Nilmore pokračuje v revoluci textilního průmyslu. Nová recyklovatelná bavlna šetří vodu i emise CO2

Nilmore pokračuje v revoluci textilního průmyslu. Nová recyklovatelná bavlna šetří vodu i emise CO2

23. čvn 2022 Anna Jurečková 2 min

Český startup Nilmore si buduje pozici největší české firmy v oblasti udržitelného textilu. Během června představil nový materiál, stoprocentně recyklovatelnou bavlnu, a uzavřel první část seedového investičního kola. Další by mělo následovat v příštích měsících.

Bavlna je jedním z nejpoužívanějších textilních materiálů. Na výrobu jednoho trička ale připadá až 2 700 litrů vody, uvádí ostravský startup Nilmore. Proto vyvinul ekologickou variantu NILCOTT, kterou nedávno uvedl na trh. Na své další aktivity v B2B segmentu teď získal investici od firmy Danielson, která se specializuje na potisk textilu.

„Částku nemůžeme ze strategických důvodů a dalších investičních kol zveřejňovat, můžeme však prozradit, že firemní valuace je na základě investice v řádu stovek milionů korun. První část seedové investice je spojena především s financováním vlastní výroby a B2B segmentem,“ komentuje Mikuláš Hurta, zakladatel a CEO Nilmore, který aktuálně spouští budování vlastních výrobních kapacit na Ostravsku.

PŘEČTĚTE SI: Oblečení, ze kterého nikdy nebude odpad. Nilmore chystá revoluci v textilnictví

„Chceme ale více šlápnout také do našich kolekcí, upevnit pozici i na B2C trhu a stát se značkou světové úrovně, u které budou mít zákazníci vždy jistotu, že se jedná o cirkulární stoprocentně udržitelné produkty. Druhý investor nám pomůže se škálováním těchto aktivit,“ říká a dodává, že by měl přijít v nadcházejících měsících.

Milník pro textilní průmysl

Nejnovější kolekci představil technologicko-textilní startup 1. června. Spolu s ní přinesl na trh po letech vývoje také zmíněný materiál NILCOTT. Podle Nilmore každý kilogram této bavlny ušetří bezmála sedm a půl tisíc litrů vody a 11,4 kilogramu emisí oxidu uhličitého.

„Jde o obrovský milník pro textilní průmysl. Textilie vyrobené z NILCOTT materiálu jsou na konci stoprocentně recyklovatelné. Jsme první firma na světě, která uvádí na trh bavlněné molekulárně recyklovatelné produkty. Od klasické bavlny je k nerozeznání, což je skvělé i proto, že stále existuje velká skupina zákazníků, pro které je bavlna nedotknutelná,“ říká Hurta. Prvním materiálem, jehož vývoj Nilmore dokončil před dvěma lety, je NILPLA, cirkulární polylaktid z cukrové třtiny nebo kukuřice.

Aktuálně největší česká firma v oblasti udržitelného textilu se kromě investiční valuace a výrobních kapacit chystá růst i personálně. „Otevíráme šest sedm manažerských pozic a v rámci týmu bychom chtěli jednu až dvě pozice obsadit někým mladým, kdo nemá tolik zkušeností, ale má vysokou chuť se podílet na rozvoji značky,“ vysvětluje Hurta.

Dávat příležitosti mladým lidem považuje za zásadní i v rámci rozvoje regionu. Ostrava a další průmyslová města se dlouhodobě potýkají s významným úbytkem obyvatel, atraktivní pracovní pozice by podle Hurty proto mohly mladé lidi na Ostravsku nejenom udržet, ale také je přilákat zpátky.

Foto: Freepik

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Eko, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články