Projekty v první výzvě Technologické inkubace CzechInvestu jsou opravdu inovativní. Druhá výzva bude ještě na podzim
Ivo Denemark, ředitel Odboru Technologické inkubace v agentuře CzechInvest. Foto: CzechInvest

Projekty v první výzvě Technologické inkubace CzechInvestu jsou opravdu inovativní. Druhá výzva bude ještě na podzim

19. říj 2022 Tomáš Blažek 5 min

Agentura CzechInvest vyhodnocuje projekty z první výzvy nového projektu Technologická inkubace. (Projekt jsme popsali v článku CzechInvest dá 850 milionů korun na podporu startupů, inspiroval se v Izraeli.) „V současné chvíli máme složené komise sektorových odborníků a začínáme informovat startupy o termínech jejich prezentací. Seznam startupů, které splnily požadovaná kritéria, by měl být hotov na přelomu října a listopadu,“ říká Ivo Denemark, ředitel odboru technologické inkubace v CzechInvestu.

Do první výzvy Technologické inkubace se ve všech čtyřech kategoriích mobilita budoucnosti, umělá inteligence a IT, kreativní průmysl, udržitelnost nebo eko inovace přihlásilo 114 startupů.

Ivo Denemark poskytl SJ News první informace o přihlášených projektech. „Jedná se o mix zkušených podnikatelských týmů a začínajících podnikatelů. Třeba odborníků z praxe, kteří chtějí rozjet vlastní projekt, nebo lidí z výzkumného sektoru.“ Jaká bude úspěšnost jednotlivých těchto kategorií, o tom Denemark odmítá spekulovat. „Častým problémem, který jsme zaznamenali je nejasnost v popisu technologického řešení, nebo povrchní analýza trhu. Celkově nás ale pozitivně překvapila inovativnost většiny zaslaných projektů,“ uvedl.

Zájemci se mohli přihlásit buď do standardního programu, nebo do programu Inkubace Plus. „Poměr žádostí byl v první výzvě asi půl na půl, přičemž asi polovina žadatelů, kteří si požádali o vyšší podporu, zažádali rovněž o podporu standard. Žádosti v módu Plus však bude komise posuzovat podle dalších kritérií, aby ověřila, že je daný projekt natolik inovativní a investičně náročný, aby ospravedlňoval nadstandardní veřejnou podporu,“ popisuje Denemark.

Podmínek pro získání podpory je víc, ale to hlavní je, aby projekt získal v hodnocení alespoň 60 procent. „V současné chvíli máme složené komise sektorových odborníků a začínáme informovat startupy o termínech jejich prezentací. Seznam startupů, které se kvalifikují do rozdělování fondu, by měl být hotov do konce října. A první rozhodnutí o přidělení dotace by měla padnout v polovině listopadu."

Technologicky zajímavé, ale před vstupem na trh

Technologická inkubace, jak název napovídá, spočívá v podpoře technologicky inovativních firem. To ale neznamená že firma musí být zaběhlá. Měli jsme případ, kdy se přihlásila firma stará jeden den. Jde nám primárně o to, aby startup byl technologicky inovativní a hlavně škálovatelný,“ říká Denemark a dodává, že cílem CzechInvestu není inkubovat další malý nebo střední podnik bez potenciálu k růstu.

K vyhodnocení škálovatelnosti zohledňuje CzechInvest dvě kritéria. „Prvním kritériem je schopnost penetrovat trh. Tím druhým je schopnost prodávat stále více, aniž by při tom docházelo k významnému nárůstu nákladů,“ vysvětluje Denemark.

PŘEČTĚTE SI: Specialistka CzechInvestu: Češi se raději nechají zaměstnat, než aby podnikali. Změnit to může reforma školství i podpora kreativního průmyslu

Obtížně škálovatelné jsou podle Denemarka obecně řešení, která jsou založená na lidské práci, kdy s růstem počtu zákazníků také úměrně rostou provozní náklady. Těžko škálovatelné jsou obvykle také projekty zaměřené na veřejný sektor. Bývají totiž spojeny s vysokými náklady na přípravu výběrového řízení a potřeby jednotlivých zákazníků jsou často velmi specifické.

Firmy podnikající v IT mají tu výhodu, že jakmile mají jednou vyvinutý produkt nebo službu, lze ho často univerzálně nabízet bez vysokých dodatečných nákladů. „Startupy v oblasti IT obvykle splňují kritérium škálovatelnosti, což je jedním z důvodů, proč se k nám hlásí firmy nejčastěji právě z tohoto odvětví,“ říká Denemark.

