„Elektronika není investice. Pro firmu je výhodnější si počítače pronajímat jako auta,” říká Jiří Kovanda z Alza NEO

„Elektronika není investice. Pro firmu je výhodnější si počítače pronajímat jako auta,” říká Jiří Kovanda z Alza NEO

12. čvn 2020 Redakce 6 min

Největší obchod s elektronikou a počítači Alza.cz nabízí firmám unikátní službu Alza NEO, operativní leasing elektroniky. Firmám díky ní odpadají starosti s neustálou údržbou i nepříjemnosti plynoucí z vysoké pořizovací ceny. Namísto toho si zákazníci pochvalují mnohé výhody - především stabilizaci cash-flow a také jistotu, že celý tým vždy pracuje se špičkovým hardware. Tuto inovativní službu v rozhovoru přiblížil Jiří Kovanda, Head of Customer Financial Services ve firmě Alza.cz.

Co je služba Alza NEO?

Alza NEO je operativní leasing elektroniky pro fyzické osoby i firmy. Tento styl financování znáte určitě ve spojitosti s auty, kdy firmy vozidla nevlastní, ale pronajímají si je k používání od leasingové společnosti za fixní měsíční částku. Firma tak má jistotu, že může za fixní měsíční částku v jakýkoliv okamžik využívat určitý počet aut a má ve smlouvě zahrnuté i různé služby jako pojistku, výměnu zimních kol či pravidelný servis.

A není pro firmu lepší elektroniku vlastnit?

Vlastnit elektroniku není cílem firmy. Elektronika není investice. Od chvíle nákupu pouze ztrácí hodnotu a někdo se o ni musí starat. Elektronika je pro drtivou většinu firem jen pracovní nástroj a potřebuje od něj dvě věci - aby byl za rozumnou cenu a byl neustále funkční. Aby se firma mohla soustředit na svůj byznys a řešit co nejméně provozních starostí okolo.

Jak funguje Alza NEO

Zkusme si na příkladu ukázat, jak NEO funguje. Jsem IT firma a najímám špičkového vývojáře. Pracujeme na Macích a zároveň používáme iPhony. Jaké mám možnosti pro jejich pořízení?

Vezměme, že byste chtěl Macbook Pro 16”, který prodáváme za 82 990 Kč a k tomu byste mu poskytnul iPhone 11 128GB, který stojí 22 490 Kč. Dát najednou na vybavení přes 105 tisíc korun může být pro firmu problém.

Je krize, takže teď u sebe tolik peněz nemám. Co můžu zkusit jiného?

Zařízení můžete koupit na leasing, ale jednak přeplatíte úroky, a jednak se vám úvěr propíše do registrů, k čemuž se bude přihlížet při případné žádosti o další úvěr u banky. V neposlední řadě, pokud dojde k poškození zařízení nebo krádeži, platíte dál za věc, kterou už fakticky nemáte.


Pohled do pražské kanceláře společnosti Alza.cz

Tím se dostáváme k tomu, co nabízí Alza.

Pokud pronajmete vybavení přes Alza NEO, za Macbook Pro zaplatíte 2 490 Kč měsíčně - po dvou letech vás bude stát zhruba 59 tisíc korun, tedy 70 procent původní hodnoty. U iPhonu 11 stojí pronájem 1 320 korun měsíčně - po jednom roce tedy 16 tisíc, což je opět 70 procent původní hodnoty. Poté stačí požádat o výměnu za novou generaci zařízení, takže váš tým vždy pracuje na moderním hardware. Dramatickým rozdílem je také fakt, že zařízení jsou celou dobu pojištěná proti rozbití a krádeži, což je u leasingu zpravidla příplatková služba.

Řekněme, že bych rád pronájem zařízení zvážil. Jak o službu požádat a co bych měl čekat?

Na stránce alza.cz/neo-pro-firmy vyplníte krátký kontaktní formulář, na základě kterého vás bude kontaktovat náš obchodní zástupce, specialista na pronájem. Vytvoří pro vás nabídku na míru a jakmile se dohodneme na podmínkách, převezmete zařízení a začínáte je na smluvenou dobu používat. U mobilu můžete po 12 měsících požádat o nový model, u notebooku po 24 měsících.

Jaké jsou podmínky pro odstoupení?

Odstoupení je možné v jakýkoliv moment po uplynutí minimální doby pronájmu sjednaného ve smlouvě. Obvykle to je 6 měsíců pro telefony a 18 měsíců pro notebooky.

Jak si mám přeložit „obvykle”?

