Tvůrci tvůrcům. Český startup otevřel 3D knihovnu, která se těší popularitě i ve světě

Tvůrci tvůrcům. Český startup otevřel 3D knihovnu, která se těší popularitě i ve světě

16. bře 2022 Natálie Vopařilová 5 min

S rozvojem virtuálního světa rostou i další, k němu přidružená, odvětví. Na oblíbenosti získává 3D grafika, která se konečně i u nás začíná učit na vysokých, ale dokonce i středních školách. Nejen začínající, ale i pokročilí 3D modeláři často využívají pro svou práci již existující scény, modely, materiály, štětce a další prvky. Vilém Duha a jeho tým se rozhodli shromáždit všechny užitečné 3D assety pro Blender, jeden z celosvětově nejpoužívanějších 3D softwarů, na jednom dostupném místě a dát jejich tvůrcům šanci si i něco přivydělat — brněnský BlenderKit se mezi modeláři stal rychle naprostým must-have rozšířením.


Dokonalá symbióza

Blender je jeden z nejpopulárnějších programů pro práci ve 3D. Jedná se open-source program, jeho zdrojový kód je volně tedy přístupný a uživatelé ho mohou upravovat a vylepšovat. Program je naprosto zdarma, to i pro komerční použití. BlenderKit je pak rozšířením do tohoto softwaru. Jedná se ve své podstatě o online knihovnu rozmanitých elementů pro tvorbu 3D grafiky, která je dostupná přímo v rozhraní Blenderu. Jde o databázi s tisícovkami položek. Tak jako software, pro který bylo rozšíření vytvořeno, je dostupné zcela bezplatně, rovněž i pro komerční účely, dokonce bez nutnosti registrace.

BlenderKit je velmi intuitivním nástrojem. Využívá uživatelského rozhraní drag and drop, umožňuje stahování assetů souběžně při práci, umožňuje jejich modifikaci. Ke stažení je k dispozici přes 8 tisíc assetů.

Ačkoliv je nástroj k dispozici zdarma pro kohokoliv, zaregistrováním získá uživatel řadu výhod. Tou nejlákavější je dozajista možnost podílet se na spoluvytváření knihovny, nejen uploadem assetů, ale také hlasováním nebo komentováním příspěvků. Za vlastní tvorbu má autor šanci získat kredity, které si může směnit za peníze, zaplatit si s nimi plné předplatné, darovat je svému oblíbenému tvůrci nebo jimi podpořit vývoj Blenderu. Než je sdílená práce publikována, musí projít kontrolou kvality, kterou provádí manuálně jeden z několika specialistů. Pokud práce kontrolou úspěšně projde, stane se dostupnou, dle výběru autora, pro všechny uživatele, nebo pouze pro předplatitele BlenderKitu. Výše odměny se odvíjí na základě hodnocení práce dalšími uživateli. Mezi tvůrce se dělí převážná většina peněz vybraných na předplatných.

Předplatné BlenderKitu stojí 6 dolarů měsíčně, v přepočtu zhruba 135 korun. Předplacením uživatel navrch získá přístup k dalším šesti tisícům assetům.

Peníze, které nejsou rozděleny mezi tvůrce, platí provoz a vývoj BlenderKitu a podporují i vývoj samotného Blenderu. Aktuálně BlenderKit posílá každý měsíc 2500 euro do Blender Development fondu.

BlenderKit má momentálně přes 160 tisíc aktivních uživatelů za měsíc, přes 260 tisíc registrovaných účtů a více než 4,5 tisíce předplatitelů. “Nejpočetnější skupinu uživatel máme v Evropě, pokud ji budeme brát jako jeden celek, hned v závěsu by pak byly Spojené státy,” říká Duha. BlenderKit má své fanoušky také v Indii, Rusku nebo Číně.

Dva roky bez výplaty

BlenderKit vznikl v roce 2018 jako projekt Viléma Duhy a jeho dvou známých. Tým se ale hned v začátku rozpadl a Vilém na něm chvíli pracoval sám. S Vilémem se pak skrz kolegu v zaměstnání seznámil Petr Dlouhý, který na projektu začal spolupracovat jako back-endový developer. Do týmu pak Vilém Duha přibral na pozici manažerky ještě svoji známou, dnes již kamarádku, Karolínu Húserkovou. S marketingem týmu pomáhá Monika Rygalová. Součástí týmu jsou ještě zmínění kontroloři kvality — Adam Krhánek, Mike Radjabov a Amanpreet Bajwa.

Vilém Duha (vlevo) a Petr Dlouhý (vpravo)

BlenderKit startoval bez počátečních investic. Minulou zimu získal podporu pražského inkubátoru H40, která spočívala v oblasti mentoringu. Aktuálně je tým mentorován odborníky z CzechInvest. BlenderKit byl od roku 2019 integrován v nabídce komerčních add-onu přímo v Blenderu. Tato snadná dostupnost mu dozajista přidala na popularitě. Několik měsíců zpátky byla tato nabídka ale zrušena a autoři nyní sledují, jaký dopad bude mít tento fakt na nárůst uživatelů. „Jsme optimističtí, křivka zatím neklesá,” usmívá se Petr Dlouhý.

Vilém Duha by v blízké budoucnosti rád rozšířil tým a s ním i portfolio BlenderKitu — o další nástroje, nebo třeba tutoriály a kurzy. V budoucnu by projekt mohl pracovat také s umělou inteligencí.

Foto: BlenderKit

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články