Na VŠB – Technické univerzitě Ostrava vznikla první spin-off společnost: autinno má za cíl komercializaci výsledků výzkumu pro automobilový průmysl
Ilustrační foto: Freepik

Na VŠB – Technické univerzitě Ostrava vznikla první spin-off společnost: autinno má za cíl komercializaci výsledků výzkumu pro automobilový průmysl

18. říj 2022 Petr Blažek 1 min

Autinno je společnost zapsaná do Obchodního rejstříku 19. září. Jejím jediným jednatelem je doc. Šimoník, vědecký a pedagogický pracovník VŠB-TUO. Vedle něho jsou dalšími společníky dvě fyzické osoby; univerzita ve startupu podíl nemá.

Prvním produktem v nabídce startupu je systém Drive-by-Wire Car Interface 2 pro vývoj asistenčních systémů a automatizovaného řízení v osobních automobilech. Ten vznikl ve spolupráci se společností Valeo, která bude jedním z odběratelů. Cena zařízení se bude pohybovat řádově v desítkách tisíc eur v závislosti na variantě pro konkrétní typ vozidla. Podíl z prodaných produktů bude společnost odvádět mateřské univerzitě.

Činnost společnosti autinno bude spočívat v zajišťování výroby a prodeje produktů, které vzniknou v rámci výzkumu na VŠB-TUO a univerzita pro jejich komercializaci poskytne licenci. „Chceme být malý dynamický startup, který bude rychle reagovat na dění na trhu. Vedle systému pro osobní vozy chceme v budoucnu nabízet i produkty pro autobusy a nákladní automobily,“ uvedl pro server vedavyzkum.cz docent Šimoník.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články