Úleva pro živnostníky. Paušální daň bude i pro podnikatele s výdělkem dva miliony korun
Ilustrační foto: Pixabay

Úleva pro živnostníky. Paušální daň bude i pro podnikatele s výdělkem dva miliony korun

11. lis 2022 Ivan Horák 1 min

Navrhované změny v paušální dani byly schváleny. Od příštího roku by podnikatelé mohli vstoupit do paušálního režimu i s výdělkem do dvou milionů korun.

Tři pásma paušální daně budou záležet na příjmech a podle toho se bude odvíjet měsíční platba. S příjmy do jednoho milionu korun ročně bude podnikatel platit 6 208 korun měsíčně, při výdělku od jednoho milionu do 1,5 milionu korun 16 tisíc korun měsíčně a v rozmezí od 1,5 do 2 milionu korun bude měsíční výše paušální daně 26 tisíc korun.

„I když je rozmezí měsíčních plateb celkem vysoké, pro podnikatele se jedná o zajímavou možnost platby daní a sociálního a zdravotního pojištění zároveň. Živnostníkům v tomto režimu ubude administrativa a zjednodušení daňových závazků. Momentálně je pro rok 2022 paušální daň v jednom pásmu, a to ve výši 5 994 korun měsíčně. Částka se skládá z minimálního zdravotního pojistného ve výši 2 627 korun, minimálního sociálního pojistného navýšeného o 15 procent, tedy 3 267 korun a daně z příjmů ve výši 100 korun,“ říká Michal Jelínek, partner ve společnosti V4 Group.

Zálohy na sociálním a zdravotním pojištěním se zvyšují každý rok. To se týká i paušální daně, která se skládá z 1,15 násobku minimální zálohy na zdravotním pojištění, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně z příjmu ve výši 100 korun. Příští rok by tedy mělo být zdravotní pojistné pro paušální daň ve výši 2 722 korun, sociální pojištění 3 386 korun a daň z příjmu zůstává 100 korun. Základní paušální daň pro první pásmo by tedy měla činit 6 208 korun.

PŘEČTĚTE SI: Specialistka CzechInvestu: Češi se raději nechají zaměstnat, než aby podnikali. Změnit to může reforma školství i podpora kreativního průmyslu

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články