Startupový svět ani v čase útlumu není monolit: Kterým sektorům se daří, a které úpí?
V kterých oborech se rodí jednorožcí, a kde naopak přepočítávají drobné? (Foto: Unsplash)

Startupový svět ani v čase útlumu není monolit: Kterým sektorům se daří, a které úpí?

22. říj 2022 Lukáš Vincent 5 min

Vypadá to jako jedna souvislá deprese. Situace na trhu není dobrá, kapitál zdražuje, investoři zařazují zpátečku a valuace před časem opěvovaných firem se propadají. Narativ zprostředkovaný médii ale není úplně dokonale vypovídající. Stále jsou sektory, které zájem investorů neztrácejí, zatímco jiné ztrácejí na úbytě. Web Crunchbase zhodnotil aktuální status quo pěti - před pár měsíci ještě „ultra hot” - trendů či sektorů světa začínajících firem.

Cyber Security: Hrozby přetrvávají, příležitosti taktéž

Svět je v konfliktním stavu. Rusko - známé svou schopností online výbojů - válčí na Ukrajině, od čínských hackerů lze v dlouhodobějším horizontu též čekat zintenzivnění aktivit ve světle dalšího hrocení obchodní války okolo Pacifiku, kdy prezident Joe Biden v půli října v podstatě zrušil" čínský čipový průmysl. Tyto geopolitické impulsy jsou pouze částí současné dynamiky světa kybernetické bezpečnosti, byť těmi asi nejviditelnějšími.

Odvětví jako celek tak nestrádá, byť jízda, kterou jelo v loňském roce, poněkud zpomaluje. Je to vidět spíš na celkovém objemu financí: ve druhém kvartále spadlo globální financování firem z odvětví mezičtvrtletně o 32 procent na 4,4 miliardy dolarů, stejně jako o padesát procent tzv. mega-roundů, tedy investic nad 100 milionů dolarů.

Ty nejslibnější firmy toto zpomalení nicméně až tolik nezaznamenaly, do kategorie jednorožec" během letošního roku přibylo na třicet nových exemplářů a novými miliardáři jsou třeba v 1Password, Taniu, Snyku nebo OneTrust.  Investoři se shodují, že pandemií zesílený trend přechodu do online světa bude dál investory zajímat. „Vše, co umožňuje digitální transformaci společnosti, bude i nadále financováno," citoval Crunchbase Alberta Yépeze, spoluzakladatele a výkonného ředitele firmy ForgePoint Capital, specializující se právě na investice do kybernetické bezpečnosti a softwarové infrastruktury.

PŘEČTĚTE SI: Vítězové Disraptors Summitu nabízejí optimalizaci spotřeby energie v budovách, kybernetickou bezpečnost či měkkou láhev na pití s kovovou vrstvou

Krypto: „Dokonalá” bouře pokračuje a slunce za mraky nevidno

Podle kryptoskeptiků, kteří řadí „skutečnou hodnotu” bitcoinu a kryptoměn jako celku na roveň nuly, má krypto ještě kam padat. S více než dvoutřetinovým propadem oproti svým loňským listopadovým maximům je nicméně krypto už nyní  jedním z nejsilněji postiženým odvětvím. Což se samozřejmě propisuje i do osudů začínajících firem, které na virtuální měny vsadily.

Kryptoměny zažívají svůj medvědí trh, přičemž zdražující kapitál od nich - jako v podstatě od nejrizikovějšího instrumentu - odhání investory. A byť cena kryptoměn nemá přímou vazbu na perspektivu jednotlivých startupových myšlenek, investorům se samozřejmě posílat peníze (z hlediska valuace) minimálně hybernujícím firmám nechce.

Ještě na konci loňského roku přitom do odvětví podle magazínu Fortune nalily téměř deset miliard dolarů za kvartál, v druhém kvartálu roku letošního už stejným směrem směřovalo jen 6,6 miliardy (podle insiderů především dříve přislíbených) prostředků a v před třemi týdny skončeném třetím kvartálu už stejným směrem šlo jen 3,3 miliardy. S tím, že nejpostiženější mezi kryptopostiženými jsou firmy realizující se ve směru web3.

PŘEČTĚTE SI: SharkTalk #12 - Terka Starostová (#HolkyVKryptu): Krypto naučí zodpovědnosti, ale může zničit vztah!

Biotechnologie nezůstaly imunní, na obavy investorů lék nemají

Aktualizovaná data zatím nejsou k dispozici, ale po rekordních 77 miliardách dolarů, které nasbíraly biotechnologické startupy v rámci investic v loňském roce, je 24 miliard za prvních pět měsíců signálem, že „party is over.” Na druhou stranu, toto tempo by mohlo znamenat vyrovnání roku 2020 (49 miliard), což z vyšší perspektivy není zlé.

