Startupy a práce na dálku: Domácí kanceláře nejsou pro všechny. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Startupy a práce na dálku: Domácí kanceláře nejsou pro všechny. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

10. led 2020 Redakce 4 min

Moderní firmy a mladé startupy dávno pochopily, že vytvořit zaměstnancům pracovní pohodu je efektivnější, než je za vyšší úplatu otročit v nuzných podmínkách. Jedním z nejžádanějších benefitů je možnost občasného home office či přímo remote office, tedy vzdáleného pracoviště, například i v zahraničí. Zeptali jsme se uživatelů pracovního portálu StartupJobs, jaké mají s takovou formou spolupráce zkušenosti a co jsou její klady a zápory.

Velký podzimní průzkum mezi uživateli StartupJobs, kterého se zúčastnilo 1082 respondentů, ukázal, že 55,9 procenta z nich preferuje docházení do kanceláře před prací z domova. Ostatně při zjišťování nejoblíbenějších pracovních benefitů jmenovalo nejvíce lidí právě home office. (Profil typického startupisty jsme sestavili zde.)

V otázce ohledně remote spolupráce uvedla nadpoloviční většina (54,8 procenta), že má s takovou formou zkušenosti a vyhovovala nebo vyhovuje jim. Necelá třetina podobnou zkušenost vůbec nemá a 14,3 procenta si ji sice vyzkoušela, ale nevyhovovala jim.

Pokud jde o lokalitu práce, pak není překvapivé, že většina lidí se po nových příležitostech poohlíží v hlavním městě (63 procent) a Jihomoravském kraji (12,6 procenta). Zbylé regiony byly v hledáčku jednotek procent zájemců.

Poměrně vysoký byl podíl těch, kteří by byli ochotni za prací cestovat, a to i do zahraničí. V této otázce, u které mohli respondenti zvolit více odpovědí, získala největší počet hlasů možnost stěhování se mimo ČR v případě, že firma poskytne výhodný relokační balíček (534 hlasů). 416 lidí ovšem uvedlo, že by nebyli ochotni se stěhovat, ať už by to bylo kamkoli.

Pojďme se ale ještě zblízka podívat na zmíňenou práci na dálku a rozebrat si její výhody a nevýhody, které respondenti v dotazníku uváděli. Sestavili jsme přehled hlavních plusů a minusů:


Minusy

  • Nejčastěji zmiňovanou nevýhodou byla absence kontaktu s týmem, z čehož vyplývají problémy v komunikaci a spolupráci obecně. Respondenti často uváděli, že při remote spolupráci je komunikace pomalejší a méně efektivní, protože často dlouho čekají na odpověď na otázku, kterou by osobně vyřešili během minuty. S tím také souvisí další zmiňovaná nevýhoda, a to nižší možnost sdílení znalostí v týmu a podpory od zkušenějších kolegů. Samotnou kapitolou je poté remote spolupráce týmů pracujících po celém světě, kde je nutné synchronizovat časové možnosti kolegů v různých časových pásmech.
  • Z odpovědí lze také vysledovat, že remote spolupráce může mít negativní vliv na motivaci k práci, a to zejména z toho důvodu, že se lidé cítí osamělí a bez sounáležitosti s firmou, ve které se navíc těžko buduje příjemná firemní kultura a vazby mezi členy týmu jsou často velmi povrchní.
  • Co se týče samotného výkonu práce, nejčastěji se respondenti obávají častého vyrušení od práce a nižší koncentrace, prokrastinace, lenosti a vnímají, že pro remote spolupráce je nutná vysoká sebedisciplína a důvěra zaměstnavatele, pro které je nevýhodou především to, že se jim práce jejich remote podřízených hůře plánuje, koordinuje a kontroluje. Respondenti také často zmiňují, že se jim hůře odděluje pracovní život od osobního, což může vyústit v další problémy. Minusem remote spolupráce je také potřeba vlastního vybavení, které je často horší než to, se kterým pracují v kanceláři.

Plusy

  • Nejčastěji oceňovanou výhodou je úspora času, a to především za dojíždění do práce. Dále potom flexibilita, a to jak časová (možnost plánovat si den podle svých potřeb a biorytmu), tak i ta prostorová - můžu si zvolit, odkud budu pracovat, s čímž souvisí možnost spolupracovat s firmami působícími na druhé straně republiky nebo světa, bez nutnosti se stěhovat do větších měst a možnost pracovat na více projektech zároveň.
  • Respondenti také velmi často zmiňovali lepší time management, vetší efektivitu a produktivitu, protože se mohou na práci lépe soustředit a nikdo je neruší. Zároveň vyzdvihovali pohodlí tohoto typu spolupráce, protože si mohou vybavit prostory podle svých potřeb a nemusí dbát např. na dress code.
  • Oceňovanými aspekty remote spolupráce byla také větší možnost work-life balance, více času na rodinu a na koníčky. Mezi odpověďmi byla také možnost více cestovat, protože lze cesty propojit s prací.
  • Respondenti jmenovali rovněž výhody pro firmy, a to zejména rozšířený talent pool, kdy se firma neomezuje jen na jednu lokalitu, jednodušší získání kandidátů s potřebnými dovednostmi do týmu a úsporu financí pro zaměstnavatele.
Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články