Slovenský Rezztek se blýskl na olympiádě, kde ho nasadili v polovině hokejových týmů. Teď koketuje s raketou pro padel

Slovenský Rezztek se blýskl na olympiádě, kde ho nasadili v polovině hokejových týmů. Teď koketuje s raketou pro padel

12. dub 2022 Václav Lang 4 min

Rezztek, vyvinutý slovenským startupem Specter Sport, je speciální materiál, který si na čepele hokejek lepí hráči, aby dosáhli přesnější a rychlejší střely a lepší kontroly puku. Novinku se daří šířit do světa, což bylo poznat i při únorových olympijských hrách - zatímco před čtyřmi roky byl Rezztek na turnaji k vidění jen u dvou slovenských hráčů, letos už po něm sáhli reprezentanti z více než poloviny zúčastněných manšaftů. 

Rezztek je voděodolný a vodoodpudivý materiál, jejž si hráči lepí na čepel hokejky, aby se zlepšil jejich kontakt s pukem. Podle zakladatele Andreje Duly umožní Rezztek udržet puk déle na čepeli, tím mu dát větší rotaci, a tudíž zrychlit i zpřesnit střelu. „Nejde o nějakou věc, co si chci dát na hokejku, abych se odlišil od ostatních, ale je to vysloveně něco, co chci použít, když mám zájem být lepším hokejistou,” upozornil už před dvěma lety v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom Dula.

Výrobek začal prodávat v roce 2018 v Česku a na Slovensku, o rok později se mu za pomoci hlavní tváře a později investora - věhlasného slovenského beka Zdena Cháry, v té době kapitána Boston Bruins - podařilo novinku rozšířit i do kanadsko-americké NHL.  

PŘEČTĚTE SI: „Není to páska, ale Rezztek.“ Slovenská technologie pro přesnější střelu boduje v NHL

Rezztek na padelové rakety

Nedávno si společnost připsala další důležitý milník, během letošní olympiády v Pekingu si Rezztek na své čepele přilepili hráči sedmi hokejových reprezentací z dvanácti. „Je to obrovský úspěch a samozřejmě důkaz toho, že Rezztek je produkt, který má opodstatnění i pro ty nejlepší hokejisty světa. Na předešlé olympiádě s ním hráli jen dva hráči ze slovenského mužstva, takže rozšířit produkt z jednoho do sedmi týmů je pro nás velký úspěch,” okomentoval pro StartupJobs Newsroom Dula.

Jejich zlepšovák se dařilo šířit po státech i mimo olympijské hry. Loni v listopadu například uzavřeli kontrakt s prvním velkým partnerem, sítí Pure Hockey, která je největším hokejovým prodejním řetězcem v USA. „Po začátku prodeje jsme Rezztek začali prodávat s dalšími partnery téměř ve všech hokejových zemích, kromě USA například v Kanadě, Švýcarsku, Německu, Finsku, Švédsku a Rusku,” vypočetl Dula. 

Rezztek našel nové uplatnění - na raketách pro padel tenis, jeden z nejrychleji rostoucích sportů současnosti. 

Přesné číslo prodaných Rezzteků nechce sdělovat před skončením aktuální sezóny, ale jedná se prý o „desítky tisíc”, přičemž v příští sezóně by rádi prodeje navýšili. Proto se chtějí teď zaměřit na komunikaci a marketing. „Jde o naši první sezónu, kdy je Rezztek dostupný hráčům prakticky všude, kde se hokej hraje. Musíme se zaměřit na to, aby se prodejci s Rezztekem jako produktem obeznámili a našli způsob, jak ho pravidelně a úspěšně prodávat svým zákazníkům,” dodal. 

Vedle toho pomýšlejí i na rozšíření k dalšímu sportu, tentokrát se ale místo hokejkových čepelí má jednat o rakety sportu zvaného padel. Ten vychází z tenisu a sqashe a aktuálně patří k nejrychleji rostoucím sportům na světě. Raketa však nemá běžný výplet, nýbrž plnou plochu, a právě tam by našla technologie Rezzteku uplatnění. „Rezztek, podobně jako v hokeji, dokáže hráči poskytnout lepší kontrolu a spin míčku. To je v padelu velmi významná pomoc, jelikož výměny často nerozhoduje síla, ale spíš šikovné využití úhlů, taktika, rotace a nízký odskok míčku,” prozradil Dula. 

Foto: Rezztek

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články