PRÁVNÍ RÁDCE: Nebezpečné pracovní inzeráty aneb Jedno špatné slovo vám může pořádně zavařit

PRÁVNÍ RÁDCE: Nebezpečné pracovní inzeráty aneb Jedno špatné slovo vám může pořádně zavařit

17. úno 2020 Bc. Monika Zemanová 4 min

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, napsání dobrého pracovního inzerátu je věda. Inzerát je ve své podstatě formou reklamy a měl by být napsaný tak, aby zaujal cílovou skupinu potenciálních zaměstnanců. Zároveň je ale nutné dát si při tvorbě zajímavého inzerátu pozor na jeho znění, aby nebylo pro určitou skupinu diskriminační. Pojďme si tedy ukázat, co je lepší do inzerátů raději neuvádět.

Partnerem Právního rádce Newsroomu StartupJobs je společnost SEDLAKOVA LEGAL.

Chceme krásnou ženu nebo svalnatého muže

Diskriminace na základě pohlaví se dá dopustit velmi lehce – stačí napsat, že hledáte finanční účetní, a už vás inspektorát práce může „odměnit" pokutou. Proč? Protože jste nenapsali, že hledáte účetní i účetního. I takováto drobná chyba z nedbalosti se trestá. A nepomůže vám ani fakt, že se na základě tohoto inzerátu přihlásili do výběrového řízení také muži.

Vždy si proto musíte dát pozor, aby váš inzerát oslovoval obě pohlaví. Existuje ale několik výjimek, kdy opravdu můžete hledat pouze představitele určitého pohlaví z povahy dané práce - jedná se například o porodní asistentky, dozorce ve věznici či herce a herečky.

Pro většinu pracovních pozic však výjimka neplatí, takže je nutné se vyvarovat formulacím typu: Hledáme asistentku; Nabízíme práci ve skladu pro muže, apod. Místo toho se zaměřte na to, jaké kvality od budoucího zaměstnance požadujete, a s jejich pomocí můžete výše uvedené inzeráty napsat například takto: Hledáme usměvavé asistentky/asistenty s příjemným vystupováním; Nabízíme práci ve skladu pro fyzicky zdatné muže a ženy.

Jsi mladý a neklidný? Bereme tě!

Bezdůvodný požadavek na určitý věk je také diskriminační. Výjimkou jsou případy, kdy určitý věk vyžaduje zákon – například dohodu o hmotné odpovědnosti může uzavřít pouze osoba starší osmnácti let. Je ale vždy bezpečnější do inzerátu zákonný důvod tohoto požadavku uvést.

Inzerát požadující bez zákonného důvodu věk maximálně 35 let by tedy byl jasně diskriminující pro starší uchazeče. Pozor si ale musíte dát i na nepřímou diskriminaci, protože za diskriminační může být považován i jinak bezchybný inzerát, ve kterém se nachází formulace „Do našeho mladého kolektivu hledáme kolegy a kolegyně". Jedná se o poněkud sporný případ, který byl inspekcí práce i ombudsmanem považován za diskriminační, ale ombudsman v minulém roce zmírnil svůj postoj, když uvedl, že se o diskriminaci nejedná, pokud z celkového vyznění inzerátu nevyplývá, že zaměstnavatel nestojí o zaměstnávání starších osob. Přesto z opatrnosti doporučujeme zmírnit znění inzerátu například takto: „Hledáme muže i ženy všeho věku do našeho mladého kolektivu", nebo se této frázi úplně vyhnout a raději přidat k inzerátu fotografii, na níž bude váš mladý a dynamický kolektiv vyobrazen.

Nemluvíš česky? Tak to Adiós!

Dalším častým nešvarem je požadavek, aby byl uchazeč rodilým mluvčím češtiny. Tento předpoklad může být opodstatněný u učitelky češtiny nebo u tiskové mluvčí, ve většině případů ho ale nelze požadovat po stavebním dělníkovi ani po vývojáři.

Napsat do inzerátu, že hledáte zaměstnance české národnosti, je samozřejmě zakázáno. Mnohdy se ale můžete dopustit nepřímé diskriminace nevědomky, například když do inzerátu uvedete, že požadujete vysokoškolské vzdělání v ekonomii na vysoké škole v České republice. Pokud v textu inzerátu uvádíte požadavek na určitý typ vzdělání, je vhodné jej doplnit upřesněním, že postačuje i vysokoškolské vzdělání v zahraničí, pokud je v Česku uznatelné.

V neposlední řadě se často stává, že zaměstnavatelé uvádějí v inzerátu nutnost výborného zdravotního stavu. To je možné pouze v případě, kdy je zdravotní stav nezbytný pro danou pozici – například pro horníka bude určitě dobrý zdravotní stav stěžejní. Vždy je ale dobré v inzerátu požadavek upřesnit a zdůvodnit.

Pozor také na požadavek řidičského průkazu – pokud pro práci není nutné vlastnit řidičský průkaz, mohlo by toto být považováno za diskriminaci lidí se zdravotním postižením.

Pokuta až milion korun

Inspektoráty práce jednak samy monitorují veřejné inzeráty, jednak také dostávají mnoho podnětů od veřejnosti, nejčastěji z řad samotných uchazečů o dané místo. Pokud inspektorát zjistí, že byl spáchán přestupek spočívající v porušení zákazu diskriminace, může zaměstnavateli uložit pokutu až do výše 1 000 000 Kč. Při stanovení výše pokuty inspektorát zohledňuje všechny okolnosti případu včetně znění inzerátu, majetkových poměrů osob apod. Například za výše uvedený genderově nevyvážený inzerát nabízející práci pro účetní byla zaměstnavateli udělena pokuta 10 000 Kč.

Možná se vám nyní může zdát, že tvorba pracovního inzerátu je jako procházka minovým polem. Pokud jste si ale přečetli tento článek, bude vám stačit si po sobě každý inzerát přečíst a pro jistotu upravit vše, co by mohlo naplňovat jeden z pěti výše uvedených diskriminačních důvodů.

Pokud si ale ani tak nejste jisti a rádi byste radu odborníků, naváhejte se obrátit na StartupJobs, pomůžeme vám.

Bc. Monika Zemanová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články