Izraelská Reichman University založila VC fond pro financování startupů svých studentů a absolventů
Oslava absolventů Foto: Reichman University

Izraelská Reichman University založila VC fond pro financování startupů svých studentů a absolventů

7. čvc 2022 Petr Blažek 1 min

Univerzitní VC fond disponuje pro začátek 30 miliony dolarů; plánuje investovat v rámci pre-seed a seed fází startupů založených studenty a absolventy, v průměru 200-500 tisíc dolarů. Fond však počítá i s případnou účastí v dalších kolech financování.

Zmíněných 30 milionů dolarů je aktuální hodnota závazných příslibů investorů. Samotná univerzita nebude do fondu investovat vlastní prostředky: bude fungovat jako hlavní partner fondu a bude inkasovat dvouprocentní provizi z investovaných prostředků a bude mít dvacetiprocentní podíl na výnosech z investic. Protože jde o neziskový subjekt, připadnou všechny zisky univerzitnímu nadačnímu fondu, což je běžné schéma například v USA a je stejné, jako v případě fondu TAU Ventures. To je první univerzitní VC fond v Izraeli, který byl založen před pěti lety Tel Aviv University.

Za pozornost stojí, že za posledních dvacet let založili studenti a absolventi Reichman University přes 300 startupů, které dohromady získaly financování v objemu 8,4 miliardy dolarů. 14 z nich následně dosáhlo statusu jednorožce.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články