Stále se přitom objevují obří kola investic. Společnost Resilience, poskytovatel technologie pro biovýrobu, získala 625 milionů dolarů v rámci financování série D a společnost Ultima Genomics, vývojář levné sekvenační platformy, upsala přibližně 600 milionů dolarů. To bylo na konci května. O čtyři měsíce později už se nejvyšší upsaná investice v měsíci pohybovala na polovině, když největší soukromou investici za září získal Acelyrin, který nabral 300 milionů dolarů na financování třetí fáze vývoje léku s malými molekulami na léčbu zánětlivých onemocnění a variant artritidy.

Podle insiderů jsou největším problémem biotechnologií pomyslně přivřené dveře na akciovém trhu, kdy počet oborových exitů v podobě IPO značně zpomalil, když se řada firem upsaných v loňském - z hlediska počtu primárních úpisů - rekordním roce potýká s významně sníženými cenami akcií a investorům se nechce umisťovat svá aktiva na burzu v této nepříznivé atmosféře.

PŘEČTĚTE SI: Zase o krok blíž k úspěšnější léčbě rakoviny. Nový investiční fond i&i Bio letos podpořil už tři biotechnologické startupy

Zpomalený rozjezd elektromobility: zákazníci mají jiné starosti

Vize se nenaplňují, krůčky přechodu od fosilních paliv k elektřině v automobilovém průmyslu jsou menší, než se předpokládalo. Infrastruktura je stále v plenkách, energetické sítě nejsou stále nadimenzované na velkou penetraci elektromobilů, o spolehlivých technologiích samořiditelných aut, což byla v očích z vizionářů jeden z trumfů expanze elektromobility, ani nemluvě.

Až do loňského roku nad těmito nedostatky investoři zavírali oči a každý se s snažil odlovit novou Teslu. Kandidátů bylo několik. Nikola Lucid nebo Rivian například. Ani jeden se Teslou nestal, letos navíc poněkud pohasíná hvězda i samotného Elona Muska. Za letošní rok akcie jeho automobilky odepsaly 45 procent, v desítkách procent klesl i přítok financí do celého sektoru. V roce 2022 společnosti v oblasti elektromobilů podporované rizikovým kapitálem získaly do poloviny roku téměř 5,8 miliardy dolarů, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo 7,7 miliardy dolarů, jak vyplývá z údajů Crunchbase.

PŘEČTĚTE SI: Pojízdná elektrárna a setrvačníky. Startupy řeší nabíjení elektromobilů

Podle analytiků je to kvůli rostoucí tržní averzi investorů vůči elektromobilitě. „Je to vidět na ocenění, které se v celém prostoru enormně smrsklo," cituje Crunchbase Garetha Nelsona, který se ve výzkumné agentuře CFRA věnuje právě elektromobilitě. „Podívejte se na některé z úspěšnějších startupů a na to, jak se potýkají s náběhem výroby. Například Rivan a Lucid. A myslím, že to přimělo mnoho investorů rizikového kapitálu popřemýšlet nad dalšími investicemi do této oblasti," dodává Nelson. A připojuje, že třeba na začátku května sám Musk v e-mailu vedoucím pracovníkům Tesly napsal, že má super špatný pocit" z ekonomiky a chce snížit počet zaměstnanců společnosti o 10 procent.

Nemovitostní startupy: Růst poklesu navzdory

Pokud u krypta pokles podkladového aktiva znamenal úprk investorů od čehokoliv, co se o kryptoměny byť jen otřelo, tento model nefunguje plošně. Třeba takzvaný proptech (složenina slov property a technology) pokles na americkém trhu s nemovitostmi zatím ustál více než se ctí. Interpretací tohoto faktu může být, že ona korekce není kdovíjak významná a intenzitu na prodejním trhu nahrazuje ta na trhu pronajímacím (jak rezidenčních, tak komerčních nemovitostí).

V roce 2022 tak startupy v oblasti nemovitostí nabraly během prvních pěti měsíců roku podle údajů Crunchbase přibližně 12,4 miliardy dolarů, což je o miliardu více v porovnáním se stejným období loňského roku. V případě proptechu se pak bavíme o firmách s aktivitami sahajícími od stavebních technologií až po startupy zabývající se financováním nemovitostí. „Pokud se podíváte na nemovitosti jako na třídu aktiv, je to odvětví v hodnotě bilionu dolarů. Je zde velký prostor pro rozvoj realitních technologií," konstatuje Kunal Lunawat, řídící partner společnosti Agya Ventures.

S tím, že odvětví jede ve velké setrvačnosti.  První náběh přišel již před pěti lety a s rostoucí popularitou nyní neexistuje jediný stavitel domů nebo jiná zainteresovaná strana, která by se nezajímala o dění v oblasti realitních technologií, protože mnozí viděli, jak technologie prospěly jejich konkurentům.

PŘEČTĚTE SI: Startupy ve stavebnictví zabetonují CO₂ a testují nové postupy, napodobeninu cementu získají i z jídla

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články