Prožijte 17. listopad 1989 na vlastní kůži. Atmosféru demonstrace přiblíží digitální audioprůvodce startupu absolventů ČVUT
Audioprůvodce nabídne původní zvukové záznamy, tedy by neměl chybět ani cinkot klíčů. (Foto: Shutterstock)

Prožijte 17. listopad 1989 na vlastní kůži. Atmosféru demonstrace přiblíží digitální audioprůvodce startupu absolventů ČVUT

17. lis 2022 Ivan Horák 1 min

Ani cesta v čase není pro současné technologie problém. Průvodce nabízí prožití událostí ze 17. listopadu na místech, kde se skutečně odehrály. Vzpomínky pamětníků popisují, co odstartovalo konec komunistické totality v Československu.

Audioprůvodce dostupný v aplikaci SmartGuide obsahuje původní zvukové záznamy a vzpomínky přímých účastníků průvodu z pražského Albertova na Národní třídu ze 17. listopadu 1989. Kdokoliv tak může bezprostředně sledovat kroky studentů, které odstartovaly Sametovou revoluci v Československu. Demonstranti tehdy čelili brutálnímu útoku Veřejné bezpečnosti.

Trasa 17. listopad obsahuje devatenáct zastavení a je volně dostupná v aplikaci SmartGuide, kterou lze stáhnout přes Google Play store, nebo App store. Samotná procházka z Albertova přes Vyšehrad až na Národní třídu trvá zhruba dvě hodiny. Zvukové záznamy svých vzpomínek do audioprůvodce vyrobili účastníci průvodu Jan Vondráček a Karel Kratochvíl.

PŘEČTĚTE SI: Mobilní bedekr SmartGuide se zaměří na Čechy. Chce je provést po vlasti a zapojí i „živé“ průvodce

U každého zastavení je k dispozici audio příběh, který propojí současné místo s historií. Aplikace SmartGuide v případě povolení sledování polohy přehrává příběhy automaticky, jakmile se telefon přiblíží k některému ze zastavení. Příběhy a informace z trasy si ovšem lze prohlédnout a vyslechnout i v pohodlí domova.

SmartGuide je český startup absolventů ČVUT z univerzitního inkubátoru InQbay, který vyvíjí platformu pro publikování digitálních audioprůvodců. Nabízí aplikaci, která promění každý telefon v osobního průvodce. Aktuálně ji používá přes 600 000 cestovatelů v 600 světových destinacích.

PŘEČTĚTE SI: SmartGuide se daří. Digitální průvodce v mobilu změnil strategii a zvedl obrat o stovky procent

Jak SmartGuide funguje? Podívejte se na videoreportáž:

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články