V půlce března 2020 bylo jasné, že firmy budou masově řešit, zda poslat lidi z kanceláře na home office, ale nevěděly, jak dlouho bude krize kolem koronaviru trvat. My jsme se rozhodli jim v rozhodnutí pomoct a zkrátili jsme minimální doby pronájmu na 4 měsíce používání přístroje s odstupným dvou měsíčních splátek, aby firmy mohly službu bez velkých závazků vyzkoušet.

Pod kapotou operativního leasingu

Na příkladu aut jsme zmínili rozšířené služby jako pravidelný servis. Jakou zákaznickou péči můžu čekat u elektroniky?

K notebookům nabízíme v tuto chvíli Microsoft Office v ceně a ke všem přístrojům už zmíněné pojištění proti rozbití a krádeži. Pokud nahlásíte pojistnou událost, my zařízení do 3 dnů vyměníme za jiné.

Alza NEO má také vlastní tým 10 operátorů pro denní agendu kolem běžných požadavků zákazníků či hlášení pojistných událostí.

Jak široké možnosti mám při výběru zařízení pro pronájem?

Umíme pronajmout prakticky cokoliv, žádné podmínky, balíčky nebo omezení. Pokud firma potřebuje několik top výkonných notebooků pro vývojáře či grafiky a zároveň pracovní kancelářské notebooky pro obchodní tým, není to problém.

Často uváděnou výhodou operativního leasingu je výhodnější zdanění. Jak to funguje u elektroniky?

Je to stejné. Měsíční faktura jde do režijních nákladů a uplatňujete ji jako daňový náklad přesně v tom období, kdy náklady vznikají. Narozdíl od nákupu, kdy jde zařízení do majetku a odepisuje se postupně.

Postřehl jsem, že podobnou službu nabízí i konkurence. Jak se v tom mám zorientovat?

Na českém trhu skutečně nabízí několik firem službu, která se tváří jako operativní leasing, jenže po přečtení podmínek zjistíte, že jde o standardní úvěr s možností zpětného odkupu při splnění velmi přísných podmínek. Tento úvěr vám jde samozřejmě záznamem do registrů. Ďábel je v detailu.

V diskuzích na internetu jsem narazil na kritiku pojistky a časté pokuty. Chcete se k tomu nějak vyjádřit?

V Alze dlouhodobě vyřizujeme 9 z 10 pojistných událostí ke spokojenosti zákazníka. Naším cílem v žádném případě není krátkodobě vydělávat na pokutách nebo neplněných pojistkách, nedávalo by to obchodní smysl. Chceme dlouhodobě spokojeného zákazníka a samozřejmě víme, že pokud se zákazník bude cítit, že za svoje peníze nedostal službu, kterou si zaplatil, ztratíme ho.

Hodnotíte nějak zákazníky před podepsáním smlouvy o pronájmu?

Před podepsáním smlouvy si o klientech Alza NEO vyhledáváme informace z různých zdrojů a hodnotíme míru rizika. Sami si program financujeme, takže veškeré riziko jde za námi. Zákazník sám nám však žádné informace či výkazy dodávat nemusí, využíváme veřejně dostupné zdroje.

Automatizovaný sklad pomáhá největšímu prodejci elektroniky okamžitě vydávat jednotlivé položky.

Jak je upravený vztah k datům, která budu mít uložená v zařízení technicky patřícímu celou dobu Alze?

Alza k datům v zařízeních žádný právní vztah nemá. V průběhu pronájmu zařízení nijak nekontrolujeme ani nehlídáme, to by snad ani technicky nešlo. Zákazník dostává nový zabalený přístroj.

Budoucnost investic do elektroniky

Jaké máte plány s rozšiřováním služby?

Zatím jsme službu Alza NEO spustili v Čechách a na Slovensku, do budoucna počítáme potenciálně s Rakouskem a Maďarskem.

Co bude potřeba k tomu, aby se pronájem elektroniky stal stejně běžnou záležitostí jako operativní leasing aut?

Naším aktuálním cílem je zvyšování povědomí o tomto druhu financování elektroniky. Firmám sice často v první moment přijde složité, ale jakmile se nám podaří vše vysvětlit, firma si pronájem vyzkouší na několika zařízeních a obvykle záhy podepisuje smlouvu na větší balík elektroniky.

Snažíme se dojít do stavu, kdy operativní leasing pro elektroniku bude pro firmy stejně samozřejmá věc jako operativní leasing pro vozový park nebo najmutí uklízecí firmy na úklid kanceláří. Logika za vším je stejná. Soustřeďte se na to, co vám vydělává peníze, a starosti okolo co nejefektivněji outsourcujte.

Autor: Komerční článek

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Technologie, Kancelář, Premium
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články