Stop dlouhému čekání pacientů i zatížení lékařů. Hedepy spustilo online psychiatrii
Hedepy pokračuje v digitalizaci duševní péče. Spolu s Unicare Medical spustilo online psychiatrii. foto: Hedepy

Stop dlouhému čekání pacientů i zatížení lékařů. Hedepy spustilo online psychiatrii

14. čvn 2023 Jakub Dvořák 3 min


Online psychoterapeutická platforma Hedepy ve spolupráci s Unicare Medical nově poskytuje také psychiatrická sezení. Nedávno spuštěná služba dokáže zprostředkovat kvalitní zdravotní péči do několika hodin. Vhod přijde i samotným psychiatrům, kterým poskytuje možnost flexibilní práce a efektivnější využití jejich omezené kapacity.

Ačkoliv v posledních letech sílí snaha destigmatizovat duševní onemocnění a ukázat lidem, že duševní zdraví je stejně zásadní jako to fyzické, český systém naráží na zásadní překážku – nedostatek kvalifikovaných odborníků. Na psychiatrické sezení může pacient čekat i dlouhé měsíce.

Díky online psychoterapeutické platformě Hedepy to však již brzy může být minulostí. V rámci spuštění služby spojila síly s klinikou Unicare, díky které dokáže svým klientům nově nabídnout kromě klasického psychoterapeutického sezení i online psychiatrické vyšetření, a to včetně stanovení diagnózy a předepsání léků.

„Často setkáváme s tím, že by naši klienti psychoterapeutickou péči rádi spojili s tou psychiatrickou, její nedostupnost jim to však znemožňuje. Spuštěním online psychiatrie chceme lidem usnadnit cestu ke komplexní péči o duševní zdraví a zároveň umožnit psychoterapeutům a psychiatrům snadnou spolupráci vedoucí k efektivnější léčbě klienta. Včasné poskytnutí kvalitní péče je pro člověka s duševními potížemi naprosto zásadní, Hedepy proto umožňuje propojení s kvalifikovaným odborníkem klidně hned druhý den,“ říká ke spuštění nové služby Lukáš Krčil, CEO a spoluzakladatel Hedepy.

Hedepy se několik měsíců intenzivně věnovalo tvorbě metodiky pro funkční online psychiatrii. Tu nyní ve spolupráci se zdravotní klinikou Unicare Medical pod vedením MUDr. Ondřeje Masnera nabízí prostřednictvím několika kvalifikovaných odborníků.

Psychiatrie je velmi komplexní lékařský obor, k jehož změnám je potřeba přistupovat citlivě a s respektem. I to je důvod, proč jsme tvorbou metodiky strávili spoustu času a předem si ujasnili, pro které duševní poruchy není online forma psychiatrického vyšetření vhodná. Například u pacientů potýkajících se s psychickými poruchami vedoucími ke zhoršení kognitivních funkcí, jako je vnímání či pozornost, je živý kontakt velmi důležitý, s klienty s těmito problémy proto odborníci na platformě pracovat nebudou,“ osvětluje metodiku nové služby MuDr. Ondřej Masner.

Psychiatrické služby poskytuje Hedepy klientům starším 18 let, a to ve formě péče na přímou úhradu. Princip online sezení zůstává totožný s již několik let fungující online psychoterapií – klient si předem vybere z nabídky zapojených psychiatrů, zarezervuje si termín a v domluvený čas se připojí na sezení.

Kromě dostupnější zdravotní péče pro klienty nejen ve velkých městech, ale napříč regiony, znamená spuštění online péče revoluci i pro samotné psychiatry. Ti jsou totiž dnes s ohledem na přetlak klientů vystavováni extrémnímu tlaku na rychlost vyšetření, což mnohdy ústí v jejich vyhoření a odchod z praxe.

Psychiatři jsou v posledních letech množstvím práce konstantně přehlceni, na každého klienta mají vyhrazen jen určitý čas a mezi jednotlivými sezeními mají téměř nulové pauzy. Připočteme-li k tomu nutnost denně dojíždět do ordinace a po terapiích věnovat hodiny návazné administrativě, vytrácí se nám jakýkoliv work-life balance. Spolu s Hedepy proto umožňujeme odborníkům nastavit si vlastní pracovní pravidla, díky čemuž se mohou v oboru snáz realizovat například i psychiatričky na mateřské dovolené, odborníci z menších měst či ti, kteří chtějí pracovat pouze na částečný úvazek,“ přibližuje další motivaci ke spuštění online psychiatrie Masner.

PŘEČTĚTE SI: Zájem o online psychoterapii strmě roste. Na platformě Hedepy loni proběhlo téměř 50 000 sezení

Jakub Dvořák

Redaktor a editor SJ News. Téměř deset let strávil psaním o fotbale v redakci deníku Sport. Má slabost pro španělský fotbal, formuli 1 a severskou krimi.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články