Zakladatel Shipmonku Jan Bednář byl v USA zvolen podnikatelem roku
Jan Bednář, zakladatel společnosti ShipMonk získal v USA ocenění EY podnikatel roku. Foto: LinkedIN ShipMonku

Zakladatel Shipmonku Jan Bednář byl v USA zvolen podnikatelem roku

22. lis 2022 Ivan Horák 2 min

Jan Bednář je podle časopisu Forbes dvaatřicátým nejbohatším Čechem s hodnotou majetku 13,8 miliard korun, a nyní také EY Podnikatelem roku v USA. Miliardář je spoluzakladatelem fulfillmentové logistické firmy Shipmonk.

Nejmladší český selfmade miliardář se stal ve Spojených státech amerických letošním EY Podnikatelem roku poté, co v červnu zvítězil v regionálním kole pro stát Florida. Do Ameriky Bednář odešel za studiem ve svých sedmnácti letech a k podnikání v logistice se dostal tak, že nejprve posílal balíčky svým kamarádům v Čechách, kteří si přáli z Ameriky doručit různé zboží. „Shipmonk jsem založil v roce 2014 s vizí změnit způsob, jakým společnosti z eCommerce spravují svůj dodavatelský řetězec a dodávají produkty svým zákazníkům. Hru měníme díky automatizaci," říká Bednář.

A připomíná, že Shipmonk řeší největší problémy firem z oblasti e-comerce. „Jde o to dostat produkty k zákazníkům a zároveň umožnit společnostem soustředit se na růst jejich podnikání - aby nemusely řešit problémy s dodavatelským řetězcem a přepravou," vysvětluje zakladatel startupu.

Svůj byznys začínal se třiceti tisíci dolary, které získal v soutěži o nejlepší podnikatelský plán na univerzitě. V letech 2014 – 2016 působil na Atlanta University.

Pět let k úspěchu

Trvalo mi to necelých pět let a z nulového ročního výnosu jsem se dostal na 300 milionů dolarů. Jsem velkým zastáncem bootstrappingu. To znamená, že jsem nikdy nepoužil externí financování k růstu firmy,“ uvádí podnikatel a dodává, že jeho kariéra nebyla vždy jen dlážděna úspěchy.

V minulosti měl také několik neúspěšných firem, poté založil BedaBox pro mezinárodní zasilatelství, ze kterého se později stal uvedený Shipmonk. Ten má dnes podle Bednářova profilu na LinkedIn na deseti místech světa 2500 zaměstnanců a pomáhá více než 1 500 společnostem zabývajícím se elektronickým obchodem dodávat měsíčně více než pět milionů produktů zákazníkům po celém světě.

Bednář ale nežije pouze byznysem. „V osobním životě miluji cestování, hraji lední hokej, baví mě wake surf, dělám CrossFit, bojová umění či adrenalinové sporty jako heli-ski, paragliding, kitesurfing a další aktivity. Baví mě vše, co mi rozproudí krev v žilách, mám úžasnou manželku i kamarády,“ dodává podnikatel.

Cílem soutěže EY Podnikatel roku (Entrepreneur Of The Year) je zveřejnit inspirativní příklady podnikání, jež mohou být příkladem pro začínající byznysmeny. Soutěž založila v roce 1986 společnost Ernst & Young a probíhá už v téměř šedesáti zemích. Hlavními kritérii jsou podnikatelský duch, společenský přínos a dopad. EY Podnikatel roku se pořádá také v Česku. Přihlášky pro letošní ročník bylo možné podávat do 21. října.

PŘEČTĚTE SI: „Žasnu, že tak komplexní řešení se podařilo vybudovat s tak málo lidmi,” říká o miliardovém startupu ShipMonk jeho nový CTO Pavlík

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články