Podzimní Startup Night představí nejlepší studentské projekty z pěti pražských vysokých škol
Ilustrační foto: Pixabay

Podzimní Startup Night představí nejlepší studentské projekty z pěti pražských vysokých škol

20. říj 2022 Ivan Horák, Petr Blažek 4 min

Vysokoškoláci dostanou možnost prezentovat své nápady a získat nové zkušenosti během dalšího ročníku Startup Night. Největší studentská networkingová akce v Česku se uskuteční 26. října v coworkingovém centru HUBHUB.

Startup Night pořádá pět největších pražských univerzit, které nominovaly inspirativní startupové studentské projekty: Živý uhlík (ČZU), Galochrom (VŠCHT), Optiflow Solutions (ČVUT), Charles Games (UK) a SpaceFlow (VŠE). Na pořádání akce spolupracuje také Podnikatelský a inovační centrum hlavního města Prahy (PIC), které nominovalo projekt Spectoda.

Startup Night se koná vždy po půl roce s cílem podpořit spolupráci napříč pražskými univerzitami. Účastníci mohou sdílet zkušenosti a dále se rozvíjet v inovačním prostředí. „Naučit studenty podnikat je skvělá věc. Naším cílem je ale hlavně vzbudit jejich zájem, snahu ověřit si nápady a nebát se dojít si pro zpětnou vazbu. Ne z každého nápadu podnikání vzniká, ale zkušenost a dovednosti, které podporují podnikavé myšlení, jsou k nezaplacení,“ komentuje podstatu akce Klára Palasová, vedoucí inkubátoru Point One na České zemědělské univerzitě v Praze.

Účastníci v několika minutách představí svůj projekt, co nebo koho hledají, a poté si v rámci networkingu předají své znalosti a zkušenosti. „Startup Night je jedinečná ve snaze propojit studenty napříč univerzitami. Věřím, že během večera účastníci navážou kontakty a položí základy ambiciózních týmů. Mezioborové týmy jsou totiž předpokladem úspěšných inovací,” říká Michal Andera z katedry podnikání Vysoké školy ekonomické.

Jsme moc rádi, že se může akce Startup Night konat v prostorách coworkingového centra HUBHUB, které se nachází v historické budově Paláce ARA. V poslední době se stává centrem startupových akcí, kde se prezentují začínající podnikatelé a inovátoři a je opravdu vždy se na co koukat,“ říká Karolína Krámková, komunitní manažerka HUBHUB Praha, který se organizačně do akce zapojil.

Pouze první dva z přihlášených projektů, Živý uhlík a Galochrom, jsou nové. Zbývající byly založeny již před pár roky.

Živý uhlík

Na České zemědělské univerzitě vyvinuli recepturu na krmný doplněk s obsahem rostlinného uhlí. Jde o čistý uhlík nazývaný někdy biouhel nebo anglicky biochar. Ten se vyrábí z biomasy procesem zvaným karbonizace – jde o působení vysoké teploty za vysokého tlaku a bez přístupu vzduchu. (Pokud se tímto způsobem zpracuje uhlí, vznikne koks.)

Na tomto postupu není v principu nic nového, a ani na využití vzniklé hmoty jako přídavku ke krmivu zvířat (často se také přidává do půdy s cílem zlepšit její vlastnosti a produkční kapacitu – a také uložit dlouhodobě uhlík, který by se jinak nějakým způsobem dostal v podobě CO2 do atmosféry). Na ČZU však laborovali s se složením materiálu ke karbonizaci a podmínkami jeho zpracování – a tvrdí, že našli jejich obzvlášť výhodnou kombinaci pro veterinární využití vzniklého „živého uhlíku“.

Ke komercializaci této technologie vznikl startup Carbonalive; založili ho doktorandka ČZU Denisa Tichá a odborný pracovník této univerzity Miroslav Joch. Výrobu má domluvenou u dodavatele, který disponuje potřebnou technologií a od příštího roku chce svůj „živý uhlík“ prodávat. Projekt už má vlastní web a cílí především na koně (ostatně, Denisa Tichá je autorkou vzdělávacího webu Nakrmsikone.cz). „Přesnou cenu ještě nemáme, ale bude to okolo šesti set korun za kilogram,“ uvedla pro SJ News Denisa Tichá.

