U tradičních financí běžná věc, v kryptosvětě výjimka. Startup Blockmate získává data z kryptoměnových účtů

U tradičních financí běžná věc, v kryptosvětě výjimka. Startup Blockmate získává data z kryptoměnových účtů

25. dub 2022 Patrik Kozlík 5 min

Podle studie společnosti Research and Markets krypto segment globálně naroste do roku 2027 ze současných 2,14 bilionu na 32 bilionů dolarů. Pokud se predikce naplní, tak čeká společnosti z tohoto byznysu raketový nárůst. I to je jeden z důvodů, proč se do shromažďování a analýzy krypto dat pustili zakladatelé startupu Blockmate. Už nyní spolupracují například s giganty jako IBM či Mastercard, během následujícího měsíce začnou svoji službu nabízet zcela veřejně.

Vzniku slovenské firmy Blockmate předcházely několikaleté zkušenosti Andreje Copláka a Petera Laubera z oblasti analýz blockchain dat a vývoje takzvaných „trackovacích“ řešení. Mezi jejich klienty se řadily například finanční instituce, státní správa nebo zpravodajské agentury. Oba se ale rozhodli, že své znalosti využijí pro vlastní projekt.

„Někdy v té době se zrodila vize vytvořit zlatý standard pro přístup ke krypto finančním datům od uživatelů dnešních i budoucích fintech řešení, které nad těmito daty vytvářejí různé služby. To umožní přinést už v blízké buducnosti různé nové hybridní služby, které budou využívat jen to nejlepší z tradičních a decentralizovaných financí,“ popisuje úplné začátky startupu Blockmate jeho spoluzakladatel Andrej Coplák.

Podle slov Copláka pro ně bylo vždy přirozené zkoumat a zkoušet nově vznikající technologie. Segment kryptoměn, jakožto obor s jedním z největších potenciálů pro růst, tak byl pro ně vhodnou volbou. V roce 2021 proto Coplák s Lauberem založili Blockmate.

V závěru loňského roku obdržel slovenský startup investici 500 000 eur (více než 12 milionů korun) od českých fondů Tensor Ventures a DEPO Ventures. Podle zakladatelů jim tyto prostředky umožní uvést Blockmate na trh, obsadit specifické pozice zaměstnanců pro vývoj, marketing či management a zajistit úspěšný start startupu. „Pro globální růst plánujeme využít prostředky z dalšího investičního kola, které připravujeme ještě v průběhu tohoto roku,“ prozrazuje Andrej Coplák. Aktuálně tvoří tým Blockmate 15 lidí, včetně externích freelancerů.

Mezi hlavní klienty Blockmate v současnosti patří fintech startupy, komunita developerů a obchodní partneři, kteří pociťují potřebu svých klientů začlenit krypto služby do svého portfolia. Důkazem, že zakladatelé se svým nápadem nešlápli vedle, jsou už probíhající spolupráce s nadnárodními společnostmi jako IBM, Mastercard nebo s českým startupem Tatum. Momentálně Blockmate funguje v privátní beta fázi, takže API poskytuje pouze individuálně. Veřejnou beta distribuci API klíčů spustí na přelomu dubna a května.

Stejná služba jako v tradičních financích, jenom s kryptoměnami

Systém od Blockmate klientům zejména umožní jednotný přístup ke všem uživatelským krypto účtům bez ohledu na to, kde zrovna jsou. Dále mezi jeho funkce patří kategorizace transakcí, agregovaný finanční přehled a na ně navazující analýza, jako je risk skóre a zabezpečení souladu s regulacemi.

„Pro zjednodušení, když se na to podíváme z pohledu našich partnerů z Open Banking API světa, přinášíme stejnou službu, na jakou jsou zvyklí v tradičních financích i do krypto světa a umožňujeme oběma stranám plnohodnotně spolupracovat. Naši klienti tak mohou svým uživatelům poskytovat finanční služby obohacené o data z kryptosvěta – od managementu portfolia, včetně NFT, až po účetnictví a komplexní automatizace,“ říká Andrej Coplák z Blockmate.

Firmy, které se chtějí zaměřit na kryptoměny tak mají na výběr, jestli se chtějí pustit do vývoje vlastního řešení, nebo implementovat již funkční API (Application Programming Interface), tedy rozhraní pro programování aplikací, které mohou jednotlivé společnosti individuálně využít.

Konkrétně mohou klienti API od Blockmate využít například k tomu, aby umožnili účetnímu softwaru automatické nahrání krypto transakcí do účetnictví a také vyplnění daňového přiznání. Dalším příkladem může být přístup aplikace k uživatelskému účtu s kryptoměnami za účelem ověření jeho identity a bonity. Díky tomu mohou bankovní instituce či fintech startupy následně rozhodnout o udělení půjčky, zařazení do určitého balíčku služeb nebo otevřít uživatelský účet.

„Pro objasnění je důležité připomenout, že data v blockchain technologii jsou veřejně dostupná. Nejsložitější práce spočívá v jejich shromažďování, aktualizovaní, identifikaci a následných nadstavbách, jako jsou různé analytické pohledy, kategorizace a risk scoring,“ doplňuje Andrej Coplák.

Stanovení základních pravidel

Svět kryptoměn si zakládá na anonymitě a decentralizaci dat, na první pohled tak může systematický sběr dat působit jako narušení dosavadní anonymity. Podle slov zakladatelů Blockmate se ale většinou střetávají s opačnou reakcí a pozitivním přijetím. Krypto svět se totiž delší dobu potýká s tím, že nejsou stanovená základní legislativní pravidla nebo jednoznačný výklad.

„Věříme, že vznik Blockmate výrazným způsobem přispěje k vytvoření standardů, jak ke krypto datům přistupovat bez překážek a v souladu s regulacemi. Vznik takových standardů dává tisícům startupů a společnostem po celém světě možnost svobodně tvořit a podnikat,“ uzavírá spoluzakladatel startupu Andrej Coplák.

Foto: Blockmate

Patrik Kozlík

V minulosti působil v regionálních médiích a v Lidových novinách. Ve volném čase se zajímá o hry či technologie a je vášnivým fanouškem týmu FC Liverpool.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články