Moderní pohřební služba Goodbye spouští program pro firmy. Byla doba, kdy nás každý den nahlašovali úřadům, vzpomíná zakladatel
Tým startupu Goodbye, uprostřed zakladatel Jiří Štěpánek. Foto: Goodbye

Moderní pohřební služba Goodbye spouští program pro firmy. Byla doba, kdy nás každý den nahlašovali úřadům, vzpomíná zakladatel

2. úno 2023 Anna Jurečková 5 min

Z aplikace na vytvoření závěti vyrostl během dvou let v pohřební službu. Do pohřebnického oboru přinesl český startup Goodbye transparentnost a digitalizaci. V příštích měsících se s novým produktem Goodbye Care chystá proniknout do oblasti zaměstnaneckých benefitů.  

Téma smrti není ve společnosti žádnou novinkou. Přece jen se ale zdá, jako by v posledních pár letech bylo o něco přítomnější než dřív. Mimo jiné kvůli covidu-19 a válce na Ukrajině. V roce 2021 podle Českého statistického úřadu narostl počet zesnulých a přirozený úbytek populace v České republice byl nejhlubší od roku 1918.

Právě uprostřed pandemie vznikl český pohřebnický startup Goodbye – jako platforma pro jednoduché vytvoření závěti. Od té doby výrazně rozšířil portfolio svých služeb a přerostl v regulérní pohřební službu. Akorát na rozdíl od většiny ostatních je zcela online a cenově transparentní. Teď Goodbye spouští nový produkt, který podle zakladatele Jiřího Štěpánka, nemá v Evropě obdoby.

Platforma Goodbye Care chce řešit smrt blízkých v kontextu pracovního prostředí. Cílí proto na firmy a má ambici stát se jedním ze zaměstnaneckých benefitů. Vedle například multisportky, vzdělávání nebo terapie. Vychází ze statistik americké společnosti McKinsey, podle které čtyři z pěti lidí nevědí, jak úmrtí blízké osoby řešit, u 80 procent zaměstnanců taková událost negativně ovlivňuje jejich pracovní výkon  a 14 procent jich dokonce v takové chvíli přemýšlí o výpovědi. Pro (americkou) firmu to znamená 75 miliard dolarů, které ročně ztratí v důsledku truchlení zaměstnanců, ztráty produktivity a časové náročnosti.

„Smrt blízkého člověka představuje obrovskou administrativní, časovou i emoční zátěž. Celý proces se táhne i více než rok a logicky ovlivní i pracovní výkon. 30 procent firmy každé tři roky řeší ztrátu blízkého. Dnešní standard je, že zaměstnanec dostane den volna na organizaci pohřbu a den volna na samotný pohřeb. To ale nestačí. Proto jsme se rozhodli vyvinout službu nabízenou v rámci pracoviště nebo třeba životního pojištění. V USA nebo v Kanadě jde o běžnou věc, v Evropě je ale naše služba první,“ říká Jiří Štěpánek.

Bio urna z odpadu dřevozpracujícího průmyslu a houbového mycelia startupu Myco. Foto: Goodbye

„Naše vize je taková, že v těžkých chvílích nezůstane člověk sám. Chceme se postavit do role průvodce, který jej chytne za ruku a provede celým procesem. Je to zaměstnanecký benefit, který zaměstnancům říká ‚nám na tobě záleží a postaráme se o tebe i během nejhorší chvíle v tvém životě‘. Odhadujeme, že člověku ušetříme dvě třetiny času,“ dodává. Služba je zatím vyvíjena jako B2B, časem je ale v plánu zpřístupnit ji i pro jednotlivce. Právě Goodbye Care by se také mohlo stát produktem, skrze jehož škálování se pohřebnický startup dostane na zahraniční trhy.

Zdražování dopadá i na pohřebnictví

Během dvou uplynulých let, co jsme s Jiřím Štěpánkem mluvili naposledy, se toho ale stalo mnohem víc. Startup nabral v roce 2021 jednotky milionů korun od Jinýho fondu Jiřího Hlavenky a Jana Slámy. Rozšířil se do 13 regionů v Česku a začal zprostředkovávat pohřební služby a realizovat jednoduché kremace. Postupně se Goodbye stal místem, kde pozůstalí najdou vše, co potřebují. Od 24/7 podpory na chatu, přes pomoc s organizací pohřbu, dědickým řízením či vyklízením nemovitosti až po psychologickou pomoc nebo i zavírání účtů na sociálních sítích nebo třeba na Netflixu.

