I udržitelné výrobky mohou hrát všemi barvami. Plastenco dává odpadu novou tvář
Za Pla(s)teosaurem (sochou z recyklovaného plastu vytvořenou 3D tiskem) stojí Asociace společenské zodpovědnosti ve spolupráci s Plastenco a PETMAT. Foto: @mastercardczsk #striveczechia

I udržitelné výrobky mohou hrát všemi barvami. Plastenco dává odpadu novou tvář

8. lis 2022 Pavla Skřivánková 6 min

Málokdo by při prohlížení pestrých produktů z dílny českého startupu Plastenco poznal, že se dívá na něco, co bylo dříve odpadem. „Většinou se říká, že z toho, co je udržitelné, musí být na první pohled vidět skromnost. Podle nás může jít skromnost ruku v ruce s krásou. I plastový recyklát může upoutat zářivými barvami,“ říká jedna ze zakladatelek, Jitka Hvězdová.

Příběh Plastenca se začal psát v době, kdy se potkaly Jitka Hvězdová a Kateřina Sýsová (Nováková). Kateřina Nováková založila na Fakultě architektury ČVUT ateliér experimentálního designu a později také výzkumný ústav PETMAT, kde začala zkoumat využití recyklovaného materiálu v designu a architektuře. Naproti tomu Jitka Hvězdová se pohybovala na startupové scéně a stála u zrodu kreativního inkubátoru H40 v holešovické tržnici podporujícím startupy z oblasti digitální technologie a umění. „Obě nás nadchlo, že naše znalosti můžeme propojit a stvořit novou, originální značku,“ vzpomíná Jitka Hvězdová. A tak přišly na svět první udržitelné výrobky Plastenco, které dávají díky designu recyklovanému materiálu přidanou hodnotu.

Plastenco výrobky vynikají pestrými barvami (Foto: Archiv Plastenco)

Z lásky k designu a planetě  

Plastenco tvoří z recyklovaného PET filamentu (struna pro 3D tisk), který spolupomáhal vyvinout PETMAT. „Kateřina se dlouho zasazovala o to, aby z českého odpadu vznikla česká náplň do 3D tiskárny, což se podařilo, a od roku 2019 ho distribuuje partnerská firma EKO MB,“ přibližuje Jitka Hvězdová jeho vznik. „Technologie 3D tisku nám umožňuje tvořit designové výrobky v malých sériích. Nejnáročnější na celém procesu je design. V tom se také lišíme od konkurence, tisknout dnes umí kdekdo, ale vdechnout myšlenku designu je něco unikátního. Startup se orientuje primárně na B2B trh. „Našimi klienty jsou nejčastěji mezinárodní firmy a nadace, které potřebují reprezentativní předměty v několika set kusech.“

Za svůj designový sen Jitka Hvězdová považuje přiblížení se konceptu holandského startupu PrintYourCity. „Funguje to tak, že odpad, který vyhodíte, jde téměř rovnou jako materiál k tisku designového nábytku, a vy se můžete takřka v přímém přenosu dívat, jak z něj vzniká něco využitelného a pěkného,“ vysvětluje.

Klient jako spolutvůrce

Kromě toho, že Plastenco výrobky vynikají svou barevností, se startup může pochlubit i výjimečným přístupem ke klientům. U zakázek na míru si zakládáme na tom, že klient nám může takzvaně koukat pod tužku. V ideálním případě se na první schůzce dívá, jak kreslíme. V momentě, kdy se začíná nápad klienta shodovat s naším návrhem, začínáme modelovat. Dalším krokem jsou dva až tři základní modely. Z nich si klient vybírá a teprve potom přichází na řadu prototyp. S klientem strávíme hodně času, ale výsledek stojí za to. Nedostane něco, co už má někdo jiný.“ Příkladem zajímavých projektů jsou třeba kolekce náušnic do e-shopu Nadačního fondu Veolia nebo spolupráce s reKávou na obalech na set pro pěstování hlívy ústřičné na kávové sedlině.

Spolupráce s reKávou je cirkulární projekt v mnoha směrech. (Foto: archiv Plastenco)

Plastenco rozvíjí tři linie výroby. První, designérská výroba, se orientuje na drobné, reprezentativní předměty pro firmy. To jsou buď výrobky na míru, nebo autorské řady, tzn. věci, které jsou předefinované, ale mohou projít customizací na přání klienta. „Často přizpůsobíme barvu, případně i nějakou proporci, dodáme logo apod.,“ dodává Jitka Hvězdová.

