Sliby před soudem: zakladatele startupu Nikola shledala porota amerického soudu vinným z podvodu. Startupové skandály máme i v Česku
Sídlo společnosti Nikola. Foto: Nikola

Sliby před soudem: zakladatele startupu Nikola shledala porota amerického soudu vinným z podvodu. Startupové skandály máme i v Česku

18. říj 2022 Petr Blažek 2 min

Trevor Milton, zakladatel někdejšího startupu Nikola, který chce konkurovat Tesle a již se dostal na burzu, se podle nepravomocného rozsudku amerického soudu dopustil podvodu. Mezi oběťmi jsou především investoři – a také majitel ranče, jehož Milton přesvědčil, že má jako platbu za nemovitost přijmout akcie Nikoly.

Porota ho shledala vinným ve třech ze čtyř bodů obžaloby. V kostce jde o způsob, jakým popisoval technologie, které startup vyvíjí, a stupeň dosaženého pokroku. Například tvrdil, že baterie pro chystaný pickup startup vyvinul sám, zatímco ve skutečnosti je prostě koupil. Nebo ukázal video s údajným prototypem kamiónu – ale šlo jen o model, který jel samospádem z kopce. Zakladatel startupu a jeho někdejší CEO oznámil, že se proti rozsudku odvolá; tvrdí, že obžaloba jeho vyjádření zkreslila.

Další významný soud okolo podvodů ve startupech probíhá v USA s Elisabeth Holmes, zakladatelkou a někdejší CEO společnosti Theranos. To byl biotech startup s vrcholnou valuací přes deset miliard dolarů (čtvrt bilionu korun), jehož technologie krevních testů údajně dokázaly spolehlivě detekovat rakovinu a další nemoci. Holmes byla odsouzena za podvody, ale většího kalibru: šlo o falšování zásadních dokumentů typu výsledky testů. Místo finálního jednání o výši trestu je však aktuálně naplánován nový proces, kvůli údajným novým zjištěním v případu.

Startupové skandály v Česku

Také v Česku máme několik soudně řešených podvodů v souvislosti se startupy. Nejznámějším je žaloba investorů na startup HE3DA, který měl ve své továrně na Ostravsku za miliardu korun už dávno vyrábět revoluční baterie; prvoinstanční rozsudek v prospěch investora však byl odvolacím soudem zrušen.

Pokud bychom považovali investiční společnosti WSM, resp. Growing Way za fintech startupy, mohli bychom mezi startupové skandály započítat také odsouzení, resp. obvinění jejich zakladatelů. V případě WSM to je Jiří Kubíček, odsouzený (zatím nepravomocně) na osm let. WSM lákal oběti na to, že jim vydělají zázrační roboti. Policie však později nenašla ani peníze, ani roboty. Také Growing Way považují kriminalisté za letadlo. Podle nich byly investorům vypláceny fiktivní zisky podle algoritmu ve firemním systému – ale z vkladů nových investorů, nikoli z investičních výnosů.

Česku se nevyhnuly ani skandály související s kryptoměnami. Letos v létě vzala policie do vazby zakladatele společnosti Platon Life, která vybrala na 300 milionů korun na investice do podvodné kryptoměny platoncoin.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články