„Člověk přijde na náš web, nemusí chodit nikam na pobočku, a sežene u nás všechno, co potřebuje. Okamžitě se dozví, kolik ho bude pohřeb a vše okolo stát. To je podle nás extrémně důležité, zvlášť v dnešní době, protože ceny v pohřebnictví jdou v důsledku ekonomické situace hrozně nahoru. A je tady velké množství firem, které s člověkem podepíšou smlouvu a až po pohřbu mu přijde faktura na několik desítek tisíc,“ popisuje Štěpánek.

Osvětová kampaň na Václavském náměstí v Praze. Foto: Goodbye

Kromě bezobřadních kremací se Goodbye pustil i do dalších typů pohřbů. Podle Štěpánka už si dnes řada lidí představuje poslední rozloučení úplně jinak než v pohřební síni a v černém oblečení. Roste například obliba alternativních, popřípadě ekologických variant. Proto startup zařadil do nabídky třeba posílání lodiček po Vltavě nebo zapečetění popela do šperků. Navázal také spolupráci s dalšími startupy Myco a Reborn a nabízí bio urnu z odpadu dřevozpracujícího průmyslu a houbového mycelia nebo bio urnu vyrobenou pomocí 3D tisku z rostlinných škrobů a dřevěné moučky. O ekologickou urnu má podle Goodbye statistik zájem 21,6 procenta zákazníků.

V Praze bezobřadní pohřby, Brňané dávají přednost tradici

Data startupu dále ukazují, že se přístup k pohřbům výrazně liší napříč regiony. V Praze s přehledem vedou kremace bez obřadu. Rozloučení v obřadní síni volí jen 18,3 procenta Pražanů. Jen 4,8 procenta obřadů v hlavním městě je církevních. V Brně je trend opačný – 61,4 procenta lidí preferuje tradiční rozloučení obřadem.

Nicméně zatímco průměrná cena za smuteční obřad v Praze je 35 tisíc korun, v Brně je to jen 26 500 korun. Z průzkumu také vyplývá, že roste zájem o netradiční a barevná parte – 48 procent zákazníků z řad pozůstalých volí moderní barevné motivy či zajímavé grafické vzory.

Zajímavý je i rostoucí zájem o nadstandardní služby, které Goodbye nabízí v rámci programu Péče+. Čím dál víc lidí (například v Brně je to polovina) si kromě samotného zprostředkování pohřbu připlácí i třeba za přepravu věcí pro zesnulého, vyřízení matriky, vypořádání sociálních sítí, digitální pozůstalosti a následného doručení urny až domů.

Boje s úřady i konkurencí

Přestože se Goodbye daří, ne všechno je v jeho podnikání růžové. Pohřebnický obor je zkostnatělý a výraznější změny se v něm prosazují ztuha. A přestože zákazníci tyto změny vítají, konkurence startupu dlouho nedávala pokoj. „V pohřebnictví operuje hodně firem, které začaly někdy v devadesátkách a jsou drsnějšího rázu. Udělali jsme si mezi nimi pár nepřátel a byla doba, kdy nás někdo každý den nahlašoval na hygieně nebo živnostenském úřadě. Výjimkou nebyly ani výhružky osobního rázu,“ popisuje Štěpánek.

Boj musel tým Goodbye svádět i na úrovni úřadů: „Česká legislativa je ve vztahu k pohřebnictví hodně specifická a my jsme měli dlouho problém se do ní napasovat,” říká zakladatel. „Zákon nepočítá s tím, že si firmy budou navzájem pomáhat, tudíž byl třeba problém, že nemáme vlastní chladicí zařízení. Museli jsme několik měsíců lobovat na ministerstvu, získat různá ověření z hygieny, dokonce jsme získali koncesi, takže jsme teď oficiálně klasická pohřebka, akorát vlastně nikoho nepohřbíváme,” dodává.

Výzvu představovalo i hledání způsobu, jak nabízené služby komunikovat. Marketing pohřebních služeb je přísně regulovaný. Goodbye si ale cestu našel, osvětu spojenou s tématem smrti tak dělá třeba na TikToku.

PŘEČTĚTE SI: „Chceme rebrandovat smrt,“ říká zakladatel startupu Goodbye. Zaměří se na modernizaci a digitalizaci pohřebnictví

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články