Přečíst knihu za 15 minut? Blinkist vám připraví výživný výluh z knih a ještě vás naučí číst

Přečíst knihu za 15 minut? Blinkist vám připraví výživný výluh z knih a ještě vás naučí číst

6. lis 2019 Martin Šebesta 4 min

Aplikace Blinkist nabízí v současnosti přes 3000 titulů zkrácených průměrně na 15 minut. Vyvinuli ji čtyři spolupracovníci z Berlína, které štvalo, že nemají čas na čtení. Jejich pomůcku mnozí, zejména zaneprázdnění jedinci ocenili, další o ní mluví jako o generátoru chytrých sdělení na Twitteru. Ať tak či onak, Blinkist patří k výrazným technologickým počinům, což dokládá i fakt, že loni dosáhl investice ve výši 35 milionů dolarů.

Člověk přijde unavený z práce, usne a ráno to samé. Takhle to jde několik let, až jednou u dobré večeře s přáteli nebo s milostným protějškem zjistí, jak je najednou vlastně nudný. Takové čtení je dobrým nástrojem pro to, jak získat nějaké podněty. Knih, které vám poskytnou dostatek konverzačních témat, je více než dost. Jenže času moc není a vlastně ani příležitostí. Nejvíc pozornosti paradoxně máme, když visíme v přeplněném autobuse za tyč, nebo když jsme sami za volantem. Nějaká řešení tu již jsou, jenže: namluvené knihy typu Audible člověka dokážou vyděsit tím, že ta poměrně útlá knížka trvá na poslech deset hodin, a podcasty jsou sice uspokojivé, ale poněkud limitované.

Právě partu čtyř spolupracovníků z Berlína - tvoří ji Holger Seim, Sebastian Klein, Tobias Balling and Niklas Jansen – spojilo naštvání, že po nástupu do pracovní mašinérie nemají čas na čtení ani rozvoj. A když jim došlo, že takové dilema má asi 99 % členů západního světa, rozhodli se založit startup. Blinkist má přes 3000 titulů zkrácených průměrně na 15 minut a sestává výhradně z non-fiction. Většina se týká osobního rozvoje, ale naštěstí i v businessovém nebo marketingovém smyslu. Najdete tu třeba vynikající Made to Stick, The Lean Startup, nebo klasické Jak získat přátele a působit na lidi.

"Hmmmm, vezmu si Sociologii veřejných toalet, kuchařku Jak vařit z bobulových plodů, nebo příručku Jak dohrát Prince of Persia za 45 minut a 10 sekund?"

Myšlenka knihy zkracovat už tu je samozřejmě delší dobu. Před Blinkistem tu byl poněkud monopolní getAbstract. Ten byl založen roku 1999 a za ta léta má již úctyhodnou knihovnu. Oproti Blinkistu se liší tím, že je výrazněji zaměřen na rozvoj kariéry. To je jeho předností i nevýhodou – knihovna Blinkistu je zaměřená na všeobecnější rozvoj - a to včetně historie a filozofie. GetAbstract je tím, co si představíme pod shrnutím knihy – kniha rozsekaná na jednotlivé body, takový přehled témat.

V čem je Blinkist originální, je právě to, že je složen z jednotlivých „Blinků“ – myšlenkových jednohubek. Čtete tak ne podle struktury originálu, ale po myšlenkách – což se hodí třeba do tramvaje, anebo když si chcete u viržinka po obědě zapřemýšlet.

Blinkist se setkává s chválou z různých stran a v minulém roce dosáhl investice 35 milionů dolarů. Někteří jsou ale stále skeptičtí. Jeden z uživatelů to na Redditu vystihl tak, že takové shrnutí je dobré tak akorát pro to se stát učencem na Twitteru, ale skutečně komplexní a náročné myšlenky se z něj nenaučíme. Jenže shrnutí se dají využít různě: například na to, které knihy číst. Někteří zase mají Blinkist jako užitečný nástroj pro utřídění poznatků po přečtení knihy.

Existují samozřejmě různé triky, jak se naučit číst rychleji

V konečném důsledku jde o to, jestli je čtení jenom o předávání informací, nebo jestli má i nějakou vlastní hodnotu. Jestli náš mozek potřebuje obratně napsané věty – ať už z nějakého záhadného evolučního důvodu, anebo prostě pro to, aby byl správným způsobem namáhán. Zdá se totiž, že my lidé nemáme rádi příliš jasná sdělení; knihy, které obstály po desetiletích, nebo dokonce i po staletích, mají společné to, že se nad nimi dá přemýšlet, že se na ně dá koukat z vícero úhlů, zkrátka: že se můžeme s ostatními čtenáři pohádat, co tou kterou větou autor zamýšlel. Provedli Kafkovi hrdinové něco, za co zaslouží trest, anebo je zničila společnost? Je Pán prstenů zakódovaná paralela o druhé světové válce? Jsou knihy Tima Ferrise populární pro svoje sdělení, anebo pro svůj styl, který jen sám o sobě člověka nabijí energií?

Pokud by čtení bylo o tom se jen dozvědět, co a jak dělat, stačilo by asi jenom mít nějaké updatované desatero přikázání a pár vědeckých článků o tom, jak se k tomu kterému přikázání dospělo. A některé knihy tak skutečně vypadají, ale tušíme, že by tomu tak úplně být nemělo. V tomhle smyslu Blinkist naučí člověka číst: pomůže odhalit, které knihy jsou skvělé myšlenky s omáčkou a které mají onu uspokojivou přidanou hodnotu, co zatím neumíme pořádně popsat. Buď se dozvíte důležité sdělení z knih, co nemá cenu číst, anebo vám pomůže si v záplavě titulů vybrat to, co ve vás nejvíce rezonuje.

Autor: Martin Šebesta
Foto: Unsplash.com

Martin Šebesta

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články