[Případová studie] Jak najít dva programátory za cenu jednoho měsíčního platu?

[Případová studie] Jak najít dva programátory za cenu jednoho měsíčního platu?

21. srp 2019 Filip Mikschik 4 min

Hledáme dva PHP programátory

Stejně jako prakticky všechny firmy na trhu občas potřebujeme najmout nějakého nového programátora. A tak jsme na začátku roku došli k tomu, že potřebujeme nabrat dva PHP programátory. Prošli jsme obvyklým kolečkem, připravili interně základní inzerát a čekali. Zájemci chodili, ale protože jsme docela vybíraví, řekli jsme si, že potřebujeme mít možnost vybírat z širší palety potenciálních zájemců. Potřebovali jsme tedy více zajímavých kandidátů.

Firmy v takové situaci často sáhnou k využití personálních agentur, ať už napřímo nebo hezky zabalených do různých online projektů. To jsme my ale samozřejmě nemohli. Proč? Celý tým jsme nabrali přes StartupJobs, takže každý, kdo pracuje na StartupJobs, našel práci na StartupJobs. A tak to má být. Stejně jako když provozujete pekárnu, nechodíte na rohlíky do pekárny naproti. Takže jsme na to museli jít trochu jinak. Jedna z cest by byla prostě zvýšit investici do PPC. To máme změřené, že funguje. Ale co kdybychom vyzkoušeli trochu jiný koncept…?


Microsite souboj inzerátů

Uvažovali jsme, jak programátory zaujmout, aby si přečetli náš inzerát. Což je samo o sobě na současném pracovním trhu výzva. Pak jsme si řekli, že by si mohli ten inzerát přečíst rovnou třikrát. Ze tří různých perspektiv. A tak vznikla stránka php.startupjobs.cz s jednoduchou myšlenkou. Inzerát napsal CEO, CTO a jeden z našich vývojářů a celou kampaň jsme postavili na tom, že lidé mohli hlasovat o tom, kdo napsal lepší inzerát. Na stránce byly zároveň videa všech tří aktérů a možnost se rovnou objednat na konkrétní termín na pohovor.

Ke kampani jsme připravili jednoduchý vizuál, který jsme použili na PPC kampaň a nasdíleli tuto stránku do pár skupin na sociálních sítích. Samotná příprava trvala necelý den a stránka mohla do světa. Po prvních desítkách hlasů jsme zároveň vzali text vítězné nabídky a ten vložili jako samostatnou nabídku na StartupJobs.


Výsledky

Stránka nasbírala za dva týdny necelých 12.000 zobrazení a 2385 hlasů k jednotlivým inzerátům. Ne překvapivě nejvíce hlasů získala nabídka od vývojáře Peťa. Celkem se nám za dva týdny přihlásilo 13 kandidátů s tím, že na pohovoru jsme viděli více než polovinu z nich. Desítka z nich se přihlásila přes nově vystavenou vítěznou pozici, tři si rovnou zabookovali termín v kalendáři. Kvalita byla opravdu dobrá, ale jak zmiňujeme v úvodu, jsme dost nároční, pokud jde o výběr, takže jsme si nakonec podle plánu vybrali dva. Kampaň jsme spustili 28.1. a k 20.2. již oba noví programátoři nastoupili. A jsou u nás pořád. Jeden senior a jeden pokročilejší junior.

Klíčová čísla

  • 12.000 zobrazení kampaně
  • 13 zájemců
  • 8 pohovorů
  • 2 nabraní PHP programátoři
  • 23 dní od spuštění kampaně do nástupu dvou programátorů


Náklady

Celková investice na získání těchto dvou PHP programátorů ale byla velmi nízká. Do PPC kampaní jsme investovali 11.264 Kč (zájemci se hlásili tak rychle, že jsme ani nestihli spustit remarketing a další kampaně), stránku postavili za pár hodin interně, grafiku také. Celkově nás tak získání dvou programátorů stálo méně než jeden plat jednoho z nich. Kdybychom to porovnali s nákladem na personální agenturu, která by si řekla o tři platy, by byl náklad 2 programátoři x 3 platy x 50.000 (velmi optimistický pohled na plat PHP programátora) = 300.000 Kč. Ušetřili jsme tak více než čtvrt milionu korun a získali super parťáky do týmu, a to přes StartupJobs.cz.

Personální agentura StartupJobs kampaň
Náklad 2 programátoři x 3 platy x plat PHP programátora (pro příklad 50.000) = 300.000 Kč Koncept + příprava webu + PPC kampaň 11.624 Kč = méně než 50.000 Kč
Výsledek 2 programátoři 2 programátoři
Rozdíl + 250.000 Kč

Závěr: Pracovní inzerci lze dělat jinak

Z celé této kampaně jsou dva hlavní závěry:

  1. Nejlépe funguje inzerát, který napíše někdo, kdo na té pozici pracuje. Bude nejvíce relevantní k případnému zájemci. Nebojte se tak nechat programátory napsat inzeráty. Možná budou trochu jiné, než je běžně píšete, ale mohou podstatně lépe fungovat.
  2. K pracovní inzerci se dá přistoupit i trochu jinak a pracovní portál vám může pomoci získat kandidáta mnohem efektivněji než agentury. Když chytrému a zodpovědnému pracovnímu portálu jako je StartupJobs.cz, dáte třeba “jen” rozpočet v hodnotě jednoho měsíčního platu, umí s ním vytvořit zajímavé výsledky. I kdyby tato investice měla směřovat jen do PPC kampaní bez nějakého extra konceptu jako byl tento.


Firmy často berou pracovní portály jako místo, kde (ideálně co nejlevněji) vystaví pracovní nabídku a počkají, co se bude dít. My ve StartupJobs chceme jít podstatně dále a čím větší nám dá firma prostor (rozpočet), tím větší výsledky můžeme přinést. Ostatně kdo jiný by vám měl dělat výkonnostní marketing na pracovní nabídky, než někdo, komu běží posledních více než sedm let stovky kampaní každý den.

Zaujala vás tato kampaň? Rádi s vámi vymyslíme a připravíme takovou kampaň i pro vás. Takže zkuste vzít třeba hodnotu jednoho platu jako rozpočet a napsat na filip@startupjobs.cz, určitě něco vymyslíme.

#startupjobsfunguje

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články