Druhá linie vyrábí doplňky do interiéru, jako jsou třeba lampičky, stínítka nebo levitující věšáky. Tyto designové kousky se původně objevily v projektu Prvok – prvním 3D tištěném domě v ČR, který byl součástí komunikační kampaně Buřinky. Třetí část je sdílený tisk.

Vázičky jako estetický doplněk interiéru. (Foto: Archiv Plastenco)

Pod rukama tiskařů ožil Pla(s)teosaurus

Právě za doposud největším 3D tištěným komunitním dílem v ČR stojí Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s Plastenco. Na obří soše z recyklovaného plastu, vytvořené sdíleným 3D tiskem, se podílelo 126 českých tiskařů z celé ČR z řad jak jednotlivců, tak škol, ale i větších firem. Ze známých byznysových jmen se zapojil například Prusa Research nebo T-Mobile.

Zmenšenina 1:100 sochy Pla(s)teosaura. (Foto: @mastercardczsk #striveczechia)

Pla(s)teosaurus je složen ze 426 dílků. „Princip sdíleného tisku je takový, že se vytvoří 3D model, který se rozdělí na jednotlivé části a nahraje se na interaktivní platformu. Tiskaři dostanou výzvu, že si mohou stahovat jednotlivé dílky, obdrží STL data a my jim pak zasíláme recyklovaný filament. Oni nám posílají zpět vytištěné dílky a my kompletujeme a vystavujeme,“ vysvětluje Jitka Hvězdová. Pla(s)teosaurus byl odhalen 13. října 2022 v rámci mezinárodního Global Goals Summitu a galavečera předání Cen SDGs.

Vánoce z recyklovaného plastu

Momentálně Plastenco naplno žije přípravami na Vánoce. „Bylo by pro nás časově náročné připravovat pro všechny klienty vánoční design, a tak jsme vydali vánoční katalog, ze kterého si můžou vybrat.“ A že je z čeho vybírat. Od drobností jako jsou vykrajovátka v různém tvaru, hvězdičky, „zlatá“ prasátka, stromečky, andílci s háčkem na zavěšení až po kulaté ozdoby s organickým tvarem (signature Plastenco design) nebo ploché ozdoby s průměrem sedm centimetrů. Nechybí ani kousky, které poslouží nejen o Vánocích, jako jsou vázičky, zásobníky na vůně, různé ozdoby a náušnice.  

Vánoční ozdoby s organickým vzorem. (Foto: Archiv Plastenco)

Po novém roce má Plastenco v plánu pokračovat s estetickými doplňky interiéru a rozvíjet robotický velkoformátový 3D tisk. „K větším doplňkům interiéru, jako je třeba funkční nábytek či mobiliář, není ekonomicky výhodné tisknout v malých sériích, na v podstatě malých „domácích“ tiskárnách. Naším cílem je tisknout z komunálního a průmyslového odpadu pomocí velké robotické paže,“ říká Jitka Hvězdová. V plánu je také upgradovat interaktivní platformu sdíleného 3D tisku, protože je už pět let v prototypové verzi.

Vánoční andělé. (Foto: Archiv Plastenco)

K dalším aktivitám patří workshopy v rámci tematických akcí pro veřejnost, jako jsou třeba Den Země nebo naposledy v říjnu Festival udržitelnosti v Metropoli Zličín. Zakladatelky si setkávání s rodinami a dětmi užívají. „Nejčastěji pořádáme workshopy 3D tisku pro děti, ze kterých si mohou odnést třeba pěkné náušnice a poučit se o tom, co všechno může vzniknout z odpadu.“

Výzva pro studenty

Za zmínku stojí také ECO-designérská soutěž pro produktové designéry a architekty Reborn Design. Ze soutěže vycházejí mladí designeři s konkurenceschopnými designy. Jak Jitka Hvězdová uvádí, je to mimo jiné i talent pool (databáze potencionálních kandidátů) pro partnery jako jsou SKANSKA, IKEA nebo ŠKODA AUTO. „Po letošním úspěšném nultém ročníku připravujeme první ročník. Studenti mají za úkol vytvořit design, který je z 95 procent z recyklovaného materiálu a musí zároveň splňovat podmínky ekonomicky udržitelného modelu a atraktivity pro spotřebitele. Soutěží se v kategoriích recyklovaný plast, recyklovaná pryž a recyklovaný stavební materiál. Vítězové získávají finanční odměnu 10 tisíc korun.

PŘEČTĚTE SI: Český Prvok bude mít sourozence v Kanadě a domy se tisknou už i z plastu

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články