Galochrom

Na Vysoké škole chemicko-technologické vznikl startup Galochrom. Stojí za ním docent Michal Kohout z Laboratoře chytrých organických materiálů, který se zabývá silikagelem a jeho modifikacemi; jde o materiály, které se používají jako sorbenty v chromatografii. Galochrom, který zatím funguje jako projekt a založení právnické osoby je teprve v přípravě, stojí právě na technologiích pro výrobu chromatografických sorbentů. Ty se zatím v Česku nevyrábí a musí se dovážet. Startup plánuje je vyrábět a prodávat – a to i v zahraničí. Globální trh s těmito produkty má podle doc. Kohouta pět miliard dolarů (125 miliard korun).

Technologie pro výrobu sorbentů jsou vyvinuté na VŠCHT a Galochrom bude za jejich používání platit licenční poplatky; majetkový podíl na startupu však škola mít nebude.

Související duševní vlastnictví si startup chrání jak patentově, tak prostým utajováním příslušného know-how. „Jeden patent máme, ale bohužel nám nevyšly plány na spolupráci s partnerem, který měl řešit ochranu v zahraničí. Ale pracujeme na přihlášce, která bude chránit další velký kus našeho know-how, a tam už samozřejmě počítáme s přihlášením v řadě zemí. A část našeho know-how je natolik unikátní, že ho nechceme prozradit, ani v patentové přihlášce,“ uvedl pro SJ News Michal Kohout.

Optiflow Solutions

Na Českém vysokém učení technickém vznikl v roce 2019 startup pro vývoj a výzkum v oblasti vodního hospodářství. Společníky ve společnosti Optiflow Solutions jsou Jaroslav Pollert a Ondřej Švanda a jejich startup se zabývá optimalizacemi, modelováním (jak matematickým, tak i fyzikálním) a procesů okolo kapalin, a také prototypováním. Například se podíleli na návrhu kanálu pro vodní slalom pro Olympijské hry v Tokiu nebo vyrábějí optimalizované překážky pro vodní slalom metodou 3D tisku. Typickým projektem tohoto startupu je však optimalizace takzvané dosazovací nádrže, kde je třeba najít rovnováhu mezi velikostí nádrže a jejím tvarem, rychlostí průtoku kalu a čistotou vody na odtoku.

Charles Games

Na Univerzitě Karlově vznikl v lednu 2020 startup Charles Games; jde o malé studio vyvíjející takzvané seriózní hry, tedy takové, které řeší specifická témata, často na aktuální poptávku různých institucí. Na rozdíl od ostatních startupů v soutěži je škola spoluvlastníkem startupu, dokonce většinovým.

O Charles Games jsme na SJ News psali krátce po založení a máme připravený rozhovor se zakladatelem Lukášem Kolkem.

SpaceFlow

Na Vysoké škole ekonomické vznikl již v roce 2016 startup SpaceFlow, který vyvíjí platformu (popisuje ji jako operační systém), jenž propojuje vlastníky a provozovatele komerčních i rezidenčních nemovitostí s nájemci. Startup jsme na SJ News popsali v rozhovoru se spoluzakladatelem a CEO Lukášem Balíkem.

SpaceFlow průběžně expanduje: v roce 2020 pro SJ News zaznělo, že působí ve dvanácti zemích, aktuálně je jich podle LinkedIn profilu firmy osmnáct. Celkové financování startupu dosahuje podle Crunchbase 11 milionů dolarů (275 milionů korun), z toho osm milionů (200 mil. Kč) v zatím posledním kole série A v březnu 2022.

Spectoda

Startup Light Seekers založili Anna Veselá a Matěj Suchánek na jaře 2020. Pod značkou Spectoda nabízejí vlastní systém pro ovládání světelných zdrojů. V SJ News jsme tento startup popsali letos v dubnu.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články