Realitní startupy si věří i během krize na trhu, nejvíce táhnou pronájmy nemovitostí
Ilustrační foto: Pixabay

Realitní startupy si věří i během krize na trhu, nejvíce táhnou pronájmy nemovitostí

5. říj 2022 Ivan Horák 3 min

Startupy přinesly na realitní trh inovace. Ještě za minulého režimu stačila osobní inzerce v novinách či doporučení známých; po revoluci přišly realitní kanceláře, které však trh nikdy zcela neovládly. Teď jsou tady startupy, které nalezly prostor pro změny a vylepšení. Jenže teď celým realitním trhem zmítá období nejistoty. Především vysoké úrokové sazby hypotéčních úvěrů dělají vrásky na čele klasickým makléřům i realitním startupům. Oslovili jsme několik z nich s dotazem, jak se s novou situací vyrovnávají.

Reado nabízí online ocenění nemovitosti i asistenci při nákupu či prodeji. „V posledních měsících pozorujeme postupný útlum likvidity nemovitostí na prodej, a to především ve spojení s vyššími sazbami hypoték a rostoucími cenami energií, které mají dopad na počet lidí, kteří mohou dosáhnout na hypoteční úvěr. Většina prodejů v posledních letech byla pomocí hypotečních úvěrů, a to až 85 procent nákupů. Zbytek tvořily nákupy za hotové,“ říká pro SJ NEWS Real Estate Director z Reado Jaroslav Šejko.

Zákazníci nakupující nemovitosti za hotové jsou podle Šejka nyní v pozici, kdy si mohou diktovat větší slevy z kupní ceny.

V Reado se momentálně snaží prodávajícím usnadnit prodej skrze vylepšený model valuace ceny nemovitosti, či skrze nové cenové mapy, které nedávno představili. Zároveň zavedli službu „hlídače nemovitostí“, který umožňuje kupujícím sledovat nabídky a dostávat ty nejaktuálnější, které se objeví v nabídce partnerských kanceláří.

Trend „sell to buy“

Bezrealitky je portál pro ty, kdo odmítají využít realitní makléře. „Češi loni prostřednictvím Bezrealitky uskutečnili 50 tisíc realitních transakcí. Obrat portálu stoupl o pětinu na 60 milionů, zisk se zvýšil o pětadvacet procent. Rosteme i letos – změny, které na realitním trhu probíhají, bereme jako dobrou příležitost,“ říká mluvčí portálu František Brož.

K současným trendům na trhu podle něj patří „sell to buy“. „V Česku se rozmáhá takzvaná konsolidace realitních portfolií, lidé prodávají chaty, chalupy a druhé domovy, aby si mohli koupit nové bydlení. Zároveň Česko poprvé zažívá opravdový boom nájmů: v současnosti kvůli souběhu různých okolností hledá nájemní bydlení skutečně rekordní počet osob,“ vysvětluje mluvčí portálu Bezrealitky.

Změny webu z poslední doby měly například umožnit rychlejší zadávání inzerce. To má údajně nyní trvat deset minut. K dalším novinkám patří možnost komunikace inzerenta s poptávajícím pomocí chatu, který je podobný tomu na sociálních sítích. A lze využít například funkce přednastavených odpovědí, v nichž majitel nemovitosti může zmínit například informace, které nechce veřejně publikovat na internetu.

Příprava cenových vyhlášek

Hlavně díky projektu CenovaMapa.cz je známá společnost OctopusPro. „Očekávám, že lidé budou kvůli současné úvěrové politice kupovat méně nemovitostí a bude vyšší poptávka po pronájmech. Zároveň bude nabídek pronájmů významně ubývat a nájemné bude stoupat, dokud se trh s nájemním bydlením nestabilizuje,“ říká CEO OctopusPro Petr Ondruš.

Zmíněnou problematikou se zabývá projekt RealStat.cz, který nabízí mnoho statistických pohledů na analýzu tržních cen i nájemního bydlení. Aplikace sleduje 80 inzertních portálů a sestavuje komplexní seznam nabídek, ve kterém porovnává různé parametry a dokáže například ukázat, ve které lokalitě se nemovitosti nejlépe pronajímají.

Tato služba ale tvoří jen asi dvaceti procentní zlomek z našeho portfolia. Naší doménou jsou tržní odhady a analýzy cen nemovitostí. Analýzy nájemného je jen jakýsi byprodukt v našich aplikacích, přestože jej používají ministerstva pro místní rozvoj a financí jako jeden z podkladů analýzy tržních cen pro přípravu cenových vyhlášek nemovitostí v ČR,“ dodává Ondruš. Služby Cenové mapy také hojně využívají realitní kanceláře, soudní znalci a odhadci.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články