinuté Autinnem. Na prvním místě mezi nimi stojí společnost Valeo, ve spolupráci s níž vývoj systému probíhal. Je proto logické, že právě ona bude jeho prvním odběratelem. Výrobní kapacity Autinna jsou momentálně omezené na jednotky kusů ročně. Je to dáno i tím, že k produktu se váží nezbytné servisní služby.

Startup ale počítá s tím, že na základě rostoucí poptávky navýší výrobní kapacitu. Umožní to i přijetí nových zaměstnanců. Přesto má dle svého šéfa jasno v tom, kdo je z hlediska společnosti nejdůležitějším klientem.

V současné době nás oslovili další zájemci. Nyní je pro nás prioritou uspokojení potřeb českého, německého a japonského R&D oddělení společnosti Valeo,“ říká Šimoník.

Přesto se v Autinnu rozhlížejí i po dalších možnostech. Pracují například na systému pro autonomní řízení nákladních vozů. Zájem o něj už projevila společnost Tatra Truck. Systém sice má jinou hardwarovou a softwarovou architekturu, ale v konečném důsledku je určen pro obdobné využití. Počítá se s jeho integrováním do experimentálního nákladního vozidla, které má být využito pro vývoj pokročilých asistenčních systémů řidiče.

PŘEČTĚTE SI: Na VŠB – Technické univerzitě Ostrava vznikla první spin-off společnost: autinno má za cíl komercializaci výsledků výzkumu pro automobilový průmysl

PŘEČTĚTE SI: Automobilky slibují, ale skutek utek. Představa, že pustíme autonomní auta do běžného provozu, je zatím velmi naivní, říká filosof Hvorecký

PŘEČTĚTE SI: Autonomní elektrické kamiony Einride nepotřebují odpočívadla a nepředjíždí na dálnici. Kdy se na ně můžeme těšit?

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články