Ekologický materiál z podhoubí zaujal investory. Startupu Myco posílají 14 milionů korun
Zakladatelé startupu Myco David Minařík a Jan Ostrezi. Zdroj: Myco

Ekologický materiál z podhoubí zaujal investory. Startupu Myco posílají 14 milionů korun

18. čvc 2022 Anna Jurečková 1 min

Místo bublinkové fólie materiál z hub a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu. Dvojice inovátorů z jižní Moravy založila startup Myco s myšlenkou nahradit jednorázové plastové obaly. Jejich produkt nyní podpořili 14milionovou investicí investoři ze skupiny Garage Angels a JIC Ventures.

Před rokem a půl začali vyrábět obalové a výplňové materiály z mycelia, teď chtějí vyvinout automatizovanou linku a navýšit kapacitu výroby na zpracování 1200 m3 materiálu ročně. Na další rozvoj získal jihomoravský startup Myco investici ve výši 14 milionů korun od investorů ze skupiny Garage Angels a JIC Ventures.

„Pro Garage Angels byla vždy důležitá myšlenka podpory lokálních projektů, které mají potenciál změnit svoje odvětví a posunout jej třeba k menší závislosti na plastech a fosilních zdrojích, “ komentuje investici Jiří Hlavenka, jeden z nejvýraznějších členů Garage Angels.

„Již od začátku jsme si dali za cíl, aby náš projekt měl opravdový ekologický dopad a bylo možné s přírodním materiálem pracovat ve velkých objemech. Podařilo se nám vyvinout unikátní způsob výroby a získat tak konkurenční výhodu. Věříme, že i díky investici ji zužitkujeme a podaří se nám nejen obsadit český trh, ale připravit se na druhé investiční kolo a další expanzi, “ dodává spoluzakladatel Myco David Minařík.

Více jsme o startupu psali zde: Sešli se malíř a inženýr a vyvinuli výplně z hub místo polystyrenu. Rostou samy a po použití se dají hodit třeba na pole

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články