Tachles VC s českými zakladateli spouští investice do izraelských startupů
Venture kapitálový fond Tachles VC se zaměřuje na investice do inovativních startupů v oborech kyberbezpečnost, cloudová infrastruktura a umělá inteligence. Primárně v Izraeli. (Foto: Pixabay)

Tachles VC s českými zakladateli spouští investice do izraelských startupů

13. čvn 2024 Ondřej Černý 3 min

Investovat do izraelských startupů a stát u zrodu dalších technologických jednorožců. S takovou ambicí vznikl nový venture kapitálový fond Tachles VC. Primární zaměření je na deep tech investice a cílem je objevovat a rozvíjet startupy disponující potenciálem transformovat globální ekonomiku.

Tým Tachles VC pod vedením Karla Tuška a Davida Marka tvoří také izraelští odborníci Sivan Kanev, Boris Chovnik a americká technologická veteránka Robin Bienfait. Fond už úspěšně uzavřel první fázi, kdy od investorů získal 500 milionů korun. Za úvodních šest měsíců podpořil pět izraelských startupů.

Tachles znamená v hebrejštině ‚k věci‘, což odráží typickou izraelskou přímočarost. Jít k jádru věci, k preciznímu, ale rychlému zhodnocení potenciálu každého startupu nám díky oborové specializaci umožňuje se efektivně investičně rozhodovat a získat tak přístup k nejatraktivnějším investičním příležitostem,“ konstatoval David Marek.

Společně s Davidem jsme si uvědomovali velikost příležitosti, kterou nám izraelský ekosystém nabízí. Zároveň nás lákala možnost vzít na sebe více odpovědnosti a vyzkoušet si cestu běžného fondu rizikového kapitálu,“ říká Karel Tušek.

Karel Tušek je zodpovědný za vývoj firemní strategie a posuzování investičních příležitostí na českém a izraelském startupovém trhu. (Foto: Tachles VC)

PŘEČTĚTE SI: Až zprovozníme náš algoritmus, tak všechny z Wall Street přejedeme, říká Martin Schmid z Equilibre Technologies

Zakladatelé fondu si v průběhu téměř deseti let, kdy získávali zkušenosti s investováním v Izraeli, v tamní startupové a investiční komunitě vybudovali silné vazby a byznysovou síť, díky níž mají přístup k unikátním příležitostem již ve stadiu vzniku a raného rozvoje.

Fond dává českým a mezinárodním investorům příležitost podílet se na financování izraelských startupů zaměřených na umělou inteligenci, cloudové technologie a kybernetickou bezpečnost. Jde o obory, ve kterých Izrael představuje světovou špičku.

Díky sektorové specializaci, znalosti místního trhu a široké síti kontaktů, kterou zakladatelé fondu budovali od roku 2015, má Tachles VC ambici dosáhnout výnosu na úrovni minimálně 3,5násobku investované částky, což odpovídá hornímu kvartilu nejlepších světových venture capital fondů.

Vedle Tuška a Marka rozšířila nově řady partnerů fondu také Robin Bienfait, vysoce postavená americká manažerka, která má více než 30leté zkušenosti z vedení největších amerických technologických gigantů i ze světa venture kapitálu.

V Izraeli je stěžejním partnerem Sivan Kanev, který pomohl s průnikem do izraelského startupového ekosystému. Tamní část týmu ještě doplňuje Boris Chovnik. Tachles má k dispozici také seniorní advisory board složený z vysoce postavených manažerů globálních technologických společností.

Chcete-li jet na tygry, vydejte se do Indie. Chcete-li jet na jednorožce, jeďte do Izraele,” říká David Marek s tím, že Izrael je ekosystém, od kterého bychom se měli chtít učit. Třeba proto, že je tam nejvíce jednorožců na obyvatele.

David Marek má z pozice managing partnera VC fondu Tachles spoluzodpovědnost za investiční strategii a kontrolu návratnosti investic. Společně s Karlem Tuškem určuje celkovou podobu startupového portfolia i jeho zaměření. (Foto: Tachles VC)

Izraelci se naučili, že jednoduše nemají kam ve svém pohraničí expandovat, proto všechny nové firmy staví rovnou s globální ambicí – a funguje to. V high tech firmách je zaměstnáno více než 10 % populace, tvoří více než polovinu exportu a jsou zodpovědné za více než 70 % růstu hrubého domácího produktu,“ uzavírá Marek.

PŘEČTĚTE SI: Izraelská Reichman University založila VC fond pro financování startupů svých studentů a absolventů

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články