Udržitelnost jako cesta k lepšímu světu. V Česku startuje šestý ročník soutěže Ceny SDGs

Udržitelnost jako cesta k lepšímu světu. V Česku startuje šestý ročník soutěže Ceny SDGs

6. kvě 2022 Anna Jurečková 2 min

Vzdělávání, technologie, diverzita nebo cirkulární ekonomika. To jsou některé z předpokladů pro kvalitní život. Pozitivní dopad na společnost a životní prostředí mají i mnohé startupy. Naplňování cílů udržitelného rozvoje si mohou ověřit v soutěži Ceny SDGs, která již šestým rokem udílí v Česku ocenění od Organizace spojených národů. 

Cíle udržitelného rozvoje neboli SDGs představují plán pro lepší svět. Na kritériích, jak do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života, se shodly všechny členské státy OSN. Naplňování těchto cílů reflektují Ceny SDGs, které v Česku momentálně pod záštitou Asociace společenské odpovědnosti startují šestý ročník. Inovativní projekty s pozitivním dopadem na společnost i planetu se mohou hlásit od 22. dubna do 30. června. 

Letošní ročník přináší u příležitosti předsednictví v Radě Evropské unie, kterého se Česko 1. července ujme historicky podruhé, speciální Ocenění Evropské komise. Do hlasování bude v tomto případě zapojena i široká veřejnost. Další novinkou je ESG Rating, kategorie, která přinese první komplexní srovnání ESG aktivit, strategie a reportingu společností v Česku.

„Cílem ESG Ratingu, který společně v rámci Cen SDGs vyvíjíme, je pozitivně motivovat ke změně a být inspirací ve vykazování nefinančních informací nejen velkým firmám, ale také malým a středním podnikům či rodinným firmám. Víme, jak složité pro ně může být, se v tak komplexním tématu udržitelnosti pohybovat,“ popisuje Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Ceny SDGs jsou letos udíleny v kategoriích: Diverzita, rovnost a inkluze; Vzdělání, zdraví a kvalitní život; Inovace, technologie a energie; Rozvojová spolupráce, mír a partnerství; Cirkulární ekonomika, Změna klimatu a Mladý lídr. Minulý rok si ocenění odnesla například nezisková organizace Nevypusť duši nebo startup Datlab a její nástroj Kontrola proti nehospodárným veřejným zakázkám. Mladým lídrem se stal zakladatel online antikvariátu Reknihy Tadeáš Kula. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 13. října. 

Foto: Unsplash

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články