Startup Twinzo plánuje letos expanzi. Pomohou s ní i desítky milionů od investorů
Vizualizace fungování platformy Twinzo dle představ umělé inteligence. (Vizualizace: OpenAI DALL·E-3)

Startup Twinzo plánuje letos expanzi. Pomohou s ní i desítky milionů od investorů

2. led 2024 Ondřej Černý 4 min

Vytváří digitální dvojčata podniků, budov nebo měst. Startup Twinzo díky využití 3D technologie napomáhá k efektivitě provozu i snižování emisí. K rozšíření na další evropské trhy mu proto investoři poskytli 2,3 milionu eur. Jsou mezi nimi i české fondy Soulmates Ventures a DEPO Ventures.

Platforma Twinzo svým uživatelům nabízí možnost tvorby a správy 3D digitálních dvojčat konkrétních továren, objektů, domů, kanceláří, nebo dokonce celých měst. Slouží k jejich kontrole na dálku a poskytuje přístup k informacím v reálném čase prostřednictvím chytrého telefonu nebo intuitivního 3D rozhraní. Právě jeho prostřednictvím přináší lokalizaci, sledování vnitřních či venkovních prostor a hloubkovou analýzu dat. Díky tomu umožňuje klientům pečlivě plánovat a sledovat využití materiálu a výrobních prostředků.

Twinzo nabízí firmám nástroj, se kterým mohou na základě dat činit kvalifikovaná rozhodnutí, optimalizovat pracovní procesy nebo kontrolovat nebezpečné pracovní sektory. Všechna tato rozhodování přitom mohou dělat odkudkoli skrze své mobilní telefony. Jsme rádi, že tyto benefity oceňuje stále více firem a investorů, díky kterým můžeme svůj produkt zdokonalovat a rozšiřovat mezi nové klienty,“ říká Michal Ukropec, zakladatel a CEO Twinza.

Michal Ukropec má více než 20 let zkušeností v oblasti technologických inovací a poradenství. (Foto: Twinzo)

Twinzo míří do Evropy

Historie startupu se začala psát v roce 2014, kdy v rámci mateřské softwarové společnosti INFOTECH vzniklo oddělení pro vytvoření prvního produktu zaměřeného na vnitřní umístění. První piloty technologie vznikaly v oblasti výroby a pohostinství, přičemž se brzy ukázalo, že ideální cílení bude právě na výrobu.

Twinzo jako značka vzniklo v roce 2019, kdy došlo k rebrandingu produktu a k zaměření se na 3D digitální dvojče. V tu dobu měl startup už řadu klientů, přesto se v roce 2021 Twinzo rozhodlo zpřístupnit svou platformu pro téměř jakýkoliv chytrý telefon. Nadneseně řečeno symfonie virtuální simulace, strojového učení, IoT a velkých datových modelů v jedné aplikaci může znít po celém světě.

V roce 2024 chce startup svou expanzi zaměřit především na evropské trhy. Pomoci by s tím mohla i vůbec první investice ve výši 2,3 milionu eur. Investiční kolo proběhlo pod vedením portugalského fondu Critical Ventures z Critical Group, který se specializuje na investice do deep tech startupů a pomáhá jim s expanzí. Twinzo ale podpořily české fondy Soulmates Ventures a DEPO Ventures, ke kterým se připojil ještě slovenský Venture to Future Fund.

Twinzo podnikům pomáhá zvýšit efektivitu vlastních procesů a infrastruktury, což vede nejen k lepším byznysovým výsledkům, ale i nižší spotřebě zdrojů a zatížení životního prostředí. Věřím, že pomocí řešení od Twinza bude možné sledovat celé ekonomiky a provést efektivní kroky k uhlíkové neutralitě, a tím zároveň opět o něco více digitalizovat průmysl,“ konstatoval Hynek Sochor, zakladatel a předseda představenstva akcelerátoru a fondu Soulmates Ventures, který podporuje nadějné startupy v CEE regionu, jejichž řešení má pozitivní dopad na společnost.

Jedinečnost Twinza podle Hynka Sochora spočívá ve schopnosti monitorovat jakýkoli IoT senzor, databázi, proces nebo pracovní tok, čímž poskytuje úroveň přehledů a ovládání, která byla dříve nepředstavitelná. (Foto: Soulmates Ventures)

PŘEČTĚTE SI: Tvůrci tvůrcům. Český startup otevřel 3D knihovnu, která se těší popularitě i ve světě

Úspory a rozvoj inovací

Podobné důvody vedly k podpoře Twinza ze strany DEPO Ventures. „Ti, kdo jsou ve firmách zodpovědní za klíčová rozhodnutí, většinou nemají ucelená a aktuální data. Problémy, se kterými se potýkají, navíc vyžadují hlubší analýzu a prezentaci. To firmy nutí utrácet více zdrojů. Digitální dvojčata mají obrovský potenciál nejen pro hledání úspor, ale také v rozvoji inovací. Řešení Twinza může změnit podobu řady průmyslových odvětví,“ myslí si Michal Ciffra, partner DEPO Ventures.

DEPO Ventures podle Michala Ciffry Investují do technologií, které vytvářejí novou infrastrukturu společnosti. (Foto: DEPO Ventures)

V současnosti Twinzo provozuje 95 virtuálních dvojčat na celkové ploše 270 milionů metrů čtverečních. Využívá více než 12 tisíc lokalizátorů a bezmála jedenáct tisíc IoT senzorů. Mezi jeho klienty se řadí společnosti Škoda Auto, Whirlpool, Benteler, Nemak nebo Mondelēz International.

Technologie digitálních dvojčat pomáhá minimalizovat rizika, zejména při práci na komplexních projektech, poskytuje cenná data, díky kterým mohou společnosti navrhovat, testovat a modelovat své projekty – a tak mohou ještě rychleji přinášet nové produkty na trh. Tato technologie byla podle údajů společnosti Accenture použita ve vývoji 85 procent všech elektromobilů a více než 75 % světové větrné energie.

Rychlost je v dnešní digitální době pro byznys klíčová. Díky naší platformě dostane firma zcela nový pohled na své výrobní závody, kanceláře nebo logistická centra, aniž je někdo musí fyzicky navštívit. Díky tomu se může management soustředit na to nejdůležitější – strategii. Naše aplikace umožní vydávat klíčová rozhodnutí o 35 % rychleji a lépe plánovat firemní procesy,“ uzavírá CEO Twinza Ukropec.

Řešení Twinza nabízí možnost tvorby a správy 3D digitálních dvojčat konkrétních továren a objektů. (Vizualizace: Twinzo)

PŘEČTĚTE SI: Fenomén NFT: jak zbohatnout na digitálním umění, ve kterém se točí desítky milionů dolarů?

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články