CzechInvest dá 850 milionů korun na podporu startupů, inspiroval se v Izraeli
Foto: Pixabay

CzechInvest dá 850 milionů korun na podporu startupů, inspiroval se v Izraeli

19. čvn 2022 Ivan Horák 2 min

Agentura CzechInvest zveřejnila termín a předběžné znění výzvy pro příjem žádostí do projektu Technologická inkubace.

V horizontu nadcházejících pěti let CzechInvest předpokládá podpořit až 250 inovativních startupů částkou zhruba 850 milionů korun v sedmi oblastech. Patří mezi ně umělá inteligence, mobilita, kreativní průmysl, kosmické technologie a ekologie. Autoři výzvy nezapomněli ani na cirkulární ekonomiku, chytrá řešení v oblastech zdravotnictví, farmacie, kybernetické bezpečnosti či jaderné fyziky.

Na rozdíl od jiných programů, kde je otevřená komunikace s žadatelem zakázaná, je zde podporována a doporučovaná. Konzultace s cílem poradit startupům, ale i studentům, kteří se také mohou v rámci „pre-inkubace“ do projektu přihlásit, začaly v tomto měsíci.

„Projekt Technologická inkubace je výsledkem dlouholeté práce a vychází ze zkušeností z už realizovaných projektů, zejména z velmi úspěšného vesmírného podnikatelského inkubátoru ESA BIC. Inspirovali jsme se také v zahraničí, konkrétně v Izraeli, který je jedničkou v podpoře startupů. Jedná se tak o dobře připravený a unikátní projekt, který pomůže České republice dosáhnout cíle stát se inovativním lídrem ve světě,“ uvádí Petr Očko, který je pověřen řízením agentury CzechInvest.

Pět milionů na nákup služeb

Termín první výzvy projektu je stanoven od 1. do 31. července 2022. Uchazeči, kteří uspějí, získají na nákup služeb finanční podporu až pět milionů korun. Tyto peníze poslouží k vývoji nebo dokončení produktu nebo služby a splnění cíle, který si uchazeč nastaví ve svém projektovém záměru. Součástí poskytované podpory je také inkubační balíček, který představuje zásadní rozdíl mezi inkubací a klasickou dotací. S firmou bude po dobu až dvou let intenzivně pracovat tým expertů, který jí pomůže s vlastním byznysem, ale také s právním servisem, marketingem či financemi. Klíčovou oblastí poradenství a mentoringu přitom budou konkrétní technologie.

První výzva bude otevřená jen pro čtyři oblasti, a to konkrétně pro mobilitu, kreativní průmysl, ekologii a cirkulární ekonomiku či umělou inteligenci. Během celého procesu výběru se nejvíce posuzuje inovativnost projektu podle sektoru.

„Důvod, proč mi tento projekt dává smysl a několik let pracuji na jeho přípravě, je, že má ambice na propojení startupů, regionální inovační infrastruktury, zavedených firem a akademické sféry ve všech podporovaných sektorech tak, jako se nám to daří v oblasti kosmických aktivit. Pro podpořené startupy bude hlavním benefitem právě napojení na potenciální partnery. Po dobu čerpání dotace budeme s každou podpořenou firmou intenzivně pracovat - inkubovat ji. Od toho je odvozen samotný název projektu,“ říká Tereza Kubicová, náměstkyně agentury CzechInvest pro technologický rozvoj.

Předběžné znění výzvy a další dokumenty jsou k dispozici zde.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články