Startup dodá kompostovatelné pivní podtácky a kromě výroby obalového materiálu chce proniknout i do stavebnictví
Zakladatelé startupu Myco. Foto: Myco 

Startup dodá kompostovatelné pivní podtácky a kromě výroby obalového materiálu chce proniknout i do stavebnictví

2. zář 2022 Ivan Horák 3 min

Startup Myco, který vyrábí krabicové výplně a obalový materiál, bude rozšiřovat sortiment. Svou produkci z podhoubí a pilin rozšíří v nové hale, pro kterou chystá automatizovaná technologie.

Společnost z Kyjova se díky svému řešení probojovala do finále soutěže E.ON Energy Globe. Vítěz bude představen 22. října v televizním přenosu ČT, ale nejedná se ani zdaleka o jediný velký úspěch startupu z poslední doby.

Právě jsme začali rozvíjet spolupráci s jedním velkým pivovarem a budeme pro něj dodávat pivní podtácky,“ říká pro SJ News jeden ze spoluzakladatelů společnosti Myco Vladan Košut, který má, mimo jiné, na starosti marketing.

Doménou startupu jsou zatím obalové materiály. Foto: Myco

Nová hala

Startup se úspěšně rozvíjí, nyní dodává zákazníkům stovky kusů svých výrobků týdně a již brzy by mohlo jít o mnohem větší série. Z menších prostor se Myco bude stěhovat do velké haly s plochou 800 m². „Na začátku července jsme také získali investici ve výši čtrnácti milionů korun na vývoj automatizace výroby, která zatím probíhá ručně,“ vysvětluje inovátor. Podnikatelskému záměru, jak již dříve informovalo SJ News, věří fondy Garage Angels a JIC Ventures. Investory mimo jiné zaujalo, že jde o technologii šetrnou k přírodě.

Ve startupu je nyní  pět lidí a většina z nich jsou zakladatelé (snímek nahoře). Tým má vizi proniknout také do stavebnictví či nábytkářství. „Chtěli bychom nahradit dřevotřískové desky, které bývají často lepené jedovatým formaldehydem a podobnými látkami. Naproti tomu naše řešení je neprůstřelně přírodní,“ pyšní se Košut a připomíná také spolupráci s pohřební službou Goodbye. Myco pro ni dodává kompostovatelné urny.

Do pilin jednoduše naočkujeme houbu – je to kultura, která se sama množí, a pěstujeme si ji sami – a ona jimi prorůstá. Produkty pak sušíme a sterilizujeme na šedesát stupňů, tím houbu umrtvíme. Součástí naších výrobků je ale podhoubí, a nikoli plodnice hub,“ upřesňuje spoluzakladatel.

Myco nahrazuje obaly z polystyrénu. Foto: Myco

Spolupráce s akademií věd

Větší část sušení probíhá při pokojové teplotě a výraznější zahřívání, navíc jen krátké, je na řadě až na konci výrobního procesu. Myco si tak zatím nemusí dělat velké vrásky ani s vyššími cenami energií.

Nová výrobní linka se bude vyvíjet jeden a půl roku a zatím je otázkou, o jaké technické řešení se bude jednat. „Zatím provádíme zkoušky ve firmách, které mají technologii podobnou té, o níž uvažujeme. A testujeme také na akademické půdě – mimo jiné spolupracujeme i s Akademií věd,“ dodává Košut. Experimenty budou sloužit jako vodítko, jež poslouží při finálním rozhodování o tom, jakou novou výrobní technologii si startup nakonec pořídí.

Myco oficiálně vzniklo v lednu 2021. Cílem startupu je, aby se jeho výrobky staly běžně používaným materiálem. Ten bude díky svému výrobnímu postupu konkurovat jiným technologiím také svou cenou. Veškeré vstupní suroviny startup čerpá z obnovitelných zdrojů, které jsou snadno lokálně dostupné. Poté, co výrobky splní svůj účel, jsou odbouratelné přírodními procesy, a proto neškodí přírodě. Během výroby nejsou použity škodlivé chemické látky a nevzniká žádný odpad.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články