Pokus o zázrak nevyšel: o akcie společnosti Coloseum nebyl zájem při IPO a není ani na burze
Investorům pizza nechutná. Foto: Pixabay 

Pokus o zázrak nevyšel: o akcie společnosti Coloseum nebyl zájem při IPO a není ani na burze

25. čvc 2022 Petr Blažek 1 min

Investoři mohou ode dneška obchodovat na Pražské burze s akciemi společnosti Coloseum. Za první půlden však k žádnému obchodu nedošlo, takže akcie této gastronomické společnosti zůstávají na svém otevíracím kurzu 246 korun.

Coloseum, které především provozuje síť restaurací, se stalo první veřejně obchodovanou společností ze sektoru gastronomie na pražské burze. Se svým IPO tato společnost šla proti proudu: globálně je letos primárních emisí na burzách oproti loňsku asi polovina, a to jak co do počtu, tak i celkové hodnoty.

Primární emise akcií dosud privátně vlastněné společnosti Coloseum měla proběhnout v cenovém rozpětí 246 až 304 korun a měla vynést přes sto milionů korun nového kapitálu. Přibližně polovina měla jít na snížení zadlužení, druhá pak na financování nových projektů.

Zájem investorů však byl oproti předpokladům dramaticky nižší. Skupina Coloseum prodala 162 tisíc při ceně na spodní hranici uvedeného rozmezí, tady za 246 korun za akcii. To představuje výnos zhruba 40 milionů korun. Prodané akcie představují 18,8 procenta základního jmění společnosti; majoritním vlastníkem zůstává s dvoutřetinovým podílem podnikatel Jan Mužátko, který tuto firmu před 27 lety založil. Její hodnota je po úpisu podle údajů pražské burzy asi 212 milionů korun.

Výsledky firmy v pandemickém roce 2021 nemá cenu analyzovat, ale letos Coloseum počítá s tržbami přes 280 milionů korun a ztrátou téměř 50 milionů. Pro příští rok počítá se závratným růstem tržeb o 56 procent, a v roce 2024 o dalších třicet. Právě v roce 2024 se má její hospodaření přehoupnout do černých čísel.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články