Autonomní elektrické kamiony Einride nepotřebují odpočívadla a nepředjíždí na dálnici. Kdy se na ně můžeme těšit?

Autonomní elektrické kamiony Einride nepotřebují odpočívadla a nepředjíždí na dálnici. Kdy se na ně můžeme těšit?

1. lis 2019 Matyáš Vejskal 3 min

Nebylo by krásné, kdybychom všechny spalovací motory u kamionů nahradili čistou technologií a snížili emise? Kdybychom přestali řidiče nutit překračovat povinné přestávky nebo se mačkat na přeplněných odpočívadlech? Ačkoliv technologie není tak daleko, aby vzala práci stovkám tisíc lidí, je dost daleko na to, abychom o elektrických kamionech začali vážně uvažovat. Co před nějakou dobou ohlásila Tesla, už dnes v ostrém provozu testuje švédský projekt Einride, který na svůj rozvoj v A sérii obdržel 0,57 miliardy korun určených na dobývání amerického trhu.

Napřed se podívejme na pár dat: Přes 80 procent veškerého nákladu se v Česku přepravuje pomocí silniční nákladní dopravy. Ta vyprodukuje 5,98 milionu tun oxidu uhličitého, zhruba šestkrát více než celá osobní silniční doprava s autobusy dohromady. Jako řidič kamionu pracuje odhadem na 110 tisíc lidí, nicméně 15 tisíc řidičů aktuálně tuzemským firmám chybí.

T-Pod z dílny Einride není obyčejný kamion, ačkoliv jeho účel je velmi podobný. Nejde jen o vozidlo pro převoz nákladu, ale o celou platformu Einride, která nabízí dopravu jako službu. Podle ředitele marketingu Nicholase Rundboma by elektrické samořiditelné kamiony mohly snížit emise CO2 nákladní dopravy až o 90 procent, nemluvě o dalším snížení vypouštěných oxidů dusíku, vyšší bezpečnosti na silnicích a díky propracovanému řídicímu software i lepší efektivitě, vedoucí k nižší ceně dopravy obecně. „T-Pody necítí stres ani únavu, neztrácí koncentraci. Je jen otázkou času, kdy se to projeví v nižší nehodovosti na komunikacích,” dodává Nicholas.

Autonomní elektrický kamion T-Pod z dílny švédské společnosti Einride

Autonomní elektrický kamion T-Pod z dílny švédské společnosti Einride

První návrh spatřil světlo světa v roce 2017, nyní se testuje v běžném provozu. V tomto ohledu jde o unikátní průlom, protože je to první autonomní vozidlo bez záložního řidiče, které získalo povolení na veřejné silnice.

Kontrola vozidla probíhá pouze vzdáleně, v kabině člověk jako u ostatních samořiditelných vozidel nesedí. Na sdíleném 300metrovém úseku silnice s pěti pravoúhlými zatáčkami ve švédském Jönköpingu bude testovací provoz ve spolupráci s DB Schenker probíhat do začátku roku 2020. Podívejte se na video z testovacího provozu:

„Samořiditelnou technologii začínáme nasazovat v méně komplexních prostředích mimo města, například v průmyslových oblastech a přístavech. Částečně v oplocených zónách a částečně na veřejných silnicích. Odtud chceme směřovat dále, jak bude naše řešení postupně dospívat. To je jediný rozumný postup, abychom mohli zajistit bezpečnost v každém kroku procesu. Po naší službě je skutečná komerční poptávka, umíme dopravovat náklad na krátké vzdálenosti a dokonce našim zákazníkům pomoci optimalizovat logistiku pomocí digitálního nástroje na analýzu dat,” vysvětluje Nicholas Rundbom.

Vozidlo o hmotnosti 26 tun má dojezd kolem 200 kilometrů a maximální rychlost 85 km/h, nicméně během testování nepřekračuje 5 km/h. Okolí v 360stupňovém rozsahu T-Pod monitoruje pomocí radaru a 3D senzorů, data přenášená 5G sítí vyhodnocuje softwarová platforma od společnosti NVIDIA.

Existují v současnosti dva modely, jeden s uzavřenou částí pro náklad a druhý, určený pro převoz klád v lesnictví. První má kapacitu 15 palet, druhý 16 tun nákladu.

Jednou z prvních společností, která Einride testuje v provozu je řetězec Lidl.

Jednou z prvních společností, která Einride testuje v provozu je řetězec Lidl.

O podobné elektrické kamiony se snaží i Tesla s názvem Semi nebo Volvo pod značkou Vera, nicméně jejich snahy směřovaly pouze do výroby hardware a technologie pro samořiditelná vozidla.

Tesla nepočítá s kompletní samořiditelností a v kabině modelu Semi musí být přítomen řidič, který je připravený kdykoliv zasáhnout a řešit krizové situace. Vera je samořiditelný e-truck, který začíná svůj testovací provoz ve švédském přístavu Gothenburg, kde je jeho fungování monitorováno z kontrolní věže.

Einride nabízí dopravu jako službu a stará se kompletně o správu objednávek, firemních flotil, samořiditelného softwaru a samozřejmě i o vývoj samotných vozidel. Za zmínku stojí i to, že kamiony lze ovládat z řídicího centra přes 5G rozhraní:

V současné době Einride T-Pody testuje s firmami jako Lidl, Micheline či již zmiňovaným DB Schenker. Nejnovější investici Series A ve výši 570 milionů korun použije Einride na nábor, vývoj softwarové platformy a expanzi za hranice, především do USA.

Autor: Matyáš Vejskal
Foto: archich Einride

Matyáš Vejskal

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články