Pracujeme na tokenizaci aktiv. Tokeny pro emisní povolenky od SFT.software budou sloužit i jako platidlo, tvrdí Šimral
Spoluzakladatel a CEO v SFT.software Vít Šimral. Foto: archiv Víta Šimrala

Pracujeme na tokenizaci aktiv. Tokeny pro emisní povolenky od SFT.software budou sloužit i jako platidlo, tvrdí Šimral

18. led 2023 Ivan Horák 3 min

Zajímají se například o dekarbonizaci či řešení pro zaměstnanecké akcie. Firma SFT.software má také co2in pro obchodování s emisními povolenkami. Se společníkem vlastní spoluzakladatel Vít Šimral rovněž podíl na hubu vybudovaném v bývalých kasárnách v Severní Makedonii. Fintech působí v oblasti elektronického bankovnictví a chce usnadnit prodej elektrické energie vyrobené domácími solárními panely.

Již brzy chtějí nabídnout tokeny pro prodej elektřiny z domácích elektráren. „Nové řešení představíme koncem tohoto léta. Náš hlavní tým pracuje na tokenizaci různých aktiv. Zajímají nás také oblasti dekarbonizace či zaměstnaneckých akcií," vysvětluje pro SJ News Vít Šimral, spoluzakladatel startupu SFT.software a tím výčet aktivit rozhodně nekončí. „Chceme tokenizovat i další aktiva. Ve světě už některé podobné platformy pro pear to pear" prodeje vznikly a často využívají blockchain," upřesňuje podnikatel.

Hlavním produktem startupu je co2in token, který umožňuje nakupovat emisní povolenky v jejich evropském systému. A bude jedním z důležitých nástrojů při dekarbonizaci. Emisní povolenky se totiž budou rozšiřovat do všech podnikatelských sektorů Evropy. A z tokenů se může stát jednoduchý nástroj, který lidem i podnikům umožní investovat do emisních povolenek. A využívat je podle Šimrala třeba i jako platidlo.

Pro řešení, která SFT.software nabízí, slouží technologie kvalitního distribuovaného ledgeru (účetní knihy) od brněnského statupu Tatum. „A na základě tohoto ledgeru bychom chtěli tokenizovat některé další věci. Do blockchainu se zaznamenávají jednotlivé aktivity," připomíná spoluzakladatel startupu.

V Tatumu vyvinuli řešení, které je energeticky i finančně velmi málo náročné a slaví úspěchy v Evropě i v USA. „Zatím fungujeme jako B2B. Produkty, které vyvíjíme, jsou velmi drahé, takže za nimi stojí vždy nějaké finanční skupiny nebo investoři," uvádí Šimral.

Jeho startup vznikl na konci roku 2019. „Shodou okolností jsme se trefili do doby výrazného nárůstu IT segmentu kvůli covidu. A hlavně, následující roky 2020 a 2021 byly klíčové. A my jsme se dokázali na té vlně svézt," vysvětluje Šimral.

Část byznysu je zaměřená na Balkán

Druhým spoluzakladatelem SFT.software je Michal Vít, který je projektovým manažerem. „On řeší tu část našeho byznysu zaměřeného na Balkán. Je dobrým znalcem tamního prostředí," říká Šimral. Celkový počet lidí v týmu se už blíží dvaceti, nejsou to ale zaměstnanci – mluvím o dodavatelích, kteří mají vlastní IČO. Nyní zvažujeme vstup nějakého silnějšího hráče do naší firmy. Přemýšlíme také o změně struktury našeho startupu."

V SFT.software bedlivě sledují, jak se decentralizuje svět investic. „Už to není o tom, že pár vybraných hráčů promlouvá do budoucnosti celých sektorů. Dnes už může investovat kdokoli. A nakupovat různá aktiva. Může se podílet i na financování různých projektů," připomíná podnikatel. Startup proto nyní chce spustit dárcovskou platformu pro balkánský trh. Záměrem je, aby se lidé pomocí mobilu mohli vydat do finančního světa. „Trh je daleko otevřenější a liberálnější i díky nové evropské legislativě. IT firmy toho mohou využít," poukazuje Šimral.

Také už máme vyvinuté různé pokročilé nástroje, které budou fungovat hlavně na základě blockchainu. Už ani nepotřebujeme nějaké velké regulátory, které by certifikovaly různé věci, protože nám blockchain s navazujícími technologiemi umožní kontrolovat bezpečnost i bez nich," pokračuje podnikatel. Nyní je podle něj vhodný čas, kdy jsou různé nástroje bezpečné. Podnikatel se domnívá, že blockchainy budou jedním z hlavních trendů v oblasti IT. „Také vidíme, že fintechový trh teď raketově roste."

Hub v Severní Makedonii

Řadu příležitostí vidí podnikatel i v propojování Balkánu se střední Evropou. „My se o to snažíme a docela to funguje. Jsme partnery Kasarna Hub v Ohridu na území Severní Makedonie, který je zaměřený na digitální nomády. Nyní tam jsou lidé, kteří řeší různé IT projekty, prostor funguje jako takové co-workingové centrum. A stejný model bychom chtěli rozšířit i do dalších míst na Balkáně. Máme tam první hub podobného typu. Teď tam například budou mít schůzku i delegáti Evropské komise. Rovněž se tam uskutečnilo jedno z regionálních kol celosvětové akce Game Jam. Soutěžní týmy tam například vymýšlely nové hry," podotýká Šimral.

Během léta hub využívají desítky lidí, kapacitu má pro 25 klientů, ale přednáškový sál má 40 míst. K dispozici je kalendář, na kterém je možné se registrovat. Místo většinou využívají místní, tedy Makedonci, Srbové či Albánci, ale objevují se sem tam například i Portugalci.

Ohrid se podle Šimrala začíná objevovat mezi oblíbenými destinacemi. V lokalitě jsou hotely i krásné jezero. „A my přemýšlíme, že bychom tam rovněž začali poskytovat již od příští letní sezony ubytování," nastiňuje jeden z dalších podnikatelských záměrů.

PŘEČTĚTE SI: Startup Savee ušetří obchodnímu centru za elektřinu 1,2 milionu korun měsíčně. V budoucnu chce přinést úspory také obcím a městům

PŘEČTĚTE SI: Startupy napodobují princip hvězd. Chtějí vyrábět levnou elektřinu pomocí fúze

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články