Cílem projektu je zaplnit díru v ekosystému

Většina programů pro startupy se zaměřuje na fázi, kdy firmy už mají alespoň Minimum Viable Product a hledají seed investici. Také investoři jsou Česku ochotní investovat spíše až v této pozdější fázi vývoje produktu. „V Technologické inkubaci je podstatné mít technologicky unikátní projekt, a k tomu realizovatelný byznys plán. V tom je náš program unikátní.“

Co se týče inkubačního procesu, firma si sama vybírá, jak dlouho chce být inkubovaná, přičemž maximální doba jsou dva roky. V  rámci projektu můžou vybrané startupy získat přímou podporu až 4,5 milionu korun a navíc mentoring, workshopy a práci inkubačního manažera.

Vedle toho buduje CzechInvest také ekosystémy, kde se potkávají startupy, zavedené firmy, investoři, vědci a zástupci státní správy. „Taková komunikace je důležitá, protože i firmy, které jsou konkurenty, mají v našich sektorových HUBech prostor bavit se o tom, jak posunout dané odvětví. Zároveň je potřeba navazovat kontakty se státní správou, protože to je místo, kde se tvoří a prosazují zákony, které mají dopady na podniky v odvětvích,“ vysvětluje Denemark.

PŘEČTĚTE SI: Zase o krok blíž k úspěšnější léčbě rakoviny. Nový investiční fond i&i Bio letos podpořil už tři biotechnologické startupy

Problém však není pouze komunikace mezi firmami a státní správou, ale také spolupráce vysokých škol a jiných státem financovaných pracovišť s byznysem. „Věda a výzkum jsou v Česku na vysoké úrovni, problémem je však další navázanost na byznys,“ říká ředitel odboru technologické inkubace v CzechInvestu. „Vědecký transfer není na úrovni států jako je Estonsko, Finsko nebo Izrael. V těchto zemích běžně vidíme už na počátku aplikovaného výzkumu důraz na potenciální uvádění poznatků do praxe.“

Ivo Denemark, ředitel Odboru Technologické inkubace v agentuře CzechInvest. Foto: CzechInvest

České prostředí je specifické

Rozdíly v ambicích mezi Čechy a jinými národnostmi jsou podle Denemarka vidět. „Česká firma typicky nemá tendence prezentovat velké ambice. A není to vždy jen tím, že je opravdu nemají: spíš jde o to, že jsme národ skeptiků. Když nám někdo začne vyprávět o tom, jak zboří Silicon Valley, tak je v Česku často nedůvěryhodný,“ zamýšlí se nad kulturními rozdíly.

Dalším problémem je schopnost prodat produkt. „U nás v Česku většinou není problémem špatný produkt. Problémem je nedostatek lidí, kteří jej umí prodat. To je mimochodem další oblast, kde CzechInvest může pomoct. Máme připravený program s názvem Internacionalizace, v rámci kterého pomáháme firmám expandovat do zahraničí,“ říká Denemark. A poukazuje také na historické faktory. „Pokud máte v zemi třetí generaci startupistů, z nichž se stávají venture kapitalisté, tak je to něco jiného. Lidé, kteří zbohatli tímto způsobem, jsou zvyklí investovat v pre-seed fázi. Státní správa pak investuje jen do úzce specializovaných strategicky významných oborů.“

Ani s osvětou to v Česku není slavné. Není tady běžné, že by investoři a úspěšní zakladatelé startupů pořádali přednášky, třeba na středních školách, aby zaujali mladé studenty. „Je přitom důležité, aby úspěšní lidé přispívali k edukaci veřejnosti a hlavně mladým lidem ukazovali, že vytvářet něco velkého má smysl a jde na tom vydělat peníze,“ je přesvědčen Denemark.

Druhá výzva bude již na podzim

Právě kvůli specifikům českého prostřední je podle Denemarka zjevné, že program Technologická inkubace má smysl. Po první výzvě proto budou následovat další. Druhá výzva by měla být vyhlášena na podzim, ale přesný termín CzechInvest ještě nemá. „Věnujeme pozornost odstraňování všech nedostatků, které jsme identifikovali v rámci první výzvy. A rádi bychom druhou výzvu vypsali i v angličtině. Ale i v mezidobí s námi mohou být zájemci v kontaktu. Máme preinkubační proces, kde pomáháme s přípravou jejich byznys plánu nejen pro přihlášku do programu."

PŘEČTĚTE SI: CzechInvest dá 850 milionů korun na podporu startupů, inspiroval se v Izraeli

Tomáš Blažek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články